Ние се гордеем с нашите тролове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6175802 www.24chasa.bg

За горнището и долнището

на вестника - епоха

С удоволствие гледам как в. “24 часа” ражда вече трето поколение талантливи журналисти, които не са нито сини каски, нито червени бабички, нито психо грантоеди, а поемат върху себе си непосилното бреме да разсъждават със своите глави. Още Платон и Аристотел отбелязват, че това е разликата между робите и свободните хора –

робите могат да

мислят, но не и

да разсъждават

Техните мисловни процеси са лесни и евтини, защото използват готови полуфабрикати, които днес бихме нарекли “опорни точки”. Свободният човек е този, който вижда отвъд опорните точки, защото е надарен от Бога със способността за самостоятелен анализ.

Свободата на разсъдъка пречи на робското битие, защото активният мозък консумира до 30 на сто от енергията на тялото. Това отнема от силите, които са нужни, за да мъкнеш камъни и да строиш пирамиди. За да спести енергия, робът заменя самостоятелния разсъдък с готовата мисловна матрица, която му се предоставя безплатно в комплект с ритника южно от кръста.

Когато се роди “24 часа”, всички медии бяха вкарани или в червената, или в синята мисловна матрица, друго нямаше. На пазара господстваха два вестника - “Дума” и “Демокрация”. А те сякаш живееха на различни планети. Техните пехливани се бяха нахъсили с две напълно несъвместими евангелия, сякаш другите са змии, чиито глави трябва веднага да се смачкат. Ако първият вестник напишеше, че Земата е кръгла, още на другия ден вторият щеше да го опровергае –

не, Земята е

квадратна,

а биосферата е шестоъгълник.

Бедният читател на вестници изпадаше в когнитивен дисонанс. Нощем се будеше кошмарно, за да провери под кревата дали там не се крие класовият враг с патлак, зареден с отровни куршуми.

Опитите на възникващите непартийни вестници да заемат някаква средна позиция също се провалиха – те, горките, смятаха, че с благи думи може да разтървеш два вкопчени носорога по време на размножителния период. Те също продаваха готова мисловна матрица, но тя се оказа нещо като третия пол - смирена, блудкава и приспана. Тогава

бе време за

ярост срещу

машината,

а не за блага молитва. Именно “24 часа” заряза всякакви матрици и насърчи читателя да мисли като свободен човек. На вестникарски език това означава да отделиш фактите от мненията и да се опиташ да ги обективизираш, доколкото е възможно. В раздела за мненията пък трябва да има полифония, т.е. да звучат различни гласове. Да има спор, несъгласие, опровержение, контраопровержение и реконтраопровержение. И накрая сам да си правиш изводите.

Формулата е проста, не е някаква квантова механика, но и до ден днешен само “24 часа” поддържа полифоничен режим. Тук си дават среща и сини, и червени, и еколози, и инвеститори, и грантоеди, и грантогладуващи. Сами си решавайте кой крив и кой прав. Да, има други интелигентни вестници, но ние предварително знаем точно какво ще проповядват утре. Същото като вчера. Навремето

“24 часа”

преживя доста

драми и

перипетии,

защото бе атакуван от продавачите на готови матрици - първо от синята, а после от червената.

Като отломка от комунизма, трябва да призная с прискърбие, че сините атаки бяха някак си по-културни, макар и неадекватни. Докато червената атака бе откровено долнопробна и подла. Но и това мина, онази управа на БСП си плати скъпо и прескъпо за това, че посегна на “24 часа”, единствения светъл остров в морето от удавници на мисълта.

Днес неблаговидната работа я вършат под прикритие партийните тролове, които пишат под статиите срещу надница. Те са нашата гордост. Защото има вестници, където под статиите може да се прочетат само духовно извисени хвалебствия. Забелязвате ли? Те явно битуват в нещо като оптимистичен аквариум, където безкрайна верижка от кислород им опреснява възгледите.

Както едно време написа Радой Ралин: “Аквариум! /В тебе е тържествено и тихо, като в парламент. /Навън избухват драми и събития, /избиват хора и ги възкресяват, /а тук рибите поглъщат кислород ...
Слава богу,
в гетото на
нашите
тролове не е
никакъв
аквариум,
а бушуват библейски страсти и събития. Ние се гордеем с тях, защото, както отгоре в статиите цари полифония, така и долу, в мазето, също се надвикват различни гласове, които в един момент забравят каква им е задачата и захващат битка помежду си. Така в подземието също върви купонът.

Както тялото освен горни има и долни нужди, така и вестникът има своето бушуващо долнище, където намират изява и признание неофициалните опорни точки на политиката. Горе авторите казват – мислете сами! Долу анонимните труженици отговарят – в никакъв случай! Мислете това и това! Ето ви безплатно готов мисловен полуфабрикат!
Така ние създаваме работни места и за по-обрулените от живота словесни пролетарии.

Лесно е да се познае кои тролове за коя партия работят и по опорните им точки да се определи културното равнище на самата партия.
Както и дали партията си харчи субсидиите по предназначение. Веднага личи коя партия си спестява от парите за тролове и ги отклонява я за срещи с избирателя, я за луксозни командировки. Така тя е принудена да прибегне до по-евтините изпаднали тролове, които никога не са работили в сериозен вестник. Аз не знам дали някой възпитаник на “24 часа” някога е работил като трол, но със сигурност би давал по-добър продукт.

Впрочем знам, но това е необходимото изключение. Журналистите, които израснаха в “24 часа”, предпочитат светлата и надземна част на професията. Затова те се ценят високо. В един момент се стигна дотам, че всички вестници в България бяха оглавявани от наши кадри. И като ги уволняваха, заменяха ги с друг, пак от нашите. Защото на пазара почти не се намират други сериозни вестникари.

Така че честито и на горнището, и на долнището на любимия вестник.
Христос воскресе на третия ден, докато вестникът умира и възкръсва всеки ден, во истину възкръсва. Во истину в случая ще рече “в името на истината”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.