Яростен бой в Пловдив не за партии, а за преференции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6122672 www.24chasa.bg

Липсват остри партийни сблъсъци, но ясно се долавя тътенът от междуличностните схватки

Спокойна на пръв поглед, битката за Пловдив всъщност е доста ожесточена. Привидната тишина се дължи на липсата на остри партийни сблъсъци. Но в пространството ясно се долавя тътенът от междуличностните схватки.

В самите партии и коалиции ври и кипи, макар никой открито да не признава. Хора отвътре под сурдинка издават, че недоволството е голямо навсякъде. То започна още с реденето на листите. Сега всеки, попаднал в тях, се бори със зъби и нокти да се добере до заветната парламентарна банка.

И всеки си води самостоятелна кампания за преференции. Без значение кой на кое място е. Кандидати на неизбираеми позиции са се втурнали да печелят привърженици. Те “сияят” от билбордове по кръстовищата и заливат пощенските кутии с флаери и брошури.

Ухажват

презглава

електората, смятайки, че така набират персонален вот. Официалната кампания е сведена при ГЕРБ в срещи с трудови колективи по предприятия и тематични кръгли маси пред отбрана публика, която не надхвърля 200 души.

По-масовите им мероприятия са концертът на “Канарите” в парк “Лаута”, както и веселба в “Столипиново” с ромския майстор на кларнета Максим.

В ГЕРБ е много силна и вътрешната конкуренция, където за първи път толерират преференциите. Те не засягат единствено водача на листата Бойко Борисов. След него обаче всеки се е впуснал да

търси

допълнителна

подкрепа

Дори Менда Стоянова, която е втора и би следвало да не се притеснява за избирането ѝ, навсякъде е сложила отметка на билбордовете си и зове пловдивчани да гласуват за ГЕРБ, но с №2 в квадратчето - за нея.

Не е изключено листата на ГЕРБ да се пренареди, ако се съди по активността на самите кандидати. Даже предпоследният в списъка - Деян Захов, който е на 21-о място, си е поставил собствени билбордове и смята, че ще го изберат.

Единствено Вежди Рашидов, 3-и в листата, не е излязъл с лични агитационни материали. Той предпочита да се среща с пловдивски творци, да ходи по изложби и археологически разкопки. Но кумът на Христо Стоичков например - реферът Атанас Узунов, който е 8-и, е амбициран и денонощно обикаля и агитира за себе си. Няколко пъти посещава старческия дом, като подари на възрастните тонколони и микрофони. Закара им трио “Сопрано” да ги весели, а също и лекари за безплатни прегледи. Отделно събира личен вот сред превържениците на “Локомотив”, където е административен директор. Девети е легенадарният футболист Петър Зехтински. Той пък разчита на феновете на “Ботев”.

Всеки кандидат си е направил

безброй флаери,

а някои и

вестници,

които заливат пощенските кутии в жилищните блокове. Спас Гърневски пък разчита на феномена 11/11 и не е изключено той да го изстреля в 44-ия парламент. Бившият кмет също има свои привърженици и работи за собствени преференции. За това са нужни 3500 гласа, които никак не са малко.

От ГЕРБ казват, че няма нищо обезпокоително в тази вътрешна надпревара. Защото преференциите носели допълнителни гласове на самата листа. Плановете им са да вземат между 4 и 5 от общо 11 мандата.

Хората на Борисов са мобилизирани да докажат, че Пловдив е дясната столица на България. На президентските избори ГЕРБ постигна най-силен резултат в града - 65 000 гласа. За сравнение обаче Румен Радев получи 86 000 бюлетини.

Това сега дава хъс на червените и те с още по-голям устрем се борят за повече депутатски места. В 43-ия парламент БСП вкара от Пловдив само един народен представител - Георги Търновалийски. На тези избори се целят в поне два, а даже и в три мандата.

Техният водач социологът проф. Иво Христов бе малко

неочакван

за местните

социалисти

Той не е кандидат на Георги Гергов, областния лидер на БСП.

Макар Христов да е интелектуалец от най-висш разряд и да умее да коментира политическите процеси у нас, според червени той не познавал в детайли пловдивските проблеми. Те гледат скептично на твърденията, че професорът ще привлече повече млади хора и интелигенция. Изтъкват, че Христов не е донесъл кой знае каква добавена стойност на БСП. Не събирал голяма периферия, която да прелее към червеното ядро. Една от по-значимите му предизборни прояви бе представяне на неговата книга “Пред пепелището на нестаналото българско общество”. Редови социалисти правят

сравнение между

него и Стефан

Данаилов, изтъквайки, че в предишните си кампании в Пловдив любимият актьор непрекъснато разговаряше с хората по главната улица.

Втори в червената листа е шефът на УМБАЛ “Пловдив” д-р Георги Йорданов, а 3-а е Теодора Халачева, общинска съветничка. Четвърта е столичанката Донка Александрова-Бубняк, а 5-и - хирургът д-р Любомир Паунов.

Почти не се забелязва активна предизборна кампания при обединените патриоти. Водачът им Славчо Атанасов (НФСБ), който по време на местните избори обикаляше неуморно от врата на врата, сега

май се е

успокоил,

че мандатът му

е в кърпа вързан,

и явно не желае да дава от собствения си авторитет, за да вкара в парламента коалиционни партньори от ВМРО и “Атака”. Разчита единствено на билбордовете с неговия лик. Близки до патриотичната коалиция мълвят, че той отказвал да работи за другите партии от обединението, което води до размисли за единството на тази формация в следващия парламент. Втори е Александър Сиди от ВМРО, а 3-и - Димитър Керин от “Атака”. Патриотите махнаха в движение билбордове, в които се агитира за преференции. Според Валери Симеонов има общо решение на коалицията да не се нарушава квотният принцип в подредбата на листите. Патриотите се надяват на две места от Пловдив, а някои по-смели говорят и за три.

При всички случаи депутат от Пловдив ще вкара и Веселин Марешки, макар местните социолози да казват, че неговият резултат с абсолютна точност е непрогнозируем.

Електоратът му

не можел да

бъде “уловен”,

но при всички случаи е възможно да размести политическите пластове в града.

Засега ярки послания от водача на листата му Нина Миткова не са прозвучали. Тя е съпруга на местен бизнесмен, който произвежда велосипеди. Подгласничката Елена Аксиева е законна половинка на съдружник в голяма охранителна фирма. Агитацията на “Воля” е по-скоро търговска и се изразява с отваряне на бензиностанция в Пловдив, както и по-ниски цени на лекарства в аптеките на Марешки.

Голяма драма цари при десните партии, които са силно раздробени и е вероятно да не прескочат бариерата. В хода на кампанията електоралната тежест на РБ намалява според местни социолози, възможно е да падне под 4%.

Конфликтът между реформаторите и хората на Радан Кънев и Христо Иванов е яростен и на пловдивски терен. Привържениците на РБ са демотивирани, тъй като очакваха уважаваният уролог доц. Димитър Шишков отново да поведе листата им. Те не могат да преглътнат, че им спуснаха земеделеца Николай Ненчев. Бившият военен министър

работи

единствено

за себе си,

опасявайки се да не го измести с преференции втората след него Румяна Толова. Тя е от местната формация “Кауза Пловдив”. Двамата не са се появили на общи мероприятия. При десните битката е изнесена между РБ и “Нова република”. Водачката на листата на Радан, Трайчо и Мартин Димитров - Дани Каназирева, не пропуска да “захапе” реформаторите. И обратно.

Борбата за етническия вот в “Столипиново” и другите махали пък се води между ДПС и ДОСТ. В хода на кампанията беше сменен общинският председател на движението Али Байрам с Джамисет Джафер. Листата на ДПС се води от Петя Раева, а на ДОСТ - от Кемал Тинев, който е от партията на Корман Исмаилов.

Макар и доста предварителни, прогнозите в Пловдив засега отреждат 4 места за ГЕРБ, по 2 за БСП и обединените патриоти, едно за Марешки и едно за ДПС. Ако реформаторите успеят да прескочат, също могат да вземат един мандат. В случай че не влязат, той ще бъде разпределен при по-големите политически сили.

Но освен обичайните партийни сметки разгорещено се правят и други - как ще изглеждат листите на 27 март, когато битката за преференциите ще е приключила.

  • Не само АЕЦ, но и ядрена програма

    Важно е България да продължи да бъде ядрена държава. Защото един АЕЦ си е голяма спираща сила срещу външна агресия. В този смисъл е добре, че се преговаря и за втори АЕЦ, макар и с частен инвеститор. Вчера темата е била обсъждана при срещата между Владимир Путин и Румен Радев, а след това и Бойко Борисов ще говори с руския президент и за това.
  • Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

    Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище? ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.