Докато Бойко и Корнелия мълчат, някои се опитват да подредят ту голяма коалиция, ту друг за премиер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6144402 www.24chasa.bg

ГЕРБ и лидерът ѝ ще играят за цял управленски мандат - 4 години. Въпросът е дали ще ги изкарат от терена и на кое полувреме

Бойко Борисов се връща във властта с план за цял управленски мандат. Който си мисли, че лидерът на ГЕРБ ще предизвика за трети път предсрочни избори,

дълбоко греши

Всички съидейници около бившия премиер тия дни мълчат и така се чуват по-ясно желанията на някои от партньорите и опонентите на партията, която спечели изборите. И патриотът Валери Симеонов, и борецът срещу главния прокурор Христо Иванов си пожелаха едно и също - Бойко Борисов да не е министър-председател. ГЕРБ ги отряза. Цветан Цветанов лично се обади от Малта, за да предупреди, че и широка коалиция БСП-ГЕРБ-Патриоти няма да се получи.

Иначе над България още преди изборите броди призракът на широката коалиция ГЕРБ-БСП. И както обикновено във всяко лошо и добро нещо

се търси

брюкселски

корен,

обикновено се

казва: Европа го

иска

Бойко Борисов я определи като опорна точка. По-добре правителство на малцинството, каза лидерът на ГЕРБ.

Веднага след вота Корнелия Нинова отхвърли възможността да дели властта с Бойко Борисов. Още преди изборите лидерът на ГЕРБ официално и неофициално обясняваше, че никой от Брюксел не го натиска за съюз с БСП. В нощта на победата Борисов поздрави на три пъти Нинова за мъжката битка и някои видяха не усмивката на Цветанов, а вероятността за голяма синьо-червена коалиция.

След вота всякакъв вид наблюдатели обясняват по студиа и социални мрежи как такава коалиция ще е самоубийствена и за ГЕРБ, и за БСП.

Изведнъж окрилен от балансьорската позиция, която вотът в неделя даде на “Обединени патриоти”, лидерът на НФСБ Валери Симеонов се изяви като архитект на прословутия “широк кабинет”. Призова за правителство ГЕРБ-БСП и с участието на ОП. И поиска спешни срещи и съгласуване на програмите.

Тук има два проблема.

Първият е, че ако е вярно, че “Европа иска” широка коалиция, то е тъкмо защото ГЕРБ-БСП е единственият начин

да се избегне

коалиция, в

която влизат

националистите Защо тогава точно Валери Симеонов говори за широката коалиция?

Вторият проблем е двуполюсният модел. Ако има две големи и отдалечени сили, а между тях няма стабилен политически център - ето ти двуполюсен модел.

Така беше в началото на прехода. БСП и СДС бяха като Северния и Южния полюс. На изборите през 1991 г. милион и деветстотин хиляди избиратели за СДС, милион и осемстотин за БСП и само едно ДПС освен тях в парламента.

През 1994 г. - два милиона и триста хиляди за БСП, милион и триста хиляди за СДС. През 1997 г. - два милиона и двеста хиляди за сините, малко под милион за червените.

Всичко това затихна с идването на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. - НДСВ взе близо два милиона гласа, а синият и червеният полюс - по 800 хил.

През 2005 г. двуполюсният модел не се върна, защото НДСВ още беше със 700 хил. гласа, а дясното вече бе разцепено на СДС и ДСБ. С други думи, още имаше център и нямаше втори полюс. Затова и стана възможно след неуспеха на първите две сили - БСП и НДСВ, да съставят кабинет, през това време да изгладят противоречията, да забравят тежките думи, хвърлени по време на кампанията и с мандата на ДПС (и със специалното участие на президента Георги Първанов) да стане тройната коалиция.

След 2005 г. все по-често се говореше за широка коалиция - макар че нито веднъж не се случи. Но тогава за пръв път светна сигнал, че епохата на победите на единия полюс с над 50% залязва. Е, не толкова бързо. Защото през 2009 г. дойде ГЕРБ с милион и седемстотин хиляди гласа. На този фон БСП с нейните 750 000 гласа не беше полюс и на Бойко Борисов тогава не му се наложи да прави сложни коалиции.

И така нататък - виж графиката.

Стигаме до 2016 г., когато БСП успя да мобилизира подкрепа от два милиона гласа на втория тур за кандидата за президент Румен Радев.

На току-що отминалите парламентарни избори от едната страна е ГЕРБ с 1 150 000 избиратели, от другата - БСП с 955 000. В изборното състезание този път имаше спортна злоба и твърдите избиратели отидоха да гласуват с амбиция да натрият носа на другия отбор.

Ако между полюсите прескачат искри и ги вържеш на късо, става късо съединение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.