Защо Георги Гергов “изгоря”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186105 www.24chasa.bg

4 версии за неочакваната буря по червените върхове

Де го чукаш, де се пука! Които и да са сценаристите на скандала “ЦУМ гейт” (и на всички, които започнаха да се възползват от него), логичната им цел, била разклащане на институциите.

Вместо това скандалът рикошира и отнесе политическата кариера на Георги Гергов. Или поне част от нея. Може би ще го пишат

в графата

“косвени щети”

Да започнем отначало. Преди парламентарните избори се е състояла среща между собственика на “Овергаз” Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Тя се състояла с посредничеството на Георги Гергов, бизнесмен и член на Изпълнителното бюро на БСП, в неговия офис в ЦУМ.

Според Сотир Цацаров “по време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана”.

Изборите минават, коалиционните преговори за кабинет между ГЕРБ и Обединените патриоти вървят към успешен финал и изведнъж се появява видео, на което Сашо Дончев обяснява на дамски обеден форум как Сотир Цацаров му упражнил натиск. Срещата е била на 21 март, но клипът с оплакванията на Сашо Дончев излиза в публичното пространство месец по-късно. Обяснението на Дончев е, че ако го е направил след дамския обяд, е щял да повлияе на изборите. Във всяка своя следваща тв изява той слагаше по един скалп на копието си. Първи път, че кафето е било от Георги Гергов. Втори път, че предишният президент Първанов искал Манджуков да влезе в "Овергаз" по заповед на Путин. Третият път, че още на 5 април Съюзът на издателите, в които Дончев членува с бутиковия си вестник "Сега", поискал среща с новия президент Румен Радев заради тона на срещата с Цацаров. Една важна забележка - Съюзът на издателите е вече също толкова бутиков като членовете му - издателят Прокопиев и сайтът на Огнян Донев.

В петък Христо Иванов поиска оставката на Цацаров, в понеделник "Протестна мрежа" ще я поиска на живо от стъпалата на Съдебната палата.

И на най-големия скептик относно теорията на конспирацията ще стане ясно, че

в цялата история

има някакъв

по-голям

замисъл

И докато се гърми на основния фронт, патакламата разтърсва и централата на “Позитано” 20. Лидерът на БСП Корнелия Нинова иска оставката на посредника на срещата Георги Гергов. И я получи в събота.

Ето четири версии за хода на лидерът на БСП и това, което се случи в червената партия.

1. Морален жест Нинова е действала на принципа “Постъпи правилно, пък да става каквото ще”. Тази версия има силни основания. Самата Корнелия Нинова аргументирала така искането си пред червения пленум.

“Уважавам Георги Гергов, но въпросът е принципен, имаме проблем с доверието. Георги не е извършил престъпление, но ние сме вкарани в това. Да заровим главите си? Проблемът е морален!”.

И наистина, ако си станал лидер с ангажимент да управляваш партията чисто и без зависимости, ако говориш срещу паралелната държава и за изчистване на политиката, трябва да реагираш, когато има морален казус, защото “политическо лице не трябва да участва в такива събития”.

Корнелия Нинова направи много категоричен ход - заложи собственото си напускане, ако червеното ръководство не вземе решение за отстраняване на Гергов. При това каза: “Аз нося отговорност за това и я поемам с пълното съзнание какво ще ми се случи от утре нататък, знам срещу кого се изправям”.

И наистина - Георги Гергов е влиятелен човек - и в БСП, и извън нея. Но откакто Нинова е начело на БСП, се видя, че тя може да действа решително, което особено в една улегнала стогодишна партия не е никак лесно - направи важни промени в партията - като ограничаването на мандатите на депутатите и прекия избор на лидер.

2. Инстинкт за

самосъхранение

Тази версия противоречи на първата и предполага, че Нинова е изчислила, че ще е на печелившата страна. Трудна работа, защото ходът си беше рисков.

3. Други,

извън Нинова

центробежни

сили

Като всеки влиятелен човек, Георги Гергов вероятно има доста противници и заинтересовани да спрат партийната му кариера.

От друга страна са играчите от кръга “Арго”. Излезе стенограма как преди и след президентските избори те - политици от част от бившия Реформаторски блок, издатели, бизнесмени, обсъждат стратегии за властта. Но останаха извън парламента и имат очевиден интерес сега да клатят положението.

4. Вътрешно-

партийно

разчистване на сметки. За подобна версия намекна и самият Гергов. И дори нарочи Румен Овчаров, защото бил в кабинета на Нинова по време на разговора между двамата в петък. Пред пленума обаче Овчаров отрекъл да е оказвал натиск на лидерката да иска оставката на Гергов.

Това е и най-малко вероятният сценарий. Има основание да се вярва на Корнелия Нинова, като казва, че искането на оставката на Гергов е най-трудното ѝ решение. Защото все пак Гергов е човекът, чиито гласове на конгреса на БСП бяха решаващи за избирането ѝ за лидер.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо