Георги Харизанов: На всички им призлява, чуят ли “тройна коалиция” и “кабинет от експерти”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6146533 www.24chasa.bg

Ако ГЕРБ се реши на правителство на малцинството, то ще е третото в управлението му

Не искам да съм на мястото на политика, заради когото мандатът би отишъл от проевропейската ГЕРБ в еврофобската БСП в сегашния исторически момент

Едва ли в момента има сериозен политически лидер, който иска нови избори. Напротив - за част от тях такова развитие би било пълен кошмар

- ГЕРБ победи на избори за пореден път и е пред своя трети мандат. Нямаше ли обаче да му е по-лесно на Борисов да си довърши предишния?

- Не мисля. Не и след така протеклите президентски избори. Очевидната (към онзи момент) промяна в обществените настроения щеше да доведе до голяма концентрация на негативна енергия върху ГЕРБ. А и вкопчването в кабинетите и мандатите на реформаторите нямаше да допринесе с нищо положително. Управление, реформи, нужни, но непопулярни решения – всичко това е много

по-лесно

в периода

след избори,

на които е получено актуалното доверие на избирателите.

- Патриотите поискаха 7 министерства, заговориха за голяма коалиция БСП - ГЕРБ, Борисов да не е премиер. Как ще се развие този сюжет?

- Едва ли ще се развие в някоя от тези хипотези. Тестването на тези и обществените реакции към тях е стар похват, който не е непременно лош. Но със сигурност на всички им призлява, когато чуят “тройна коалиция”, “програмно правителство” и “кабинет от експерти”. Освен това

кой да бъде

премиер

решават

избирателите,

а не Валери

Симеонов

или Христо Иванов. Какъв да е балансът на силите в едно бъдещо управление, също казват избирателите с гласа си, а не лидерите на партии, непобедили на изборите. Не казвам, че посланията на политиците трябва да бъдат подценявани, особено на лидерите на парламентарно представени партии, но казвам, че е твърде рано. И че сме още в периода на хвърляне на бомби, а не във фазата на сериозни преговори.

- Къде стои “Воля” в цялата тази дандания?

- За щастие,

“Воля” стои

далеч от златния

ключ към

следващото

управление Мнозинството на ГЕРБ

и “Обединени патриоти” е една много добра новина, която, без да изключва евентуална подкрепа и участие на “Воля”, ще направи ситуацията много по-спокойна и предвидима. А това е важно, когато говорим за едноличен политически проект, който хем се бори за свободна търговия и срещу монополи и картели, хем е против свободната търговия с Канада и е “за” запазване на монопола на НЗОК.

- Експерти клонят към варианта правителство на малцинството. Свързват го обаче с нестабилност, която може да ни изправи пред нови избори. Вие как мислите?

- Ако трябва да сме докрай пунктуални – това би било трето поредно правителство на малцинството на ГЕРБ. Първото беше самостоятелно със 117 народни представители, а второто – заедно с РБ и с общо 107. Това не доведе до нестабилност, а и през цялото това време никой не е оспорвал лидерството на самия Борисов върху, общо взето, цялата политическа ситуация. Разбира се, че е важно в момент на криза да имаш силна парламентарна подкрепа, но както събитията около президентските избори показаха – тя не е всичко. Според мен правителство на малцинството е малко вероятно, а и на бизнеса, който в крайна сметка плаща цялата сметка за съществуването на тази държава, му омръзна от избори и от проблеми с предвидимата икономическа среда. И то много.

- Има ли вариант ГЕРБ да не успее да състави кабинет и мандатът да попадне у БСП?

- Има всякакви варианти, но този е най-малко вероятен и най-проблемен за всички останали партии в парламента. А и извън него. Не искам да съм на мястото на политика, заради когото мандатът е отишъл от проевропейската ГЕРБ в еврофобската БСП, и то точно в сегашния исторически момент.

Днес четох интервю на Сергей Станишев, в което и той по дипломатичен начин казва, общо взето, същото. А и не искам да съм на мястото на БСП, които имат общо 119 възможни депутати заедно с ОП и“Воля” и

няма как да

реализират

каквото и да

било без явната

подкрепа на ДПС

- Програмен кабинет, експертен кабинет - какви са изгледите за такива варианти?

- Надявам се да са никакви. Последното нещо, от което страната ни има нужда в този момент, е колективна безотговорност, скрита зад експерти, които

тепърва ще се

учат как да

не се изгубят

по коридорите на

министерствата Вижте нивото на срещите и разговорите на конгреса на ЕНП в Малта и си представете само за миг, че с Туск, Орбан, Меркел и Дол изпратим да преговаря експертна фигура с нулева политическа представителност. Човек, за когото не е гласувал никой. Тотален абсурд.

- Няма изгледи за нов предсрочен вот, казват социолози. Дали?

- По-скоро няма. Не казвам, че преговорите за съставяне на кабинет ще са кратки и лесни, но съм на мнение, че всички, прескочили бариерата, са напълно наясно с важността на историческия период, в който се намираме, и не подценявам тази мотивация и отговорност от тяхна страна. Тук визирам и бъдещата опозиция.

Колкото до непредставените – след чутовния приятелски огън, който изсипаха едни върху други, и при тоталната разпарчетосаност на партиите и коалициите извън парламента, не мисля, че в момента има сериозен политически лидер, който иска нови избори. Напротив, за част от тях такова развитие би било пълен кошмар.

CV

l Роден през 1978 г.

l Учил е икономика в Датския колеж в София

l Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните  в периода 2011-2012 г.

l Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс” от 2001 г.

lСъучредител на основания през м.г. Институт за дясна политика

l Водещ на предаването “Имате думата” по Канал 3

l Женен

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Точни глоби, за да няма компромиси и своеволия

    Преминаване на кола през дюни, спиране за престой или паркирането ще струва на шофьора глоба от 1000 до 3000 лв., предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По принцип идеята да се глобяват тези, които замърсяват или разрушават природата, е добра. Крайно време е обаче да бъде изключен плурализмът в административната
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.