Волен Сидеров: Няма да съм министър, Каракачанов и Симеонов са по-подходящи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6163689 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Идеята ни е да има политически съвет ГЕРБ - патриоти, в който да са лидерите и да координира общите действия

Настояваме за 300 лв. минимална пенсия, но хората избраха ГЕРБ за първа политическа сила

Нови избори означават протурската партия ДОСТ да влезе в парламента

Легендата, че съм скандална личност, затъмни същинската част от характера ми

 

С лидера на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" разговаря ЛЮБОМИР ДЕНОВ

- Г-н Сидеров, ще има ли правителство на “Обединени патриоти” с ГЕРБ?

- Трябва да има. Защото това е отговорната позиция. Обратното би означавало връщане на мандата. БСП няма да може да направи кабинет и ще се наложат нови избори. Което пък означава сигурно влизане в парламента на протурската партия ДОСТ. Ще я финансират, откъдето трябва, ще я вкарат. Освен това в Народното събрание може да попаднат всякакви клиентелистки партии и ситуацията ще стане още по-объркана. Затова

трябва да има

кабинет и той

да изкара цял

мандат

- Кой може да гарантира цял мандат?

- Най-сигурната гаранция са взаимното ни зачитане и уважение.

- Тоест вие обещавате един ден да не ритнете кросното и да си тръгнете от управленския формат, а Бойко Борисов да не дава оставка, както направи миналата есен?

- Борисов вече изрази мнение, че няма да подава оставка, дори иска да скрепим това обещание в коалиционно споразумение. А дали ние няма да ритнем кросното, зависи от отговорното ни отношение към партньорите. То ще се определя от коалиционното споразумение, което трябва да подпишем в началото на мандата. Ако това се случи, засега не виждам на хоризонта шокиращи събития, които биха могли да ни накарат да си тръгнем от коалицията.

- Може ли да се постигне компромис за пенсиите? Валери Симеонов вече даде ултиматум: Или 300 лв. минимална пенсия, или отиваме на преговори с БСП?

- Ние продължаваме да държим на това. Но трябва да се отчита фактът, че патриотите имат 27 депутати срещу 95 на ГЕРБ. От какви позиции да налагаме мнението си? Да плашим, че няма да се включим в управлението?! Тогава ГЕРБ ще си направи правителство на малцинството.

Така че отиваме на възможния компромис. На консултациите бившият финансов министър Владислав Горанов представи сериозни разчети.

Работим с

аргументи, а

не с лозунги

Знаем, че чудеса не стават. Няма да се откажем от ролята на остен, който да бута партньорите в определена посока.

- Сигурно ще прозвучат гласове на ваши симпатизанти: Ама вие казахте, че ще настоявате за по-високи пенсии?

- Да, ние казахме, че това е наш основен приоритет, но хората избраха ГЕРБ като първа политическа сила. Политиката е изкуство на възможното, а не литературен кръжок. Разбира се, че никога няма да забравим своите обещания и ще продължим да работим за тяхната реализация.

- Малцина са вярвали, че от първия ден минималната пенсия ще скочи от 161 на 300 лв. Но новата цена на газа ще се отрази на цените на масовите стоки и услуги, а това ще повиши напрежението в обществото.

- Решението на КЕВР можеше да изчака. Затова смятам, че

статутът на

комисията

трябва спешно да

се преразгледа

Тя стана прекалено независима, по-независима и от прокуратурата. Необходима е законодателна промяна и тази комисия да се отчита пред парламента, както и да има пряка възможност за оттегляне на нейни членове. Надявам се едно от първите решения на новото мнозинство ще е да преразгледа повишените цени на газа и това дали КЕВР трябва да продължи с този председател. Колко протести сме правили под прозорците на КЕВР! А членовете на комисията дори не излизаха да си кажем две думи. Ефект ще има, когато влезем във властта и променим техния статут. Да видим тогава дали ще бъдат толкова арогантни!

- На жълтите павета бяха и протестърите. Но вижте какво стана с министрите от Реформаторския блок. Няма ли опасност и за вашите министри след време да кажат, че нищо не са променили?

- Така е. Не сме застраховани, от властта никой не излиза в бяло. Но пък няма друг начин да се повлияе. Длъжни сме да поемем този риск.

- Какво ще бъде участието на “Атака” в управлението - политическо или експертно?

- И едното, и другото. Зависи за какво ще се споразумеем с ГЕРБ.

Нашата идея е да се сформира политически съвет между ГЕРБ и патриотите, който да координира общите действия. В него ще влизат политическите лидери. Идеята е ние да сме наясно какво се вкарва в парламента, а не да научаваме последни в пленарната зала, както досега се е случвало неведнъж.

- Ще бъде ли Волен Сидеров министър?

- Не, нямам такова намерение. Убеден съм, че много по-полезен ще бъда в парламента, за да координирам политиката с представителите на партиите в групата на ОП. Според мен другите двама колеги в ръководството на коалицията - Каракачанов и Симеонов, са по-подходящи за участие във властта.

- Но това може да се разчете като предпазливост с оглед на предупрежденията от Европа, че “Атака” не бива да се допуска до властта?

- Да, има и такова нещо. То е резултат на изкривената информация както за “Атака”, така и за моя милост. Аз съм убеден, че това мнение ще се промени по време на българското председателство на ЕС. Тогава представителите на ЕС ще видят, че българските националисти не са крайни, не са шовинисти, а разумни хора, които защитават националните интереси, без да търсят конфликти и да накърняват чужди интереси.

- С какво се промени партия “Атака”, че вече стана желан партньор на Бойко Борисов, с когото дори се съдихте?

- Аз не мисля, че съм толкова променен. По-скоро сега се виждат страни от моя характер, които не бяха достатъчно експонирани. Върху името ми бе лепнато клише. Сега настъпва по-спокоен период, който позволява да се види, че не отговарям на наложения отнякъде образ.

- Говореше се дори, че умишлено сте търсили скандали, за да се чуе позицията на “Атака”?

- Може и да е имало моменти, когато благодарение на скандални събития успявахме да дадем повече гласност на наши позиции. Защото доста време

публичното

пространство бе

глухо за нашите

тези

Обществената легенда, че съм скандална личност, е следствие от това, че съм бил подтикван към по-остри реакции.

- От кого?

- От общественото мнение и липсата на чуваемост. Аз гледам на това като на отминал период в живота ми. Човек се учи от грешките си. ГЕРБ мина през две управления и също се поучи от грешките си.

- Ще се промени ли отношението ви към Русия? Смятат “Атака” за проруска партия.

- Това е друг вид клише. Да развиваме враждебно отношение към Москва, не е добре за България. Предишното ръководство на САЩ пречеше на бившите соцстрани да поддържат нормални отношения с Русия. Сега трябва да сме по-независими и по-балансирани в отношението към Москва. Тезата, че се движим на втора скорост в ЕС, дава възможност да реагираме. Щом ще ни третират като втора ръка, може пък като ответна реакция да си потърсим и други партньорства, най-вече в областта на икономиката.

- Някога откривали ли сте предизборната си кампания на руски език насред Москва?

- Тази легенда я пуснаха емисари на ДОСТ, но е абсолютна лъжа. В Москва съм изнасял доклад на руски като български депутат, тъй като работният език на форума, организиран от руската Дума, бе руският. Но не ставаше дума за откриване на кампания на “Атака”. А колко случая има български политици да са изнасяли докладите си на английски, и то насред София!

- Напоследък чувам реплики “Волен-младши промени много лидера на “Атака”. Така ли е?

- Раждането на малкия Волен наистина е от огромно значение за мен. И бих се радвал, ако днес хората ме виждат в по-добра светлина.

CV

Роден през 1956 г. в Ямбол

Завършва техникум по полиграфия

В началото на 90-те години е главен редактор на в. “Демокрация”

През 2009 г. се дипломира в Шуменския университет - специалност “Теология”

През 2005 г. създава и оглавява партия “Атака”

Кандидат за президент на изборите през 2006 г., губи на балотажа от Георги Първанов

Народен представител в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото народно събрание

  • Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Опитът за принудително събиране на сметка за парно от 10-годишно сираче е отговор на въпроса защо в България нещата с ваксинацията не вървят и никой не вярва на никого за нищо. Случката, при която загина 32-годишната Юлия, през 2020 г. покърти цяла България - жената бе блъсната от два автомобила на пътя до къмпинг “Арапя”
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо