Манфред Вебер: Не подкрепяйте тези, които допускат грешки като БСП в Европа (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127362 www.24chasa.bg
МАНФРЕД ВЕБЕР СНИМКА: Десислава Кулелиева

Управлението на Бойко Борисов дава на страната ви стабилност като тази, която имаме в Бавария

С лидера на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, срещнахте се с Бойко Борисов, който в неделя извежда партията си на решителни избори. Какви са очакванията ви от парламентарния вот? Следите ли процесите у нас? Опасявате ли се, че ако не спечели ГЕРБ, ще има изместване на приоритетите във външната ни политика?

- Вотът в неделя е вот за стабилността на България, защото ГЕРБ показа как стъпка по стъпка успя да постигне положително развитие на България. И ясна ориентация къде иска да отведе България. ГЕРБ поставя България в центъра на европейското развитие.

Аз съм от Бавария. Моята страна в миналото беше бедна. Но ние успяхме да постигнем много именно чрез политиката на стабилност. Правителството на Бавария предприемаше дългосрочен подход, работейки не с хоризонт от 4 години, а с много по-дългосрочен хоризонт. Така се постигна политическа кохерентност.

Ние имаме пълно доверие на ГЕРБ и на Бойко Борисов, защото неговото поведение като политик беше такова - той се държеше и възприемаше една и съща реторика във и извън страната. По време на кампанията ГЕРБ не излизаха с нереалистични послания. Важно е хората да гласуват по-скоро с разума си, не с емоциите.

- Предупредихте публично турския президент Реджеп Таийп Ердоган да не си позволява провокации спрямо Европа. Това е тлеещо огнище, което държи в напрежение Европа с оглед на заплахата от мигрантски поток на границата между Турция и ЕС, на която ние сме първа линия. Какъв е точният тон, който трябва да се държи спрямо Анкара?

- В последните дни забелязахме всекидневна ескалация в поведението на Ердоган спрямо Европа. Видяхме какво се случи в Холандия в навечерието на изборите. Сега виждаме какво се случва по отношение на Меркел в Германия. Има ескалация в реториката. Трябва да успокоим тона. Да не допуснем по-нататъшна ескалация. Ние - Европа, България - сме съседи с Турция. Трябва да се стремим към общи решения на проблемите. Но, от друга страна, трябва да кажем, че г-н Ердоган трябва да има предвид, че ние сме много важен партньор на Турция.

44% от експорта, от

търговията на Турция са с

ЕС и само 2,5% - с Русия

Това говори само по себе си. От икономическа гледна точка е очевидно, че Турция има нужда от Европа много повече, отколкото Европа има нужда от Турция. Важно да се разбере - ние искаме да имаме честно партньорство, но, от друга страна, ние не сме някакви глупаци, които може само да стоим и да гледаме безучастно какво се прави отреща.

За ваше сведение да ви кажа, че в момента в Европейския парламент говорим за засилване на митническия съюз, за засилване на търговията и обмена с Русия. Работи се върху ново законодателство в Европейския парламент и това е само един пример, който показва, че разполагаме с различни инструменти, които могат да бъдат използвани.

- В нашата страна вече има сериозни притеснения по повод перспективата Европа да мине на две или дори на три скорости. Има ли реална опасност България да се окаже в периферията ѝ?

- Нека кажа нещо за подхода на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия и добър мой партньор. Идеята не е да се представи един фиксиран сценарий за Европа на масата. Жан-Клод Юнкер не принуждава никого да възприеме тази идея. Той просто поставя дискусията на масата и казва, и призовава България и останалите страни, гражданското общество в тези страни да се присъедини към този дебат за бъдещето на ЕС. Да видим какви са идеите за развитие на нашия съюз, защото това не е нещо енигматично и абстрактно. Ние сме част от този съюз. Целта беше да се отвори дебатът за бъдещето на Европа.

Ако говорим за Европа на няколко скорости, моята позиция е да запазим всичките 27 страни заедно. Ние

няма да позволим

разделяне на държавите

членки на първокласни

и второкласни

Ние сме с равни права. Ние сме партньори в ЕС. Но от друга страна, трябва да помислим за областите, в които трябва да увеличим интеграцията - например в отбранителната политика.

Ако искаме да постигнем нещо, сегашните правила казват, че трябва решенията да се вземат с консенсус - всички държави членки трябва да гласуват “за”. Което означава, че една-единствена страна може да блокира процеса. Аз смятам, че това е неприемливо. Ако България, Румъния, Австрия, Франция, Испания биха искали да постигнем напредък по отношение на обща отбранителна политика, то те трябва да имат възможността да направят това. А не да има система, при която една-единствена страна да блокира развитието на процеса. Ето защо аз възприемам посланието на Жан-Клод Юнкер като желание да се изчистим всички тези неща в процеса и как онези, които биха желали да постигнат напредък, да участват в него и да го направят.

- Тази ваша трактовка на “петте сценария”, които така ни стреснаха, звучи много успокоително.

- Когато говорим за българския опит например по отношение на Шенген, той беше негативен. Но нека да кажа, че в Европейския парламент ние подкрепяме България за Шенген. Комисията също ви подкрепя, но има няколко държави членки, които не са готови да подкрепят влизането на България в Шенген. Затова разбирам, че в България има едно такова усещане, че тя не е твърде пълноправен член, че е нещо като получлен. Но това е стимул да постигнете напредък по отношение на тези въпроси, така че да станете абсолютно пълноправен член на ЕС и да продължим заедно напред.

- В какви срокове обаче?

- Зависи от нас. Вие какво мислите?

- Нямам представа.

- Интересно е какво мислят хората в България...

Ако погледнем в дългосрочен аспект, през 2060 г. само 4% от населението в света ще бъде в Европа. Само 4 процента! Никой не говори за французи, за германци, говорим за европейци. Дори така наречените големи държави в Европа не могат да играят някаква роля на глобално ниво, като говорим за търговията, за финансовата сфера, за военния аспект и усилията за запазването на мира. На фона на глобалните измерения на всички тези сфери е очевидно, че ние трябва да останем заедно и като европейци да защитаваме нашия живот. Европа заедно. Защото никого не го е грижа за това какво ще се случва в Европа. Само ние в Европа трябва да мислим за това. В това е и ролята на политиците - трябва да водим дебат, да потърсим онези точки, които ни обединяват и които ни правят силни. И хората ще разберат това.

От друга страна, това съвсем не означава, че трябва да изоставим националната си идентичност. Аз съм баварец, изпитвам гордост от това, но същевременно съм и убеден европеец. И в това няма никакво противоречие.

Да, вие, българите, сте горди със своята история, със своята идентичност, но това в никакъв случай не ви пречи да бъдете европейци.

Ако искаме да имаме силни държави и силни нации, трябва да работим заедно, защото само по този начин можем да бъдем силни. Иначе виждате популистите в Европа - и в Холандия, и в Австрия, и в Германия. Те казват на хората: “Гордейте се със своята държава и със своята нация и не се интересувайте от Европа.”

Нашата позиция е различна. Както казах, ние не виждаме противоречие между двете неща.

- Вие сте най-младият лидер на парламентарна група в Европейския парламент. А от друга страна, вече имате 13-годишен опит като евродепутат. Как може един млад човек да се увлича от политиката и да мисли за глобалните проблеми, които току-що обсъдихме с вас?

- Благодаря за комплимента. 44 години е вече една сериозна възраст. Но ста права, че за политиката това е млада възраст. Това е благодарение на подходите в Европейския парламент - именно защото целта е да се дават възможности на хора, които могат да обединяват депутатите и да ги водят. Имаме 97% единни гласувания в групата. Което говори, че в групата сме организирана общност. Моята работа е наистина много трудна - да градя мостове, да обединявам хората за важните гласувания, за приоритетите. В крайна сметка тази работа ти дава възможност да изграждаш силни екипи. Другата алтернатива е да работиш сам, но мисля, че това не е добрият подход. Ако ми позволите да спомена социалистите и тяхното поведение, в Европарламента те гласуваха в подкрепа на СЕТА. А българските социалисти останаха в изолация. Очевидно те нямаше какво да кажат дори в своето собствено семейство. Знаете, че г-н Станишев гласува “за” СЕТА, а след това публично заяви, че е допуснал грешка. Когато става дума за толкова важно гласуване, каквото е СЕТА, мисля, че политиците нямат право на грешки. Защото

ние гласуваме или “за”,

или “против” - трето

положение няма

Затова бих се обърнал към българите да не подкрепят лидери, които допускат подобен род грешки на европейско ниво.

 

CV

Манфред Вебер е лидер на най-голямата група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия (ЕНП), с 217 депутати.

Роден на 14 юли 1972 г. в Бавария.

По образование е инженер.

Евродепутат от 2004 г. Най-младият лидер на политическа група в Европейския парламент. Преди него на престижната позиция бе лидерът на ЕНП Жозеф Дол.

На Вебер е идеята всеки гражданин на ЕС да получава на 18-ия си рожден ден билет за влак, с който да пътува в Европа. “Хората от цялата общност трябва да се познават и да се научат да се уважават” - така аргументира той инициативата, по която вече преговаря с железниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в