Управление на ГЕРБ с патриотите поне до есента на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6153056 www.24chasa.bg

Партиите и гражданите са уморени от избори

Два са факторите, които, изглежда, са се оказали решаващи Европейската народна партия да подкрепи коалиция на ГЕРБ с “Обединени патриоти” да състави правителство.

Първо, самата европейска десница е разделена на либерално и консервативно крило. Не трябва да забравяме, че в ЕНП членуват както партията на Ангела Меркел, така и тази на Виктор Орбан. Нещо повече, когато става дума за Германия, трябва да имаме предвид, че там има както ХДС, така и ХСС. А Християнсоциалният съюз е с позиции понякога дори по-близо до тези на “Обединени патриоти”, отколкото до тези на ГЕРБ.

Другият основополагащ за съставянето на правителство от такава коалиция фактор е поведението на г-жа Корнелия Нинова в последните няколко месеца. Тя се придържаше към

умерена

евроскептична

линия,

а конфликтът ѝ с Антонио Лопес преди няколко седмици не накланя везните към голяма коалиция. С други думи ЕНП няма как да оказва натиск за такъв вариант, в стремеж да не допусне националистите във властта.

Трети фактор, който позволява формат ГЕРБ-“Обединени патриоти”, е, че нашите националисти далече не са Националният фронт на Франция и Марин льо Пен. Някой да ги е чул да правят референдум за излизането от Евросъюза? Или да са казали нещо за членството на България в НАТО?

Така че от тази гледна точка коалицията също е ясна.

Не може да има голяма коалиция не само поради причините, които изброих дотук, а и защото и двете партии нямат интерес от това. ГЕРБ бяха единствената спирачка за БСП пред властта, затова и спечели такъв резултат. Така

победата им

се оказва

по-голяма

от тази на предишните парламентарни избори. ГЕРБ печелят, защото са срещу БСП. Партньорство помежду им ще разочарова немалко избиратели на ГЕРБ.

От своя страна БСП е в силна роля със своята голяма парламентарна група в опозиция. Оттук нататък може да трупа точки и доверие, продължавайки своята линия за промяна. Затова вариантът голяма коалиция не е удобен за нито един от двата основни политически опонента и го изключваме напълно.

Впрочем вече трудно виждам и правителство на малцинството, нито мандатът да попадне у БСП, защото БСП няма какво да направи с него.

Изключени са и нови избори. Първата хипотеза за предсрочен парламентарен вот е есента на 2018 г. – след европредседателството на България. Дотогава със сигурност ще имаме редовно правителство.

Има и друго -

българските

партии са

уморени от

избори

Те са в непрекъснат изборен цикъл от август насам, а това означава мобилизация до крайна степен, финансов ресурс, организационен ресурс. Освен това и самите граждани са изморени от ходене до урните, обществото не иска да влиза в спирала от избори. Излъчихме парламент, сега остава той да излъчи правителство.

Вариантът, както казах, е кабинет на ГЕРБ и патриотите. По-вероятно за мен е патриотите да участват в него със свои представители. Въпросът е - с Марешки или без него? Според мен по-вероятно е

слаб ресор

да се даде

на Марешки

не за друго, а защото мнозинството е крехко - 122 депутати. Освен това ГЕРБ влиза в коалиция не с една, а с три партии - “Атака”, НФСБ и ВМРО. Ако между тях настъпи противоречие, правителството ще бъде застраховано от ситуацията да се прави нова конфигурация с “Воля” на Марешки. Ако “Воля” бъде във властта, това ще позволи да продължи да се управлява, без да се нарушава структурата на правителството.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо