Георги Харизанов: На всички им призлява, чуят ли “тройна коалиция” и “кабинет от експерти”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6146533 www.24chasa.bg

Ако ГЕРБ се реши на правителство на малцинството, то ще е третото в управлението му

Не искам да съм на мястото на политика, заради когото мандатът би отишъл от проевропейската ГЕРБ в еврофобската БСП в сегашния исторически момент

Едва ли в момента има сериозен политически лидер, който иска нови избори. Напротив - за част от тях такова развитие би било пълен кошмар

- ГЕРБ победи на избори за пореден път и е пред своя трети мандат. Нямаше ли обаче да му е по-лесно на Борисов да си довърши предишния?

- Не мисля. Не и след така протеклите президентски избори. Очевидната (към онзи момент) промяна в обществените настроения щеше да доведе до голяма концентрация на негативна енергия върху ГЕРБ. А и вкопчването в кабинетите и мандатите на реформаторите нямаше да допринесе с нищо положително. Управление, реформи, нужни, но непопулярни решения – всичко това е много

по-лесно

в периода

след избори,

на които е получено актуалното доверие на избирателите.

- Патриотите поискаха 7 министерства, заговориха за голяма коалиция БСП - ГЕРБ, Борисов да не е премиер. Как ще се развие този сюжет?

- Едва ли ще се развие в някоя от тези хипотези. Тестването на тези и обществените реакции към тях е стар похват, който не е непременно лош. Но със сигурност на всички им призлява, когато чуят “тройна коалиция”, “програмно правителство” и “кабинет от експерти”. Освен това

кой да бъде

премиер

решават

избирателите,

а не Валери

Симеонов

или Христо Иванов. Какъв да е балансът на силите в едно бъдещо управление, също казват избирателите с гласа си, а не лидерите на партии, непобедили на изборите. Не казвам, че посланията на политиците трябва да бъдат подценявани, особено на лидерите на парламентарно представени партии, но казвам, че е твърде рано. И че сме още в периода на хвърляне на бомби, а не във фазата на сериозни преговори.

- Къде стои “Воля” в цялата тази дандания?

- За щастие,

“Воля” стои

далеч от златния

ключ към

следващото

управление Мнозинството на ГЕРБ

и “Обединени патриоти” е една много добра новина, която, без да изключва евентуална подкрепа и участие на “Воля”, ще направи ситуацията много по-спокойна и предвидима. А това е важно, когато говорим за едноличен политически проект, който хем се бори за свободна търговия и срещу монополи и картели, хем е против свободната търговия с Канада и е “за” запазване на монопола на НЗОК.

- Експерти клонят към варианта правителство на малцинството. Свързват го обаче с нестабилност, която може да ни изправи пред нови избори. Вие как мислите?

- Ако трябва да сме докрай пунктуални – това би било трето поредно правителство на малцинството на ГЕРБ. Първото беше самостоятелно със 117 народни представители, а второто – заедно с РБ и с общо 107. Това не доведе до нестабилност, а и през цялото това време никой не е оспорвал лидерството на самия Борисов върху, общо взето, цялата политическа ситуация. Разбира се, че е важно в момент на криза да имаш силна парламентарна подкрепа, но както събитията около президентските избори показаха – тя не е всичко. Според мен правителство на малцинството е малко вероятно, а и на бизнеса, който в крайна сметка плаща цялата сметка за съществуването на тази държава, му омръзна от избори и от проблеми с предвидимата икономическа среда. И то много.

- Има ли вариант ГЕРБ да не успее да състави кабинет и мандатът да попадне у БСП?

- Има всякакви варианти, но този е най-малко вероятен и най-проблемен за всички останали партии в парламента. А и извън него. Не искам да съм на мястото на политика, заради когото мандатът е отишъл от проевропейската ГЕРБ в еврофобската БСП, и то точно в сегашния исторически момент.

Днес четох интервю на Сергей Станишев, в което и той по дипломатичен начин казва, общо взето, същото. А и не искам да съм на мястото на БСП, които имат общо 119 възможни депутати заедно с ОП и“Воля” и

няма как да

реализират

каквото и да

било без явната

подкрепа на ДПС

- Програмен кабинет, експертен кабинет - какви са изгледите за такива варианти?

- Надявам се да са никакви. Последното нещо, от което страната ни има нужда в този момент, е колективна безотговорност, скрита зад експерти, които

тепърва ще се

учат как да

не се изгубят

по коридорите на

министерствата Вижте нивото на срещите и разговорите на конгреса на ЕНП в Малта и си представете само за миг, че с Туск, Орбан, Меркел и Дол изпратим да преговаря експертна фигура с нулева политическа представителност. Човек, за когото не е гласувал никой. Тотален абсурд.

- Няма изгледи за нов предсрочен вот, казват социолози. Дали?

- По-скоро няма. Не казвам, че преговорите за съставяне на кабинет ще са кратки и лесни, но съм на мнение, че всички, прескочили бариерата, са напълно наясно с важността на историческия период, в който се намираме, и не подценявам тази мотивация и отговорност от тяхна страна. Тук визирам и бъдещата опозиция.

Колкото до непредставените – след чутовния приятелски огън, който изсипаха едни върху други, и при тоталната разпарчетосаност на партиите и коалициите извън парламента, не мисля, че в момента има сериозен политически лидер, който иска нови избори. Напротив, за част от тях такова развитие би било пълен кошмар.

CV

l Роден през 1978 г.

l Учил е икономика в Датския колеж в София

l Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните  в периода 2011-2012 г.

l Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс” от 2001 г.

lСъучредител на основания през м.г. Институт за дясна политика

l Водещ на предаването “Имате думата” по Канал 3

l Женен

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в