Делян Добрев: Санирането ще се разшири и към по-малките сгради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127478 www.24chasa.bg
ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Благодарение на него всяко семейство пести по 1285 лв. на година

Ако ГЕРБ управлява, след 6 месеца хората и бизнесът ще са облекчени от бумащината на администрацията

С водача на листата на ГЕРБ в Хасково, бивш енергиен министър, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Добрев, малцина знаят, че революцията, която ГЕРБ залага за следващ управленски мандат в администрацията, и това, което Борисов нарече “обръщане с хастара навън”, а именно вътрешното съгласуване на документация между институциите, за да не се губят дни и нерви на хората, е ваша идея. Наистина ли чиновниците ще вършат цялата черна работа, а ние - гражданите, съответно фирмите, само ще чакаме да изтече седмица, в рамките на която трябва да сме получили отговор, а ако не сме, ще се брои като мълчаливо съгласие?

- Да. Подготвяме закон в тази посока. В този закон, най-просто казано, ще се съдържа забрана държавата и общините да изискват от гражданите и бизнеса документи, които се издават от друга държавна или общинска администрация. В момента бизнесът тича една седмица, за да събере 5 документа, а работата на администрацията е за 5 минути да прегледа тези документи. Трябва да е обратното. Администрацията трябва да работи за бизнеса, а не бизнесът да работи за администрацията.

Нашият анализ показва, че България губи най-малко 2 млрд. лева брутен вътрешен продукт (БВП) от този сбъркан модел в момента. Ще ви дам само 1 пример.

През 2016 г. НАП е издала близо 1 милион удостоверения за липса на задължения (по-точно 998 254). Това са в най-добрия случай 1 милион загубени човекодни за бизнеса и за икономиката на страната. Можем лесно да изчислим тази загуба, като разделим БВП (около 92 млрд.) на броя на работещите в страната (около 2,3 млн.) и броя на работните дни в страната през 2016 г. (250) - получаваме 160 лева БВП за всеки изгубен работен ден. 1 милион удостоверения от НАП водят до 160 милиона по-нисък БВП. Само от този документ. По най-консервативните ни оценки България губи над 2 млрд. лв. БВП от този сгрешен модел на комуникация между държавата и бизнеса. Тези 2 млрд. лева са над 2% от БВП.

Тоест, ако този проблем бе решен през миналата година,

икономиката ни

щеше да

нарасне не с

3,6, а с 5,6% -

само Китай щеше

да е преди нас.

Проблемът не е само в набирането на документи. През годините в страната са създадени хиляди регистрационни, лицензионни, административни режими, които задушават бизнеса. Те трябва да бъдат драстично съкратени. От идеята да построиш къща или предприятия до акта за въвеждане в експлоатация има 128 стъпки - становища, подписи, печати, съгласувки. Това е кошмар! В Германия са 29. Тази бюрокрация задушава предприемаческата инициатива и не позволява икономиката да расте с по-бързи темпове.

- В какъв срок може да влезе в сила цялото това чудо?

- Технологичният срок за приемането на тези промени е около 6 месеца. Разбира се, за да се случи това, е необходимо да има подкрепа на парламентарно мнозинство и правителство, за което разрешаването на този проблем да е приоритет.

- Оптимист ли сте, че в Черно море има залежи от газ? Кога ще стане ясно има ли, няма ли?

- Вече не говорим само за оптимизъм. В края на 2016 година от централата на “Тотал” обявиха официално пред медиите, че са намерили нефт в блок “Хан Аспарух”. Това не изключва възможността да има и газ - точно обратното - по-вероятно е вече. В другия блок в Черно море - “Силистар”, от “Шел” обявиха, че са приключили мащабни 3D проучвания и са обнадеждени от резултатите.

Сигурен съм, че това, което през 2012 г., когато за пръв път заговорихме за нефт и газ в Черно море, за мнозина звучеше като напразни надежди, днес вече се превръща в реалност. Необходими са още години за проучване и изграждане на инфраструктура за добив, но сме на прав път! Ползите за страната ни ще бъдат огромни - енергийна независимост, стотици милиони концесионни възнаграждания за държавата на година, евтини енергийни ресурси, подобрен търговски баланс и т.н. Сигурен съм, че някое следващо правителство ще си припише добре тази наша инициатива.

- А кога ще е факт газовият хъб “Балкан”?

- Рано е да се говори за срокове, тъй като още няма взето официални решение. Важното е, че тази инициатива е подкрепена от Европейската комисия, за разлика от Южен поток - включително и финансово.

- Има ли инвеститор за АЕЦ “Белене”?

- Това ще проличи единствено ако се стартира процедура за приватизация на проекта. На думи е много лесно да се твърди каквото и да е. Единствено участието в процедура за приватизация трябва да се възприема като сериозен инвеститорски интерес.

- Как ще коментирате факта, че евродепутати от ПЕС са подкрепили закриването на добива на енергия от въглища?

- А в същото време тукашните им кандидат-депутати твърдят, че ние не подкрепяме енергийния комплекс в Маришкия басейн. Наслушахме се на изпразнени от съдържание лозунги от страна на БСП.

За тях

фалшивите

новини са

ежедневие

- това е чудесен пример. В Европа гласуват за закриване, а тук казват “ГЕРБ не ви подкрепят”.

- Имате идея, според която всеки ще може да играе на капиталовия пазар като физическо лице. Опишете я, моля.

- Не става въпрос за участие на физическите лица на капиталовия пазар - те и сега могат. В програмата сме записали подкрепа за изпълнението на Стратегия за развитие на капиталовия пазар с цел неговото съживяване. В развитите държави капиталовият пазар е между 100 и 150% от БВП. Средно за Източна Европа е около 50%. В България е 8%. Това лишава бизнеса от втори източник за финансиране (освен банковите кредити), от една страна, а от друга, не дава възможност на пенсионните фондове да инвестират в българската икономика, където биха могли да постигнат по-висока доходност за нашите средства по индивидуалните партиди на капиталовия стълб. Общият размер на средствата в пенсионните фондове е около 11 млрд. лева, от които едва около 1 млрд. са инвестирани в българската икономика през капиталовия пазар.

- Ще помагате ли на Борисов да си санира къщата в Банкя? Още повече че той ви защити от Елена Йончева.

- Програмата за енергийна ефективност трябва да продължи, като се включат и жилищните сгради под 6 апартамента, включително еднофамилните и двуфамилните жилища. Принципът на подкрепа трябва да е различен. Програмата трябва да се опрости за тези по-малки сгради. Най-лесно ще бъде

държавата да

подкрепя

собствениците с

конкретна сума

на домакинство,

ако те докажат,

че са изпълнили

мерките за

енергийна

ефективност

и са постигнали сертификат “Клас С”.

Не мисля да коментирам повече Елена Йончева. В дебата по Нова тв чух само лозунги, видях злоба. Не мисля, че може да се води какъвто и да е конструктивен дебат с нея.

- Каква е истината за санирането?

- Числата говорят. След приключването на строително-монтажните работи по подписаните договори

ще бъдат

спестени

1 милион

мегаватчаса

енергия.

В пари по крайната цена на тока това прави 180 млн. лева на година. В тези блокове живеят 140 хиляди домакинства. Тоест всяко домакинство ще спести по 1285 лева на година, всяка година. Програмата трябва не само да продължи - тя трябва да достигне до всяко българско домакинство, без значение дали живее в блок, или в къща. Вижте ефекта - 1285 лева на година всяка година.

- А каузата ви за Хасково? Кажете едно нещо, което със сигурност ще изпълните за избирателния си район, ако след 26 март управлява ГЕРБ.

- В следващия мандат най-важното е да осигурим 10 нови предприятия в региона с 10 000 нови работни места. Това вече започва да се случва със завода на Язаки. Говорим с няколко немски компании в момента. Уверен съм, че ще успеем. Трябва да продължим с програмата за енергийна ефективност, с обновяването на детските градини и училищата, с благоустрояването на кварталите и много други. Важното е, че знаем как и можем да покажем резултати.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга