Кристо - жертва на махленските патриоти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127157 www.24chasa.bg

Успелите българи обречени вечно

на силна любов и омраза от техните съселяни

Няма никакво значение дали Кристо е казал онова за тъпата България, или не. На кого му пука. Христо Явашев, по етнически произход - българо-чех с немски корени, е световноизвестен (най-известният) авангардист днес.

Той е избягал от България преди 60 години, живял е в Австрия, Франция и най-вече в Съединените щати. Оня ден се появи едно интервю как избягал от “тъпата България” през 1957 г., което отприщи зловещо възмущение и хейтърство. Като че ли това е най-голямата национална обида.

Искам да разкажа една история за моя среща с него и покойната му жена Жан-Клод, която отговаря на всички драматични вопли около българщината му и отродителството му. Студеният февруари на 2005 г., музеят “Метрополитън” в Манхатън, Кристо и Жан-Клод дават пресконференция за проекта The Gates, който ще бъде отворен минути по-късно. Присъстват кметът Майкъл Блумбърг и шефът на полицията по онова време Робърт Кели. Върви си пресконференцията с благодарности и възхищения, докато не става една жена и започва да пита на френски нещо Жан-Клод. Кристо грабва микрофона и сърдито заявява: “Ние сме нюйоркчани, избрали сме този град, той ни е приютил и обикнал и затова сме избрали да бъдем нюйоркчани. Аз съм роден в България, Жан-Клод във Франция, но ние съзнателно искаме да говорим само на английски заради това. Ако искате да ви се отговори, моля, задайте си въпроса на английски.”

Тоест Кристо и Жан-Клод сами са избрали своята отроденост и това си е тяхно право. В интерес на истината почти цялата му българска рода и техните приятели бяха включени в проекта “Плаващите кейове” и той по никакъв начин не показа омраза към българското.

Проблемът е, че българите искат той да е много наш. Да ни слави по света и хората, възхищавайки му се, да се възхищават на нас. Да се види какви сме талантливи тука - какви художници, тенисисти и оперни певци имаме. Това е славянски архетип, остатък от съседската община - основната самоуправляваща се единица по нашите земи от хилядолетия.

Съседската община формира общественото мнение и изгражда неизтребимо егалитарна ценностна система. Ти може да си по-горе само ако си друга махала, град, “софиянец”, “чужденец” изобщо. Затова е все още живо разбирането, че чужденците са “по-добре” от нас и някой ден ще ни “изтеглят”, макар че всички са наясно, че навсякъде по света има бедни и богати, умни и глупави.

От замогналия се гурбетчия се очаква той да е вечно благодарен на родното място, да носи армагани, като се връща, и непрекъснато да подчертава произхода си. Той е един вид посланик на селото или градската махала. Явашев отказва да е такъв посланик, той е авангардист, особен човек, рушител на табута, борец с корпорациите и чиновниците. От първите не взема спонсорство, с вторите води епични разправии, за да му разрешат проектите.

Затова сега има толкова обидени от думата “тъпата”. Не защото това означава, че нашата земя е населена с тъпаци - нещо, по което има пълен консенсус, ако четете коментарите в социалните мрежи. А защото Явашев се прави на нещо повече, нищо че е от нашата махала. Той не иска неговите съседи по родно място да се гордеят с него, все му е тая за тях. (Тук обаче трябва да вметнем, че в строежа на кейовете участваха над 90 българи, водени от племенника му, който сега е основният му сътрудник.)

Махладжойският патриотизъм се простира и върху други известни наши сънародници - разбира се, на първо място Григор Димитров. Когато бие, всички разбират от тенис, когато пада, го ругаят, че е отродител и той. Но всички се кефят на гаджетата му, все едно не той, а те извършват пенетрацията.

Същото е и с операта - сега е възторгът за Соня Йончева от хора, които не са слушали и една цяла опера до края през живота си. Прочетох, че била по-добра от самата Нетребко в “Травиата” на Метрополитън опера?! Дори и най-големите меломани се пазят да сравняват великите сопрани, защото е трудно да кажеш коя е по-добра, но махленските патриоти винаги знаят. Ако тя ги забрави, ще почнат да хулят и нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,