Бий бежанеца, плащай газа!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6151054 www.24chasa.bg

Защо служебният кабинет отменя споразумение с риск за наказание от ЕС, а мълчи за скока в цените?

БЪЛГАРИЯ отмени постановление 208, с което се дава възможност за интеграция на приетите в страната ни бежанци. По негова сила на хора с официален бежански статут се поемат здравните осигуровки и помощи до намиране на работа, както и средства за наемане на жилище, като парите за това идват от ЕС. Това е европейска политика и предишното правителство се съобрази с нея, приемайки това споразумение. Онзи ден то бе отменено от служебното правителство под силния натиск на президента Румен Радев и въпреки протестите на част от министрите и предупреждения от Европейската комисия, че това ще доведе до наказания. “Много лоши новини, които са насочени срещу приетите от ЕС практики. Очаквам реакция от страна на президента”, реагира шефът на Европейската народна партия Джоузеф Дал.

Герджиков е обещал до седем дни да представи по-добре функциониращо споразумение за интеграция. Според и.д. вътрешния министър Пламен Узунов пък от досегашното постановление не се е възползвал нито един чужденец.

Всъщност това не е съвсем вярно – две сирийски семейства се опитаха да го сторят в Елин Пелин и Белене, но бяха прогонени от местните. Съгласно наредбата нашата страна е поела ангажимент към ЕС български общини да подават заявление и готовност за интеграция на бежанци, а в замяна да получават финансиране от Европа. До момента обаче няма общини, подали заявления, че са готови да приемат бежанци, на които да осигурят достъп до образование и работни места.

Аргументацията на президента за отмяната на постановление 208 е, че то дискриминира българските граждани.

Тук обаче се появяват няколко въпроса, които бих задала.

1. За българските граждани все пак отговаря българската държава, а за бягащите от война със статут на бежанци – приемната държава, подпомагана от ЕС. Тоест президентът наистина ли смята, че ЕС трябва да плаща за жилищата и здравеопазването на бедните българи, за да има равноправие между тях и бежанците, и означава ли това, че правителството не е в състояние да управлява държавата?

2. Каква е конкретната заплаха от неравнопоставеност между българските бедни и бежанците? По приетите от България споразумения за релокация на бежанци, страната ни трябва да приеме от Италия и Гърция 1302-ма души. Досега са приети едва 29. В същото време директно у нас бежански статут са поискали и пребивават 4500 бежанци според данните от началото на март.

3. Какви са реалните проблеми на българските граждани и какви действия предприема президентът, за да ги защити и помогне в условията на липса на правителство и все още разпуснат парламент? Както вече стана ясно, финансирането на приема на бежанци става с помощта на ЕС. Тоест тези пари не са взети от социалните помощи за българи у нас. И съответно с отмяната на споразумението няма да се върнат към тях.

4. И за да поясня въпрос три: Защо се свиква извънредно заседание за отмяна на постановление за бежанци, а се мълчи за извънредното събрание на КЕВР, на което цената на газа бе вдигната с цели 30% - стъпка, която е абсолютен шок както за българските семейства, така и за българския бизнес?

Всъщност основният проблем на хората в България далеч не са легално пребиваващите хора, имащи право на бежански статут. А очакваният скок на цените на тока, водата, парното и дори на хляба вследствие на решението за 30-процентното увеличение на цените на газа. 30-процентно увеличение на базова суровина е буквално смърт за бизнеса, който работи на базата на сключени по други цени договори. Всъщност по-любопитното е, че дори и с този скок цената на газа пак остава по-ниска от началото на 2016 година. Но въпреки непрестанното й намаляване за последните 5 години, това не се е отразило на цените на крайните продукти. Сега повишаването й обаче внезапно се отразява на тяхната цена. Имало е намаление само в цената на парното, но при по-внимателни изчисления при падане на цената на газа над три пъти парното е поевтиняло само един път и половина. Къде отиват тези несъответствия?

Тези въпроси си заслужават много по-спешно извънредно заседание на служебния кабинет и трескава дейност от страна на президента Радев, отколкото вечната тема с бежанците и несъстоялата се заплаха от тях. Ако нещата останат така, накрая не само ще си плащаме скъпо и прескъпо газа, водата и парното, но ще има фалирали бизнеси, загуба на работни места и за разкош на това отгоре тлъсти глоби от ЕС за неспазване на споразуменията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност