6-те раздора между Румен Радев и Огнян Герджиков

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6163769 www.24chasa.bg
Виктор Иванов

Синхронът се загуби още с назначаването на министрите

След решението на кабинета за Пирин президентът вече отказвал да разговаря с членовете на кабинета

Уседналостта бе кулминацията, при която премиерът си изми ръцете от всякаква вина

6 пъти точно успяха да загубят синхрона помежду си и да влязат в раздор президентът Румен Радев и назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков в тези по-малко от три месеца управление на служебното правителство.

Толкова са поне публично известните моменти, в които премиерът или дори цялото правителство се противопоставяха на желанията на Радев или ги изпълняваха с явно неудоволствие и публични оправдания, че така им е наложено. Не е ясно кой препоръча на президента проф. Огнян Герджиков за премиер, но е ясно, че министър-председателят се запозна със своите министри буквално минути преди имената им да бъдат обявени публично.

Всъщност Радев

изпрати свои хора

дори в най-тесния

кръг на

премиера,

в неговия политически кабинет.

И малко преди да е минала първата седмица на служебното правителство, министър-председателят напомни, че министрите му са посочени от президента, не от него лично. В Министерския съвет още тогава се говореше, че правосъдният министър е голяма грешка, а министърът на земеделието Христо Бозуков - гигантска.

Точно Бозуков бе замесен и във втория раздор на президента със служебния премиер.

Уволненията на

кадри на бившето

правителство

Земеделският министър побърза да отстрани шефа на фонд “Земеделие” Румен Порожанов, въпреки че фондът работеше успешно и без големи скандали.

Герджиков после трябваше да смени почти всички областни управители, с неясно обяснение за честни избори и данни, че някои от губернаторите няма да играят по правилата.

Служебният премиер успял да се застъпи само за двама от областните, които познавал лично, разказа той в тв интервю.

Публична тайна е, че приближени на президента Радев - като бившия му колега от ВВС, а сега съветник Илия Милушев, пресяваха кандидати за областни дълго преди президентът да встъпи в длъжност.

Рокадите в МВР, където бяха сменени главният секретар Георги Костов и куп шефове на ОДМВР-та, или в отбраната, където по желание на Радев бе избран за шеф на отбраната ген. Андрей Боцев, пък поставиха в неловко положение

премиера да

обяснява рокади,

в които не

участва

И да бъде подлаган на непрестанна критика от ГЕРБ, че се занимава с политическа чистка. Твърдят, че това са и моментите, в които в правителството е била очертана граница между хората, носили униформа, като Стефан Янев и Пламен Узунов, и цивилните министри.

Ревизията на “Борисов 2” бе третият разлом между Радев и Герджиков. Тя бе заповядана от държавния глава още при назначаването на служебното правителство, а Герджиков обеща на Борисов да разрови навсякъде.

Резултатът обаче бе доста скромен доклад за маловажни нередности в обществени поръчки. Бе обявено, че все пак за 7 поръчки в Министерството на отбраната са намерени достатъчно данни, за да бъдат дадени на прокурор. След серия от изхвърляния на министър Янев как е открил проблеми в 100 търга.

Всъщност този “умерен” доклад е довел до почти тотално скъсване във взаимоотношенията между Радев и Герджиков. Президентът бил гневен, че неговото правителство не е намерило и разгласило никакви злоупотреби. И дори в среща с премиера Герджиков веднага след изборите е поискал да бъдат извадени и дадените на прокурор обществени поръчки,

да се обявят

издънки и

злоупотреби

на уволнените от служебния кабинет кадри на Борисов.

Националният парк “Пирин” се оказа четвъртата ябълка на раздора.

В началото на март екоминистърката Ирина Костова даде разрешение планът за управление на националния парк да бъде одобрен без изготвянето на екооценка. Което предизвика “зелени” протести и само след 2 дни и реакция на Радев.

“Считам, че решението да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк “Пирин” за периода 2014-2023 г., е прибързано. Това е обществено значим въпрос”, изтъкна тогава държавният глава. И нареди на Костова да отмени решението си. Тогава както Костова, така и Герджиков искали да говорят лично с Радев и да обяснят позицията си защо са прави. Разговор обаче им е бил отказан, а шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов им обявил:

“Първо

изпълнявате

заповедта на

президента,

след това ще

разговаряте”

Репликата е според разказите на засегнати от нея. Резултатът бе, че Костова бе принудена да отмени заповедта си за Пирин, въпреки че публично обяви първото си решение за законосъобразно.

След този случай отказите на президента да разговаря с назначените от него служебни министри и да изслушва аргументите им се увеличили рязко. Такъв е бил подходът и при отмяната на прословутото постановление 208, прието през лятото на 2016 г. от кабинета на Бойко Борисов.

Още от началото на управлението, служебното правителство готви промени в наредбата за интеграция на бежанците именно по нареждане на президента Радев. В седмицата след парламентарните избори обаче държавният глава поиска незабавно да бъде отменено постановлението на предния МС. Което и стана след сериозен натиск върху правителството. Донякъде и за да се замаже ефектът от прието няколко дни по-рано решение за актуализация на механизма по презаселване на бежанци.

Срещу искането на президента за отмяна на постановление 208 са били не само много от министрите, но и самият Герджиков. На извънредното заседание в петък, въоръжен с аргументите на своите министри, че страната се хвърля в правен вакуум от отмяната на решението, премиерът опитал още веднъж да убеди Радев, че прави грешка.

В почивката на извънредното заседание на кабинета били проведени редица разговори между министри и шефа на президентския кабинет. Никой министър не бил допуснат да разговаря пряко с държавния глава. След нови реплики за заповеди искането на Радев бе изпълнено. А Герджиков пусна стенограма от заседанието, която доказваше, че министрите изпълняват волята на Радев без дебати.

Върхът на раздора обаче настъпи с прословутите предложения за промяна в Изборния кодекс, с които се въвежаше 3 месеца уседналост за парламентарни и президентски избори. Писаният в президентството текст бе прокаран през правосъдната министърка Мария Павлова. А скандалът бе толкова чутовен, че премиерът Герджиков се видя принуден да си измие ръцете от всяка вина. “Нямам пръст в това нещо”, бе принуден да се зарече премиерът в края на миналата седмица.

Радев и Герджиков ще трябва да работят заедно поне още 2-3 седмици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,