Защо патриотите изгубиха 250 000 избиратели?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142483 www.24chasa.bg


Главно заради по-големия интерес към мача ГЕРБ - БСП.
Имаше смутени и от необяснимата грубост към възрастната
туркиня на Капитан Андреево

Защо "Обединени патриоти" изгубиха 250 000 избиратели? Докато на президентските избори двойката Каракачанов-Нотев събра колосалните 570 000 гласа, на парламентарния вот подкрепата на коалицията НФСБ - “Атака” - ВМРО спадна до 320 000.

В инфарктния ден на изборите, когато ДПС бавно стопяваше разликата и до последно не се знаеше коя ще е третата политическа сила, малцина си задаваха този въпрос. Разочарованието от по-ниския резултат обаче не остана скрито. Признаха го и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов.

Къде сбъркаха патриотите? Формално погледнато, при тях не бяха променени нито стратегията, нито формите и средствата за нейната реализация. Единствената разлика е, че на мартенските избори липсваше подкрепата на “Народен съюз”. По изчисления на ВМРО това е коствало загуба на поне 1% от есенните гласове.

Истинските причини обикновено са в детайлите. А първият е политическата ситуация, в която преминаха парламентарните избори. За разлика от есента сега противоборството между двете суперсили бе изострено особено силно. Страстите бяха нажежени до крайност най-вече заради нервния дуел Борисов - Нинова. Именно лидерските разправии накараха хиляди да решат, че е по-добре да гласуват за една от двете суперсили. И в тази луда надпревара патриотите останаха на заден план. Така мнозинството фенове предпочетоха мача ГЕРБ-БСП, защото залозите там бяха многократно по-големи.

Не е тайна, че есента мнозина съмишленици на ГЕРБ подкрепиха двойката Каракачанов-Нотев, разочаровани от решението на Борисов да издигне бившата шефка на НС Цецка Цачева. И за да не се терзаят от мисълта, че са гласували за кандидата на политическия си опонент - ген. Румен Радев, те пуснаха бюлетината за Каракачанов - Нотев. Така изразиха своя мълчалив протест не само срещу неубедителната Цачева, но и срещу тоталното отсъствие на лидера Бойко Борисов от предизборната кампания.

В неделя обаче същите тези - около 120 хил. гербаджии, вече нямаха колебание. Особено ги стресна агресията на Нинова, а освен това Борисов цял месец не подви крак, отново сработи и неговата харизма.

Има данни, че по същата схема към партията майка са се върнали и онези блудни синове на БСП, които през есента са дали гласа си за двойката на “Обединени патриоти”. Макар и доста по-малко, те са били раздразнени от издигането на Радев - непознат за партията кандидат-президент.

Друга причина за по-ниския резултат на патриотите е чисто вътрешна. Въпреки че през месеца на предизборната кампания коалицията запази единомислие и единодействие, остана споменът за странните разногласия между техните лидери преди това. Няколко пъти водачът на НФСБ Валери Симеонов предизвикваше недоумение с резки публични декларации срещу изявления на колегата си от ВМРО Красимир Каракачанов. Това не доведе до разцепление, но породи съмнения. Въпреки че още на другия ден двамата лидери се появяваха на публични места заедно - все едно нищо не е станало. Случва се и в най-добрите семейства, бе техният коментар.

Още в нощта на президентските избори Симеонов в отговор на “24 часа” публично призна, че преди изборите е имал сериозни колебания дали да остане в коалицията. Те обаче били разсеяни от високия резултат.

Дали онези колебания не са се върнали, ще разберем. Сигурно е обаче, че странните лидерски разправии няма как да не са разколебали част от електората на “Обединени патриоти”.

Още по-необяснима бе изцепката на Валери Симеонов на ГКПП Капитан Андреево с възрастната туркиня, която той директно подкара обратно към Турция. Дали тв камерата е предала избирателно случващото се на границата, също е важно. Но кадрите предизвикаха силни реакции, повечето от които не бяха в полза на патриота. Като че ли на заден план остана замисълът, споделен по-рано от Каракачанов: “С протеста срещу изборния туризъм искаме да кажем на българските избиратели да гласуват масово, за да не се получи така някой отвън да решава съдбините ни!”

“Сега сме с по-малко депутати, но пък сме по-важни - след като РБ не попадна в парламента, ние сме първият партньор за управленска коалиция”, се чуха успокояващи коментари от лагера на патриотите. В новия парламент те ще имат 27 депутати, докато в предишния разполагаха с 30, но де факто останаха 28, след като Велизар Енчев и Поли Карастоянова се отделиха от групата. Това е вярно, но дали успокоението не е лъжливо? Защото съмненията в целостта на коалицията остават. Те може да бъдат разсеяни само с решителни действия към единение. Видя се докъде може да доведе разделението на партийки в дясното политическо пространство. Ако патриотите не искат тази участ, крайно време е да потърсят пътя към създаването на единна политическа сила.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо