Красимир Каракачанов: Различията с ГЕРБ ще преодолеем с аргументи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6148489 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов

Европа разглежда “Обединени патриоти”

като предвидим политически фактор

- Г-н Каракачанов, какво си казахте с Бойко Борисов на първата среща след вота? 4 или 7 министерства ще искате?

- 7 министерства? Това са абсолютни измислици! На срещата в централата на ГЕРБ преговори нямаше. Разговорите бяха съвсем общи. Честитихме си изборните резултати и това е. Не сме говорили нито за управленски програми, нито за състав на правителството. Вероятно другата седмица ще кажем нашите виждания за бъдещото управление. Идеята е заедно да определим най-болните проблеми, които не търпят отлагане и шикалкавене. Имам предвид битовата престъпност, ниските пенсии, отпушването на икономиката, демографската криза.

Съгласието по тези въпроси може да бъде база за обща политика между “Обединени патриоти” и ГЕРБ. И чак тогава следва разговор за участие във властта и той ще бъде доста тежък и дълъг.

Между нас

и ГЕРБ има

разминавания

- например за повишаването на пенсиите...

- Но ще искате и участие във властта?

- Така е. Видяхме, че без хора в изпълнителната власт заложените приоритети се реализират прекалено бавно. В предния мандат дори на 2 пъти се налагаше да поставяме ултиматуми - за оградата по границата и за незаконната сеч и контрабандния износ на дървесина. Ако имахме участие в кабинета, това можеше да се спести.

- Какво ще бъде участието на патриотите - с политици или експерти?

- Вероятно и с двете категории хора, зависи от ресорите. Твърде рано е да се коментират конкретни позиции. И сме доста внимателни, защото видяхте как ламтенето за постове изяде главата на реформаторите. За нас е по-важно след 1 г. хората да видят, че нещата тръгват и че животът става по-добър.

- Намаля ли тежестта на патриотите - в предишния парламент имахте 30 депутати, сега - 27?

- На практика имахмене 30, а 28, след като Велизар Енчев и Поли Карастоянова се отлъчиха. Влиянието ни сега е по-силно. Защото за пръв път ДПС не е трета политическа сила, а мандатите му паднаха от 38 на 26. Второ - няма как да бъде съставен кабинет без “Обединени патриоти”. Но заради ключовата си роля няма да изнудваме за постове.

- Но почнахте с ултиматуми - максимум 6 изборни секции в Турция, правителство без Бойко Борисов премиер?!

- Аз смятам, че партията, спечелила изборите,

има право да

излъчи своя

лидер за премиер

Това е нормална практика по целия свят.

За ограничаване на броя на секциите в Турция има толкова време до следващите избори?! Вместо това може да се реализират други идеи, които да ограничат влиянието на Турция - например да се премахне двойното гражданство с аргумента, че самата Турция го забранява. Няма логика, след като не плащаш данъци и не влагаш нито лев в България, да определяш нейните съдбини.

Крайно време е да се денонсира споразумението между България и Турция от времето на Иван Костов, според което за главното мюфтийство и мюсюлманите у нас се грижи турският Дианет. Нашите мюсюлмани са граждани на България и за тях трябва да се грижи българската държава. И ако Турция наистина желае добросъседски отношения, ще трябва да ни разглежда като равнопоставен съсед, а не като бивша османска провинция.

- Какво е вашето мнение за идеята на Валери Симеонов за широка коалиция?

- През кампанията постоянно говорех, че е задължително българските партии най-накрая да си подадат ръка в името на общите интереси на държавата. Няма ляво, няма дясно - има проблеми, които трябва да се решават с общи усилия.

- Намирането на общ език не бива ли да започне от парламента?

- Да. Какво пречи основните партии да създадат общ документ - примерно харта на националните приоритети. Важно е, когато се решават кардинални за държавата задачи, всички да сме единни. Другият вариант е да се търси мнозинство от над 200 депутати, които да променят конституцията.

За съжаление

нашите партии не

са узрели за

такъв национален

консенсус

Все още изборите се разглеждат като състезание, в което важното е единият да бие, макар и с една точка.

След острите изказвания на Нинова и Борисов в нощта след вота този вариант отпада. 27 г. сме разделени, водят се политически войни, разменят се компромати, лее се мръсотия, а в резултат България е най-бедната, най-бързо изчезваща нация в Европа.

- Очаква се кабинет на ГЕРБ и патриоти със 122 гласа. А как ще минат различията - вие искате 300 лв. минимална пенсия и сте против чистия мажоритарен вот.

- Всичко се преодолява с разговори и аргументи.

- И с компромиси?

- Не, с никакви компромиси, а с аргументи! Аз мога да убедя колегите от ГЕРБ защо и как да се вдигне минималната пенсия на 300 лв. И оттам да се индексират всички пенсии. Това ще струва на бюджета 1,3 млрд. лв., за които има резерви и мога да посоча точно откъде да се вземат. Освен това тези пари няма да бъдат прибрани в банки или изнесени зад граница. Те до стотинка ще бъдат похарчени главно за храни и лекарства и така ще задвижат българската икономика.

- А мажоритарният вот?

- Имам аргументи защо чистият мажоритарен вот не е подходящ за България. Но ако колегите от ГЕРБ ме убедят, че не съм прав, може да потърсим друго решение. Важното е да не се водят пазарлъци, а да се работи с аргументи.

- Не ви ли смущава, че ЕС не гледа с добро око на участието на националистически формации в управлението?

- Това е мит, който лесно може да бъде оборен. Първо, колегата Виктор Орбан вече 10 г. управлява Унгария, пък никой от Брюксел не го атакува. Второ, видяхте, че на последната среща на ЕНП в Малта “Обединените патриоти” са били квалифицирани като предвидим фактор, с който може да има нормален политически диалог. Това, че имаме различия по въпроса как да изглежда Европа, не значи, че сме против ЕС. Ние искаме повече суверенитет за европейските държави, което е първоначалната идея на генерал Дьо Гол: “Европа на нациите”. Но в някои отношения отиваме доста по-напред - ние сме за обща европейска сигурност и отбрана. В историята няма случай

държава със

слаба армия да

е забележим

икономически

или политически

фактор

- Има ли в програмата ви искане да се възстановят българските ракетни бази от соцпериода?

- Мое лично мнение е, че развитието на Българската армия трябва да се концентрира в 2 направления - Специалните сили и Зенитноракетните войски като сдържаш фактор. Колкото и изтребители да купим, едва ли ще можем да се опрем на евентуална чужда агресия. Но със зенитноракетните комплекси можем.

В съвременните условия Специалните сили могат да изпълняват не само армейски задачи, но и да се включат спешно при терористични атаки или при размирици.

- Инцидентът с възрастна туркиня на ГКПП Капитан Андреево отне ли ви гласове?

- Инцидент не е имало. Медийната манипулация около него ни отне гласове. Някои телевизии наблегнаха на подбрани 30 секунди, а не отразиха протеста ни като цяло.

Защо не видяха как малко след случката лично аз отнесох бутилки с минерална вода на полицаите и на тази възрастна жена. Тя обаче ги хвърли на земята и директно тръгна да атакува кордона с наши момчета. Освен това ние пропускахме леките коли, пешеходците, линейките с турски граждани, които идваха за лечение у нас.

Нашата цел бе не да възпрепятстваме някой да гласува, а да протестираме срещу опитите на Турция да се меси във вътрешните ни работи, като организира тези изборни туристи. Целта бе да покажем, че в България има съпротивителни сили и българското общество не е рая покорна.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо