Полицията с най-високо доверие, щом баби им хвърлят хилядарки от балкона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6175810 www.24chasa.bg

Кварталните да обиколят
от врата на врата
пенсионерите в
разяснителна
кампания

ОРГАНИТЕ на реда би трябвало да имат повод за особена гордост от високото обществено доверие, с което се ползват сред пенсионерите. Нищо, че социолозите им дават около 20%.

Явно нещо методиката им не е наред. Не са питали достатъчно възрастни хора, за да видят, че

в тази група

доверието към

полицията

е на път да достигне 100%. Практиката и полицейските хроники го доказват.

Години наред баби и дядовци хвърлят пачки през терасите с вярата, че съдействат на полицията да залавя измамници.

Какво по-голямо доверие и жертвоготовност да си в полза на органите на реда! Оказва се, че само едно телефонно обаждане от циганин е в състояние да накара пенсионер да си даде всичките пари и злато в помощ на полицията. А тя, вместо да се чуди откъде да намери пари за бензин, направо да започне с телефонните обаждания. От едно обаждане може да се изкарат и 30 хиляди лева, които ще стигнат за 15 тона гориво и патрулките денонощно ще обикалят по селата.

Така наистина пенсионерите ще са спокойни, че

няма да ги бият

и ограбват в

домовете им,

а парите, които ще са хвърлили през прозореца, няма да отидат на вятъра.

Наскоро се чудех на едни обирджии на казино. За да организират удар, откраднали кола, купили оръжие, пътували до Кулата, сплашили персонала и клиентите, рискували да ги заловят и накрая взели едни 16 хиляси лв., които ще трябва да си поделят 4-ма души. Можеха да изкарат повече, ако бяха дали 50 ст. за едно обаждане по телефона. Тутакси някоя баба щеше да им метне през терасата колкото си пари поискат.

Няма обаче никакви данни дали, ако наглите телефонни измамници се представят за съдии и прокурори например, или пък за депутати и министри, ще им мине номерът. Такива случаи са единични, така че няма как да се направи представително проучване за доверието в тези институции. Явно обаче измамниците са сигурни, че

номерът с

полицията

минава,

защото продължават да търсят “съдействие” от възрастните.

Дотук с шегите.

Проблемът с телефонните измами действително става страшен, защото продължава дълго време. Преди 10-ина години се почна с доставки на “ценни машинни части” (стари вестници в кашон), мина се през лечение на свински грип, пострадал роднина при катастрофа, сезонно - капаро за климатици и радиатори, колети с лекарства от чужбина и напоследък хит е съдействието на полицията.

Фактът, че всеки ден поне по няколко души хвърлят пари на улицата, обикновено до кошовете за боклук, говори, че още има хора, които не са разбрали, че у нас действат телефонни измамници. Въпреки медийната разяснителна кампания, листовките и клиповете.

Явно има доста хора без близки край себе си, които да им забранят да хвърлят пари през прозореца. Явно има и такива, чиито роднини не смеят да ми приберат скътаните под дюшека спестявания, за да няма какво да хвърлят. Явно има и такива, които от години не са чели вестник или гледали телевизия, за да разберат

какво се случва

с наивниците

с пари

Вероятно още много хора си мислят, че щом полицията иска пари, трябва задължително да се намерят отнякъде и да се предадат.

Много от възрастните хора още живеят с мисленето отпреди 30-ина години, с доверчивостта, страха и безпрекословното изпълнение на всяко милиционерско нареждане, пък било то и дадено по телефона.

Не съм сигурна дали по пенсионерски клубове се организират срещи с полицаи, за да ги предупреждават за риска от ало измамници.

Ако не е така, е крайно време районните инспектори да организират събрания по темата. Сигурно има и такива възрастни, които са трудноподвижни, затова кварталните полицаи трябва да ги наобиколят един по един, да издирят роднините им и да говорят с всеки от врата на врата.

В една такава масирана разяснителна акция може да помогнат и домоуправителите на блокове, както и други хора, които да се ангажират с лични срещи с възрастните.

Друг е въпросът с наказанието на заловените измамници и доколко присъдите, в повечето случаи условни, са възпиращи за продължаване на безобразията им. Наскоро стана ясно, че такъв престъпник дори от затвора е успял да измамами по телефона още 4-ма души.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока