58% от българите вярват в бог, 25 на сто - че има рай и ад

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165476 www.24chasa.bg
Кънчо Стойчев

Глобалната изследователска асоциация УИН/“Галъп интернешънъл” публикува данни от световно сравнително изследване в 68 държави сред повече от 66 000 души за нивата на религиозност.

62% от хората по света се определят като религиозни, 25% - като нерелигиозни, 9% са атеисти, а останалите не могат да отговорят, сочат данните от изследването. Има видима връзка между религиозността и вярванията, от една страна, и социалнодемографските характеристики като възраст, доход и образователно ниво, от друга. Колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка. При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при тези с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. 49 на сто са религиозните сред високообразованите, а сред тези с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд (98% се определят като религиозни) и Нигерия (97%), следвани от Косово, Индия, Папуа-Нова Гвинея и Кот д'Ивоар (всички с по 94%).

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Малко религиозни страни са и Швеция, Чехия и Великобритания.

74% от глобалното население вярват, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% - че има ад. По отношение на различните духовни вярвания (рай, ад, душа, бог и т.н. ) водят Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа-Нова Гвинея. И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

В България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя България в средата на класацията по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от западния свят например.

В България 58% вярват в бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада, и 25% - в рая. И тук България е под средните нива за света.

“Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите балкански страни. В сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н. заявената религиозност у нас е по-висока с изключение на Италия. По показателя религиозност в глобален мащаб ние сме в златната среда”, коментира Кънчо Стойчев, вицепрезидент на УИН/“Галъп интернешънъл”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,