Коментари на седмицата. №3: Каква ще е разликата между “Борисов 3” и първите два мандата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186057 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер три с над 15 хил. прочитания

Крехък парламент ли? Очертава

се по-здрав от предишния

Новият парламент започна работа. Какво може да се очаква от него, от мнозинството и от бъдещото правителство.

С какъв времеви хоризонт разполага? Аз изключвам предсрочни парламентарни избори преди есента на 2018 г. Дали парламентът ще изкара пълен мандат, или не, би било непрофесионално да се прогнозира. 4-годишният мандат на правителството ще зависи от обществените настроения, геополитическата ситуация и много други фактори след края на европейското председателство на България.

Крехко ли е парламентарното мнозинство, както много се говори през последните седмици? Едва ли. И не защото то има 122-ма народни представители, а защото Бойко Борисов явно си е взел поуки от предишното правителство. Дори да се получи конфликт между ГЕРБ и някоя от партиите в “Обединени патриоти” и тя излезе от коалицията, има резервен играч, който чака на терена в лицето на “Воля”.

Според мен логиката на Бойко Борисов в последните седмици бе, първо, да вкара във властта с преки политически представители “Обединени патриоти”, за да може излизането им от властта да бъде по-трудно. И в същото време не искаше да дава пост в изпълнителната власт на партията на Марешки. Така може след време да си осигури подкрепа срещу постове, ако се наложи.

Това мнозинство може да се окаже по-трайно от предишните две, с които Борисов бе премиер. Вероятно последното, което той би искал, е в рамките на този мандат да подаде оставка. Логично е да не иска да остане в историята като личност, която три пъти като премиер е подавал оставка. Затова смятам, че

ще направи

всичко възможно

да изкара този

мандат докрай

Спомнете си колко сложен и фрагментиран бе предишният парламент. ГЕРБ бе в коалиция с Реформаторския блок (коалиция от пет партии с два лагера вътре в нея), ПФ (две партии) и АБВ.

Тази сложна конфигурация издържа две години, но можеше да издържи и четири години, ако Борисов не бе отишъл на хода с предсрочните парламентарни избори след президентските (което впрочем се оказа силен тактически ход).

Кабинетът “Борисов 3” вероятно ще бъде с различен образ в сравнение с “Борисов 1” и “Борисов 2”. При първия имаше настъпателна линия, при втория, обратното, сдържаност и компромиси дотам, че дори имаше обвинения в мекушавост. Струва ми се, че третият мандат на Борисов ще бъде комбинация между първите два в отношенията с коалиционните партньори. Един от новите образи, в които може да влезе Борисов, е на политик от

консервативната

десница,

която е във възход в Централна и Източна Европа. Коалиционната формула впрочем партньорството с “Обединени патриоти” предполага това.

В някакъв смисъл добра новина за бъдещото управление е, че ще има силна опозиция в лицето на БСП. След като бе натикана в ъгъла след изборите през 2014 г., БСП сега е в добра форма. Винаги една силна опозиция е мобилизиращ фактор за управлението. Силен външен натиск винаги действа консолидиращо на властта. Без външен натиск е по-лесно в коалицията да се появяват проблеми и противоречия.

И още нещо - БСП ще бъде единствената парламентарна опозиция, защото ДПС едва ли ще бъде толкова твърда опозиция. За него основна линия ще бъде отношението към Турция и ако то е заинтересовано от ограничаване на турското влияние в България, ще гласува за много неща с мнозинството.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо