Красен Кралев: На първо място е здравето на децата, после - медалите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6125238 www.24chasa.bg

Имаме готовност да инвестираме 130 млн. лв. в изграждането на физкултурни салони във всяко училище, казва бившият министър на спорта, кандидат за депутат от ГЕРБ от Варна

- Г-н Кралев, как поддържате добра комуникация с професионалните спортисти, като постоянно поставяте печеленето на медали на заден план за сметка на масовия спорт и здравето на децата?

- Нямаме разминавания, защото всички, които се занимаваме със спорт с любов и отговорност, знаем, че основната функция на спорта е много повече социална, отколкото каквато и да е друга. Както нямаме спор, че спортът е здраве, така нямаме и за това, че без здрава нация няма как да има спорт, постижения и сълзи от радост. Изпитвам безусловно удовлетворение, че успях да спечеля всичките си колеги – както в правителството на ГЕРБ, от което бях част, така и в спортните среди, за тази моя кауза и всички вече сме дълбоко убедени, че първо е здравето на децата, а после – медалите. Затова имаме готовност и подкрепа да инвестираме 130 млн. лв. в изграждането на физкултурни салони във всяко българско училище. В момента картината е катастрофална: от 2500 училища близо 800 нямат салони, а в голяма част от тях децата спортуват в приспособени за целта помещения.

- На среща със спортните среди в родната ви Варна обявихте, че гледате смело в очите съгражданите си и няма от какво да се страмувате. Това самочувствие, което си налагате като специалист по предизборни кампании ли е, или наистина сте честен с хората?

- Това е чистата истина. Няма причина да свеждам поглед или да се срамувам, защото няма обещание, което съм дал на спортистите – не само във Варна, но и в цяла България, и да не съм го изпълнил. Затова гледам хората в очите. И имам дързостта да поискам доверието им отново и да съм уверен, че ще го получа.

- Как изглежда свършената работа от дистанцията на няколкомесечното ви оттеглане от Министерството на младежта и спорта през ноември миналата година досега?

- Краткият отговор е - финансирани 31 спортни обекта в 15 различни района на страната, 22 от които са приключени, а отаналите са в ход. Имаме чисто нови зали бижута – “Арена Армеец”, “Булстрад Арена” - Русе, и Двореца на културата и спорта във Варна. Създаден е прозрачен ред за финансиране на спорта – от училищния салон до шампионските стълбички. Успяхме да сложим край на дългогодишното разделяне на спорта на олимпийски и неолимпийски дисциплини. Адаптирахме системата към реалността.

Справедливост

е моето мото

В името на тази справедливост не може да се отрече фактът, че благодарение на управлението на ГЕРБ в България започна изграждането на модерна спортна инфраструктура, която направи възможно всички ние да гледаме на живо големите шампиони, а не само по телевизията. Резултатите са налице – хиляди български деца влизат в спортните зали – по художествена гимнастика, волейбол, тенис, бокс и пр. За малко повече от 2 г. българският спорт се наложи като най-добрата и ефективна реклама на България пред света.

- Какво остана недовършено?

- Предпочитам да говорим за това, което, след като ГЕРБ получи отново доверието на българите на 26 март, ще довърши в тази изключително важна за оцеляването на нацията ни сфера – спорта и грижата за младите.

- Така да бъде. Какъв е планът?

- Пет са основните направления, по които ще развиваме спорта: спортната инфраструктура остава във фокуса. С изграждането на големите зали приключихме. Те са достатъчни и работят ефективно. Планът е във всеки областен град да бъдат изградени зали с капацитет от 1500-2000 души. БСП ни атакува за големите проекти, че били нерентабилни, което е пълна глупост и лъжа. Което доказват цифрите и фактите на мениджмънта на залите. Също толкова категорично с цифри и факти се доказват и вредите, които БСП нанася на държавата, когато по погрешка получи достъп до властта. Само след мандата “Орешарски” сметката е следната: 3,5 млрд. лв., платени за КТБ, още 2,5 млрд. - за експериментите им с ядрените централи. Това са

6 млрд. лв.,

платени за

далавери

на червеното

правителство, вместо да бъдат дадени за спорт, здраве, образование, пенсии...

Историята доказва, че всеки път след управление на БСП хазната е празна. После идваме, пълним я и те пак харчат, ако по погрешка получат властта. Сигурен съм, че няма да влезем в този капан отново, и ще продължим. Още през 2018-а сме домакини на световното първенство по волейбол. Мачовете ще вървят във Варна, в София и в Русе, където публиката е фантастична, а ефектът върху подрастващите – уникален. Отделно домакинствата ни ще донесат изключителна реклама за България в цял свят.

- А успяхте ли да направите спорта истински привлекателен за големи инвеститори?

- Ще направим голяма крачка в тази посока, когато приемем новия Закон за спорта. Досега имахме 10-годишни концесии, които блокираха в зародиш инвестиционните интереси, защото са крайно недостатъчни. Оттук нататък правилата ще са ясни: всяка федерация може да си вземе базите за срок от 30 г. и да подпише договор с инвеститор – осигурявайки си хем спонсорство, хем гаранция, че съоръженията ще си останат за спорт. Това, разбира се, не отменя грижата на държавата за спорта. Но пак казвам, ключовата дума е справедливост - федерацията първо се доказва с постижения и после иска повече пари. Не съм аз човекът, който ще допусне съществуване на хранилка само защото някоя федерация е сложила за параван председател, който е депутат например. Когато има програма, аргументи и постижения, има и пари. Така е справедливо. Допълнителни стимули ще има и за всички федерации, които отворят базите си за спорт на хора с увреждания. Държавата инвестира сериозно в условията за спорт на тези хора, но не приемам идеите за хората с увреждания да се правят специални зали за спорт. В ХХI в. не можем да делим хората, трябва да сме равни. Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях ще са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ в следващите години.

Ние разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. Хората с увреждания си стоят по къщите и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт. В резултат на нашата работа през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%. Така за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът.По програмата ни с баскетболната федерация за 100 000 лв. закупихме 22 колички. Това даде възможност да имаме вече четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас, и през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Скоро ще бъде сформиран и национален отбор. В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип, се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания.

- Как ще коментирате предизборната кампания, която е към края?

- Кампания с много популизъм и нереални обещания от нашите конкуренти. И на финала получихме малко искреност. Лидерът на БСП г-жа Корнелия Нинова открито заяви: “Другари, демокрацията ни отне много!” И това не е грешка, нито е глупаво изказване на соцлидерката. Защото демокрацията наистина отне много на комунистите: отне им правото на диктатура, правото да мачкат и преследват всеки свободомислещ човек, правото да ограбват труда на хората и да разпределят благата само между върхушката от тяхната партия, отне им правото да държат всички еднакво бедни, отне им правото на монопол върху медиите, отне им правото да държат затворени 8 млн. българи без право на посещават държави от демократичния свят. Демокрацията

им отне правото

да преследват

и убиват без

съд и присъда Демокрацията отне правото на комунистите да ни принуждават да бъдем всички еднакви. Демокрацията отне правото на комунистите да ни лишат от избирателни права! Демокрацията отне правото на кървавите комунистически фамилии да предават управлението на държавата на децата си, без да се съобразяват с волята на народа. Маските паднаха, нали? Демокрацията отне на комунистите много!

- Във Варна, където сте кандидат-депутат, силно влияние има “Воля” на Веселин Марешки.

- Предизборната кампания не е състезание за промоции. Нужни са ясни ангажименти и платформа, каквито Веселин Марешки няма и не може да има, защото биографията му във властта е красноречива за целите, които той си поставя като “политик”. Вижте листите с кандидатите за парламента, които той предлага – негови роднини и верни служители. Къде са експертите? Къде са хората със знания и опит, различни от това да превърташ оборот през безброй фирми, за да спестиш данъци. Пословичният прагматизъм на българския избирател ще му помогне да се ориентира и в тази ситуация и да различи ментето от реалната гаранция за стабилност и развитие. Убеден съм в това.

CV

Роден на 2 януари 1967 г. във Варна

Тренира лека атлетика, дълги бягания

Завършва Медицинския университет във Варна

Специализира реклама и управление на политически кампании в САЩ

Министър на младежта и спорта във второто правителство на ГЕРБ

  • Бонус плюс родно производство на автомобили

    Европа търси всякакви варианти, за да направи въздуха в големите градове по-чист. И в различни страни по-гъвкавите вече предлагат или забрани, или бонуси. Хамбург например спря старите дизелови коли, а пък съседен Букурещ ще дава по 2400 евро на 10 000 късметлии, ако върнат старата си кола и купят нова.
  • Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

    Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище? ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.