Докато Бойко и Корнелия мълчат, някои се опитват да подредят ту голяма коалиция, ту друг за премиер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6144402 www.24chasa.bg

ГЕРБ и лидерът ѝ ще играят за цял управленски мандат - 4 години. Въпросът е дали ще ги изкарат от терена и на кое полувреме

Бойко Борисов се връща във властта с план за цял управленски мандат. Който си мисли, че лидерът на ГЕРБ ще предизвика за трети път предсрочни избори,

дълбоко греши

Всички съидейници около бившия премиер тия дни мълчат и така се чуват по-ясно желанията на някои от партньорите и опонентите на партията, която спечели изборите. И патриотът Валери Симеонов, и борецът срещу главния прокурор Христо Иванов си пожелаха едно и също - Бойко Борисов да не е министър-председател. ГЕРБ ги отряза. Цветан Цветанов лично се обади от Малта, за да предупреди, че и широка коалиция БСП-ГЕРБ-Патриоти няма да се получи.

Иначе над България още преди изборите броди призракът на широката коалиция ГЕРБ-БСП. И както обикновено във всяко лошо и добро нещо

се търси

брюкселски

корен,

обикновено се

казва: Европа го

иска

Бойко Борисов я определи като опорна точка. По-добре правителство на малцинството, каза лидерът на ГЕРБ.

Веднага след вота Корнелия Нинова отхвърли възможността да дели властта с Бойко Борисов. Още преди изборите лидерът на ГЕРБ официално и неофициално обясняваше, че никой от Брюксел не го натиска за съюз с БСП. В нощта на победата Борисов поздрави на три пъти Нинова за мъжката битка и някои видяха не усмивката на Цветанов, а вероятността за голяма синьо-червена коалиция.

След вота всякакъв вид наблюдатели обясняват по студиа и социални мрежи как такава коалиция ще е самоубийствена и за ГЕРБ, и за БСП.

Изведнъж окрилен от балансьорската позиция, която вотът в неделя даде на “Обединени патриоти”, лидерът на НФСБ Валери Симеонов се изяви като архитект на прословутия “широк кабинет”. Призова за правителство ГЕРБ-БСП и с участието на ОП. И поиска спешни срещи и съгласуване на програмите.

Тук има два проблема.

Първият е, че ако е вярно, че “Европа иска” широка коалиция, то е тъкмо защото ГЕРБ-БСП е единственият начин

да се избегне

коалиция, в

която влизат

националистите Защо тогава точно Валери Симеонов говори за широката коалиция?

Вторият проблем е двуполюсният модел. Ако има две големи и отдалечени сили, а между тях няма стабилен политически център - ето ти двуполюсен модел.

Така беше в началото на прехода. БСП и СДС бяха като Северния и Южния полюс. На изборите през 1991 г. милион и деветстотин хиляди избиратели за СДС, милион и осемстотин за БСП и само едно ДПС освен тях в парламента.

През 1994 г. - два милиона и триста хиляди за БСП, милион и триста хиляди за СДС. През 1997 г. - два милиона и двеста хиляди за сините, малко под милион за червените.

Всичко това затихна с идването на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. - НДСВ взе близо два милиона гласа, а синият и червеният полюс - по 800 хил.

През 2005 г. двуполюсният модел не се върна, защото НДСВ още беше със 700 хил. гласа, а дясното вече бе разцепено на СДС и ДСБ. С други думи, още имаше център и нямаше втори полюс. Затова и стана възможно след неуспеха на първите две сили - БСП и НДСВ, да съставят кабинет, през това време да изгладят противоречията, да забравят тежките думи, хвърлени по време на кампанията и с мандата на ДПС (и със специалното участие на президента Георги Първанов) да стане тройната коалиция.

След 2005 г. все по-често се говореше за широка коалиция - макар че нито веднъж не се случи. Но тогава за пръв път светна сигнал, че епохата на победите на единия полюс с над 50% залязва. Е, не толкова бързо. Защото през 2009 г. дойде ГЕРБ с милион и седемстотин хиляди гласа. На този фон БСП с нейните 750 000 гласа не беше полюс и на Бойко Борисов тогава не му се наложи да прави сложни коалиции.

И така нататък - виж графиката.

Стигаме до 2016 г., когато БСП успя да мобилизира подкрепа от два милиона гласа на втория тур за кандидата за президент Румен Радев.

На току-що отминалите парламентарни избори от едната страна е ГЕРБ с 1 150 000 избиратели, от другата - БСП с 955 000. В изборното състезание този път имаше спортна злоба и твърдите избиратели отидоха да гласуват с амбиция да натрият носа на другия отбор.

Ако между полюсите прескачат искри и ги вържеш на късо, става късо съединение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,