Делян Добрев: Санирането ще се разшири и към по-малките сгради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127478 www.24chasa.bg
ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Благодарение на него всяко семейство пести по 1285 лв. на година

Ако ГЕРБ управлява, след 6 месеца хората и бизнесът ще са облекчени от бумащината на администрацията

С водача на листата на ГЕРБ в Хасково, бивш енергиен министър, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Добрев, малцина знаят, че революцията, която ГЕРБ залага за следващ управленски мандат в администрацията, и това, което Борисов нарече “обръщане с хастара навън”, а именно вътрешното съгласуване на документация между институциите, за да не се губят дни и нерви на хората, е ваша идея. Наистина ли чиновниците ще вършат цялата черна работа, а ние - гражданите, съответно фирмите, само ще чакаме да изтече седмица, в рамките на която трябва да сме получили отговор, а ако не сме, ще се брои като мълчаливо съгласие?

- Да. Подготвяме закон в тази посока. В този закон, най-просто казано, ще се съдържа забрана държавата и общините да изискват от гражданите и бизнеса документи, които се издават от друга държавна или общинска администрация. В момента бизнесът тича една седмица, за да събере 5 документа, а работата на администрацията е за 5 минути да прегледа тези документи. Трябва да е обратното. Администрацията трябва да работи за бизнеса, а не бизнесът да работи за администрацията.

Нашият анализ показва, че България губи най-малко 2 млрд. лева брутен вътрешен продукт (БВП) от този сбъркан модел в момента. Ще ви дам само 1 пример.

През 2016 г. НАП е издала близо 1 милион удостоверения за липса на задължения (по-точно 998 254). Това са в най-добрия случай 1 милион загубени човекодни за бизнеса и за икономиката на страната. Можем лесно да изчислим тази загуба, като разделим БВП (около 92 млрд.) на броя на работещите в страната (около 2,3 млн.) и броя на работните дни в страната през 2016 г. (250) - получаваме 160 лева БВП за всеки изгубен работен ден. 1 милион удостоверения от НАП водят до 160 милиона по-нисък БВП. Само от този документ. По най-консервативните ни оценки България губи над 2 млрд. лв. БВП от този сгрешен модел на комуникация между държавата и бизнеса. Тези 2 млрд. лева са над 2% от БВП.

Тоест, ако този проблем бе решен през миналата година,

икономиката ни

щеше да

нарасне не с

3,6, а с 5,6% -

само Китай щеше

да е преди нас.

Проблемът не е само в набирането на документи. През годините в страната са създадени хиляди регистрационни, лицензионни, административни режими, които задушават бизнеса. Те трябва да бъдат драстично съкратени. От идеята да построиш къща или предприятия до акта за въвеждане в експлоатация има 128 стъпки - становища, подписи, печати, съгласувки. Това е кошмар! В Германия са 29. Тази бюрокрация задушава предприемаческата инициатива и не позволява икономиката да расте с по-бързи темпове.

- В какъв срок може да влезе в сила цялото това чудо?

- Технологичният срок за приемането на тези промени е около 6 месеца. Разбира се, за да се случи това, е необходимо да има подкрепа на парламентарно мнозинство и правителство, за което разрешаването на този проблем да е приоритет.

- Оптимист ли сте, че в Черно море има залежи от газ? Кога ще стане ясно има ли, няма ли?

- Вече не говорим само за оптимизъм. В края на 2016 година от централата на “Тотал” обявиха официално пред медиите, че са намерили нефт в блок “Хан Аспарух”. Това не изключва възможността да има и газ - точно обратното - по-вероятно е вече. В другия блок в Черно море - “Силистар”, от “Шел” обявиха, че са приключили мащабни 3D проучвания и са обнадеждени от резултатите.

Сигурен съм, че това, което през 2012 г., когато за пръв път заговорихме за нефт и газ в Черно море, за мнозина звучеше като напразни надежди, днес вече се превръща в реалност. Необходими са още години за проучване и изграждане на инфраструктура за добив, но сме на прав път! Ползите за страната ни ще бъдат огромни - енергийна независимост, стотици милиони концесионни възнаграждания за държавата на година, евтини енергийни ресурси, подобрен търговски баланс и т.н. Сигурен съм, че някое следващо правителство ще си припише добре тази наша инициатива.

- А кога ще е факт газовият хъб “Балкан”?

- Рано е да се говори за срокове, тъй като още няма взето официални решение. Важното е, че тази инициатива е подкрепена от Европейската комисия, за разлика от Южен поток - включително и финансово.

- Има ли инвеститор за АЕЦ “Белене”?

- Това ще проличи единствено ако се стартира процедура за приватизация на проекта. На думи е много лесно да се твърди каквото и да е. Единствено участието в процедура за приватизация трябва да се възприема като сериозен инвеститорски интерес.

- Как ще коментирате факта, че евродепутати от ПЕС са подкрепили закриването на добива на енергия от въглища?

- А в същото време тукашните им кандидат-депутати твърдят, че ние не подкрепяме енергийния комплекс в Маришкия басейн. Наслушахме се на изпразнени от съдържание лозунги от страна на БСП.

За тях

фалшивите

новини са

ежедневие

- това е чудесен пример. В Европа гласуват за закриване, а тук казват “ГЕРБ не ви подкрепят”.

- Имате идея, според която всеки ще може да играе на капиталовия пазар като физическо лице. Опишете я, моля.

- Не става въпрос за участие на физическите лица на капиталовия пазар - те и сега могат. В програмата сме записали подкрепа за изпълнението на Стратегия за развитие на капиталовия пазар с цел неговото съживяване. В развитите държави капиталовият пазар е между 100 и 150% от БВП. Средно за Източна Европа е около 50%. В България е 8%. Това лишава бизнеса от втори източник за финансиране (освен банковите кредити), от една страна, а от друга, не дава възможност на пенсионните фондове да инвестират в българската икономика, където биха могли да постигнат по-висока доходност за нашите средства по индивидуалните партиди на капиталовия стълб. Общият размер на средствата в пенсионните фондове е около 11 млрд. лева, от които едва около 1 млрд. са инвестирани в българската икономика през капиталовия пазар.

- Ще помагате ли на Борисов да си санира къщата в Банкя? Още повече че той ви защити от Елена Йончева.

- Програмата за енергийна ефективност трябва да продължи, като се включат и жилищните сгради под 6 апартамента, включително еднофамилните и двуфамилните жилища. Принципът на подкрепа трябва да е различен. Програмата трябва да се опрости за тези по-малки сгради. Най-лесно ще бъде

държавата да

подкрепя

собствениците с

конкретна сума

на домакинство,

ако те докажат,

че са изпълнили

мерките за

енергийна

ефективност

и са постигнали сертификат “Клас С”.

Не мисля да коментирам повече Елена Йончева. В дебата по Нова тв чух само лозунги, видях злоба. Не мисля, че може да се води какъвто и да е конструктивен дебат с нея.

- Каква е истината за санирането?

- Числата говорят. След приключването на строително-монтажните работи по подписаните договори

ще бъдат

спестени

1 милион

мегаватчаса

енергия.

В пари по крайната цена на тока това прави 180 млн. лева на година. В тези блокове живеят 140 хиляди домакинства. Тоест всяко домакинство ще спести по 1285 лева на година, всяка година. Програмата трябва не само да продължи - тя трябва да достигне до всяко българско домакинство, без значение дали живее в блок, или в къща. Вижте ефекта - 1285 лева на година всяка година.

- А каузата ви за Хасково? Кажете едно нещо, което със сигурност ще изпълните за избирателния си район, ако след 26 март управлява ГЕРБ.

- В следващия мандат най-важното е да осигурим 10 нови предприятия в региона с 10 000 нови работни места. Това вече започва да се случва със завода на Язаки. Говорим с няколко немски компании в момента. Уверен съм, че ще успеем. Трябва да продължим с програмата за енергийна ефективност, с обновяването на детските градини и училищата, с благоустрояването на кварталите и много други. Важното е, че знаем как и можем да покажем резултати.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Идеята, че човек може да отиде на плажа и да бодне там палатката си, без да плаща за каквото и да е, скоро ще бъде пенсионирана. Защото дори и най-яростните екоактивисти ще се съгласят, че някой трябва да събира сметта след дивите къмпингари, а никак не е екологично морето да поема част от боклуците, които неизбежно остават на плажа
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо