Първан Симеонов: ГЕРБ се оказа траен политически продукт, БСП пресоли манджата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140779 www.24chasa.bg
Първан Симеонов

Борисов може да се замисля за правителство на малцинството

Борисов управлява, без да губи популярност - вече няколко вота спечели с 1,1 млн. гласа

БСП се опита да разкаже за себе си като носител на новото, макар да е най-старата партия на терена. Фактът, че 900 хиляди са ѝ повярвали, е знаменателен

Нито патриотите, нито Марешки успяха да превърнат личния си вот в партиен, казва директорът на "Галъп Интернешънъл"

- Сам заявихте, че “Борисов е политически феномен” и “политиката не може без него”. Но струваше ли си тази поредна изборна победа на ГЕРБ 30 милиона лева от хазната, г-н Симеонов?

- Демокрацията е безценна и не е хубаво да разсъждаваме за цената на своя глас в цената на изборите. Цената на нашия глас е много по-голяма и тя е бъдещето на страната. Но! Действително има един много негативен прочит за това, което се случи, и той започва с въпроса “Кому беше нужно?”. Защото

имаме пирова

победа за ГЕРБ Влошен вариант на досегашното.

- Защо пирова победа?

- Защото ГЕРБ побеждава, но сега е в по-неудобна конфигурация. Първо, принудени са да допуснат националисти в управлението, което винаги е проблем. Особено на фона на това, че в предишното управление са били заедно със сестрински партии от ЕНП.

И второ - прословутата Европа, на която с огромна наивност бе внушена пиарската опорна точка, че в България са победили проевропейските сили, утре ще трябва да се обяснява, че тъкмо те са се събрали с националисти. Това е все едно Рюте, който спечели в Холандия, да каже:“Вземам Вилдерс при себе си в коалицията.” Вярно, нашите патриоти са доста по-умерени от Вилдерс, но казвам как това ще прозвучи на Запад.

- Ако ни управлява коалиция, на кого още може да разчита?

- На “Воля” и в екстремни моменти може би на ДПС. Вотът за “Воля” на г-н Марешки е по-скоро като за екзотичен политически проект. И това е всъщност негативният прочит на победата на Борисов, особено след като не влязоха реформаторите.

- Защо реформаторите не успяха?

- Те бяха единствените десни, които имаха шанса да влязат, и до последно се поддържаше илюзията, че силите на РБ са равностойни с тези на “Да, България” и “Нова република”. Всички социолози обаче знаехме, че това не е така. В крайна сметка гласоподавателят беше разтроен.

- Сборът от гласовете за трите разцепени десни формации е по-голям, отколкото когато бяха под една шапка.

- Това е знак, че са оползотворили поотделно своята ниша и са усвоили по-пълно нейния потенциал. Така беше и при разделението на БСП и АБВ. Но там раздялата на двете партии не просто отне от БСП едни гласове, а остави много гласове вкъщи между двете опции. Така че

този тип

политическо

инженерство

е нож с две

остриета

А да съсипеш нещо, за да можеш после наново да го обединиш и да го оглавиш, е висш пилотаж в политическия инженеринг, който най-често завършва с тотален крах.

- Какъв е позитивният прочит на тези избори?

- Имаше Борисов и реформатори. Борисов ги сдъвка, разджурка ги, изплю ги, измъкна се от тях като змия от кожата си и ги изостави да носят неговите негативи, като спечели отново милион и сто хиляди гласа. Така той за пореден път успя, без да понесе нито един негатив.

В същото време се свърза с най-новите, най-обичаните и най-перспективните в очите на българите герои на деня - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Веселин Марешки. А звучи в един глас и със Слави Трифонов.

- ГЕРБ - без драскотина?

- Да. И ще ви кажа какво си мисли Борисов: “Аз с тези по-лесно ще се разбера”. Докато реформаторите имаха изисквания, претенции за реформи в съдебната система, антикорупционни мерки и т.н. Докато тук той ще си каже: “Краси Каракачанов е пич, Волен Сидеров е неутрализиран, Валери Симеонов е прям човек - като иска 300 лв. пенсия, ще му ги намерим и точка. А проектът на Веселин Марешки е на минимума. Ще го опитомим.”

- Какви са възможните развития за Борисов?

- Две са. Едното е пълен ад, в който той осъзнава, че е направил съвършено безсмислени избори, за да прескочи от трън, та на глог. А другата е самият политически рай, в който той си осигурява лоялността на тези хора. А както знаем, уж временните решения се оказват постоянни в България.

- Ако нещата тръгнат надолу?

- Усети ли това, а то е възможно, защото и ГЕРБ се износва, Борисов ще отключи темата за мажоритарното гласуване.

- Тя обаче присъстваше и преди тези избори, но получи пълен отпор. Но Борисов бе категоричен, че следващият парламентарен вот ще е мажоритарен.

- Да, защото Борисов съзнава, че разновидност на мажоритарната система като френската може да удължи политическия му живот, при това на вълната на хорското желание. Френската система окрупнява, ликвидира малките партии, създава двублоковост. И е много вероятно на хората да им се услади да няма дребосъци. Но след 10-ина години ще се усетят излъгани, защото ще разберат, че и мажоритарността не е проработила. И че единственият ключ е икономиката да заработи. Въпросът е правилата да се спазват, а не да се променят постоянно.

- Възходът на БСП е сред новините на този вот. Други го коментират като “пропиляна приливна вълна от президентските избори”. А вие?

- Преди възхода на БСП новината е, че на няколко поредни избори ГЕРБ печели 1,1 млн. гласа - значи управляват, без да губят популярност и това е удивително.

Другата новина наистина е възходът на БСП. Преди половин година се чудехме дали ще я има. Сега

БСП върна

усещането за

двуполюсност,

че е равностоен съперник. Опита се да разкаже за себе си като носител на новото, което е най-трудно, защото е най-старата партия по терена. Фактът, че 900 хил. души са ѝ повярвали, е знаменателен.

Третата новина е, че макар патриотите да се представиха под очакванията, преди година никой не очакваше България да има равностойна националистическа формация, която е приемлива. Приемлива за партньор отляво и отдясно и за правителство.

Ако има успех за ДПС, то е, че неутрализираха ДОСТ. ДОСТ обаче разклати монопола на ДПС върху етническия вот. ДОСТ е нов етап в политическата ни история - не помня да е имало толкова активна официална кампания от друга държава за партия.

Успех са и 5-те процента за “Воля” на г-н Марешки, с които влиза в парламента. Нито патриотите, нито той обаче успяха да превърнат личния си вот в партиен.

Новина е и, че РБ остана под бариерата.

“Да, България” успя да изиграе ДСБ с усмивка, вместо да стане обратното, както обикновено. Така ДСБ от два стола се оказаха на земята.

- “Борисов 3” е на път. По-стабилен ли ще е от “Борисов 2”?

- Първо, трябва да видим дали при всички условности сега ще може да се състави кабинет дясно-център. Основното различие между патриотите и Борисов е отношението към Ердоган. При патриотите то е непримиримо, при Борисов е балансирано. Важно е и как ще погледне Западът на едно такова правителство. Затова не е изключено Борисов да се замисля за правителство на малцинството.

Второ, преговорите за кабинет може да се окажат невралгични и ако не успеят, може да се стигне до следващи мандати. А при тях може да се завъртят всякакви причудливи експертни, програмни, стабилизационни, временни и прочее формули.

Едно е сигурно - че фигурата на президента Румен Радев става много важна. Защото в такива ситуации се търси островът на обществена легитимност, в каквото припознават президентската институция.

Но като цяло шансовете за правителство около ГЕРБ са повече, макар подводните камъни да са много.

- Колко ще издържи?

- ГЕРБ се оказа траен политически продукт. Но ще е грешка, ако ГЕРБ сметне победата си за много сериозна. Както направи това на местните избори през 2015 г.. А на тях победата беше мажоритарна на хората по места.

Не ГЕРБ победи в тези избори - БСП ги загуби. Мъничко пресоли манджата и заради по-радикалното ѝ поведение хората избраха Борисов като “по-малкото зло”. Българите понякога гласуват със страх от промени и избират още от същото.

CV

l Роден през 1982 г. в Стара Загора

l Докторант по политология в СУ

l Директор на “Галъп интернешънъл"

l Работил е като изследовател, политически консултант, редактор

l Част от научната мрежа на института по социология “Иван Хаджийски”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как децата ни да станат добри хора

    Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.