Искат ли българите в чужбина “свои” депутати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6158977 www.24chasa.bg

Да има 32-и избирателен район с 6 мандата, където партиите ще са принудени да предлагат популярни в тези общности личности

Суматохата край промените в Изборния кодекс поне дава възможност за дискусия за гласуването в чужбина.

Ако искаме гласуващите навън да се чувстват по-добре представени у нас след парламентарен вот, трябва да се създаде избирателен район “Чужбина”.

Механизмът сега е следният. Гласовете, подадени за партиите и коалициите в България и чужбина, се събират на национално ниво и така се определя общият брой мандати за партиите.

След това започва разпределянето на тези мандати по 31 български района пропорционално на профила на гласуването в България. Резултатът е, че

гласовете от

чужбина се

размиват, не се

разбира какво

става с тях

Има смисъл обаче да се създаде един нов, 32-и избирателен район - “Чужбина”, с примерно 6 мандата, които се разпределят между партиите спрямо профила на резултата от вота от чужбина.

В това има и математически, и политически смисъл.

Първо, ще има пълно изравняване на правата на българите в чужбина и българите в страната. Избирателите в чужбина ще имат възможност да гласуват с преференции и да издигат независими кандидати - нещо, което в момента не могат да правят.

Второ,

един милион

избиратели ще се

чувстват

по-представени

Изборът става “тяхна работа”, защото ще могат да издигат независими кандидати и се дава възможност хора от тези общности да влязат в парламента.

От друга страна, партиите ще трябва да се съобразят с активната част на диаспората и както в листите за Пловдив слагат популярни сред пловдивчани хора, в листите си за район “Чужбина” трябва да сложат човек, популярен в съответните общности. Един Стефан Манов, да речем.

Това допълнително ще активизира гласуващите в чужбина, защото ще имат чувството, че гласуват за “свой”.

Сега гласовете от чужбина отиват за общия брой мандати на партиите и не променят почти нищо, защото профилът на гласуването в чужбина е приблизително същият, като в страната (с изключение на гласовете за ДПС - ако в страната има 7%, в чужбина има, да речем, 11процента).

Ако се въведе избирателен район “Чужбина”, част от депутатите ще са на избирателите отвън. Това гласуване

ще може да

произвежда

реални имена

Математическият смисъл на добавяне на 32-и избирателен район е, че така ще има по-равномерно и справедливо разпределение на мандатите.

Математически това се нарича

релаксиране

на задачата

Няма да се стига дотам някои партии да получават много евтини мандати - например случаят ДПС с 860 гласа в Кюстендил да има мандат за бат Сали.

Сега това става, защото има гласове от Турция, на които съответстват някакви мандати, но трябва да ги вземе български район.

Важно е да се знае, че за всички девет парламентарни избора, които сме имали досега след 1990 г., цялото гласуване в чужбина е “произвело” общо едва 15 мандата. Разбира се, тук важна е моралната страна, поддържането на връзка между българите в чужбина и родината.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо