58% от българите вярват в бог, 25 на сто - че има рай и ад

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165476 www.24chasa.bg
Кънчо Стойчев

Глобалната изследователска асоциация УИН/“Галъп интернешънъл” публикува данни от световно сравнително изследване в 68 държави сред повече от 66 000 души за нивата на религиозност.

62% от хората по света се определят като религиозни, 25% - като нерелигиозни, 9% са атеисти, а останалите не могат да отговорят, сочат данните от изследването. Има видима връзка между религиозността и вярванията, от една страна, и социалнодемографските характеристики като възраст, доход и образователно ниво, от друга. Колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка. При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при тези с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. 49 на сто са религиозните сред високообразованите, а сред тези с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд (98% се определят като религиозни) и Нигерия (97%), следвани от Косово, Индия, Папуа-Нова Гвинея и Кот д'Ивоар (всички с по 94%).

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Малко религиозни страни са и Швеция, Чехия и Великобритания.

74% от глобалното население вярват, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% - че има ад. По отношение на различните духовни вярвания (рай, ад, душа, бог и т.н. ) водят Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа-Нова Гвинея. И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

В България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя България в средата на класацията по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от западния свят например.

В България 58% вярват в бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада, и 25% - в рая. И тук България е под средните нива за света.

“Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите балкански страни. В сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н. заявената религиозност у нас е по-висока с изключение на Италия. По показателя религиозност в глобален мащаб ние сме в златната среда”, коментира Кънчо Стойчев, вицепрезидент на УИН/“Галъп интернешънъл”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,