Сергей Бабурин: Европа ще стане мюсюлманска до 50 години, ако православието не ѝ помогне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6192139 www.24chasa.bg

Англосаксонската цивилизация се страхува от единството на славянските народи. 

Санкциите срещу Русия насърчиха производството ни, казва в интервю за "24 часа" президентът на Международната славянска академия и бивш зам.-председател на държавната Дума 

-Проф. Бабурин, бяхте на конференцията “Славянска духовност и национална идентичност” в София. Какво е значението на форума?

- Огромно! Дойдох по покана на г-н Николай Малинов от Национално движение “Русофили” и Стоил Фердов от Славянското дружество в България. Това е знак на уважение към българските ни приятели. Подкрепяме всичко, което правят. Днес е важно славяните да определят ясно произхода си. Радвам се, че на конференцията в София дойдоха видни обществени деятели от 8 държави. Разговорът беше за славянския дух и за цивилизационния избор, който сме направили.

- Коя е най-голямата заплаха за славяните?

- Нацията се състои от няколко основни елемента. Това са вярата, която определя убежденията на хората, и езикът - устен и писмен. За нас е много важно, че България, Русия и други славянски страни имат за основа кирилицата и православието. Живеем с християнските традиции. Когато един от тези компоненти се унищожи, нацията изчезва. Наивно е схващането, че нациите са безсмъртни. Няма такива. Къде са древните римляни? Къде са византийците? Ако България се откаже от кирилицата, няма да я бъде. Българите ще се превърнат в европеиди.

- Руската и българската православна църква имат отлични отношения. Каква е ролята на духовните институции, които ни обединяват?

- Православието в България и Русия определя система от духовно нравствена координация. Точно нашата религия посочва кое е добро и кое е зло, какви са принципите, с които трябва да се съобразяваме в живота си. Затова

една от

причините за

поражението

на социализма

в СССР е

демонстративният

отказ от Руската

православна

църква

Тогава игнорираха религиозното съзнание. Но какво обединява славяните? Това е принципното различие от евроатлантическите цивилизации, които стъпват на католицизма и протестантството. Там се счита за норма отказът от семейните ценности. За нас това е изключено. Има един документ, който, за съжаление, се чете малко. Това е декларация, подписана от папата и Руския патриарх през 2016 г. В нея се казва, че Европа трябва да защити християнските ценности, защото е под заплаха.

- Дори Европа разбира, че нравствените ценности на православието умират. Защо точно славянските народи могат да помогнат на Европа?

- Славянските народи добре са съхранили своите духовни компоненти от влиянието на Западна Европа. Например при нас е останало разбирането, че възрастният заслужава уважение, запазило се е трепетното отношение към ближния, любовта като особено чувство между мъжа и жената.

В Западна Европа повече говорят за окултния секс, а не за духовната любов. Славянските народи са готови да споделят християнските си ценности с французи, германци и дори с англичаните. Ако православната цивилизация не окаже помощ на католическите страни, след 50 г. Европа ще бъде мюсюлманска.

Аз не съм против мюсюлманите, но искам моите деца и внуци да останат в Русия, да говорят руски и да бъдат християни. При Горбачов и Елцин беше катастрофа. Южните мюсюлмански народи заляха Централна Русия. Сега при Путин пътят се смени. Има закон, който насърчава раждаемостта. Демографската картина е приоритет. Иначе всички ще получим своето Косово.

- Кой беше акцентът във вашия доклад на конференцията?

- Разказах за

руския опит в

икономиката на

справедливостта

- основана на традицията, руските артели (доброволни сдружения на хората за колективна дейност с общи приходи и обща отговорност, б.а.) и кооперациите като явления. В последната година има голям напредък в отношението на човека към икономиката в славянските страни и повечето народи в Европа. В това отношение сме по-близо до германците. Разглеждаме материалното производство не като икономика, а като полза за хората.

- В един ред стоят поляци, руснаци, чехи, сърби, българи и обсъждат общите си минало, настояще и бъдеще. До какво ще доведе това единство?

- Има необходимост да се предава националната идентичност и всеки народ в пътя си да не копира другите, а да развива своите традиции. И едновременно да разберем опасността от украинския неонацизъм. Национализмът винаги се трансформира в шовинизъм. Националният егоизъм прераства в ненавист към другите народи. Това е голяма опасност в Европа.

- Има ли опити за отдалечаване на българите от славянските народи и ценности и кой би имал интерес от това?

- Егоизмът винаги е играл голяма роля в политиката. Когато границите се променят не според етническия състав на населението, какво следва? Защо на Балканите има нескончаеми войни? Защото през последните 100 години присъства чуждият фактор - Османската империя, Австро-Унгария, а после - влиянието на Великобритания, която не искаше справедливост на границите, не искаше славяните да се обединят.

Най-страшният сценарий за англосаксонската цивилизация е единството на източните славяни в лицето на Русия. Страхът се проявява и от единството на южните славяни - да не направят конфедерация. Такова единство би създало съвършено нова геополитическа ситуация в света.

- Могат ли славянските народи да намерят баланс между интересите на Европа и Русия?

- България е положително настроена към Русия, но в две световни войни се оказва враг.

Българските

войници никога

не са воювали

рамо до рамо

с руснаците

В ХХI век ситуацията се повтаря за трети път, когато България влезе в НАТО. Лично съм виновен за това, защото съм участвал в управлението на страната. В последните 20 години нямаше сигнали към нашите приятели от България, Полша и другите държави, че Русия е против те да влизат в НАТО. Източноевропейските страни трябваше да се спасяват сами. Преди всичко политически, икономиката се оказа вторична. Днес България има уникалната възможност да остане мост между Западна Европа и Русия - в ЕС да влияе за Русия, в Русия - за ЕС.

- Когато България влезе в НАТО, вие бяхте високопоставен държавен служител в Русия. Какво конкретно можете да кажете за реакцията на Русия за многохилядния митинг против влизането на България в НАТО?

- Сипвате сол в раната ми. За мен този въпрос е особено болезнен. Оглавявах комисия Анти-НАТО в руския парламент. От 50 депутати станаха 380. Абсолютно конституционно мнозинство. За съжаление Елцин, зае друга позиция, различна от моята. Съветниците му бяха русофоби! Представяте ли си?

Държавата ни

се ръководеше

от русофоби!

Призовавахме за сътрудничество със страните от Варшавския договор, те отговориха - “Не, с Франция, Германия...”

При Елцин идеологията беше сгрешена. Но президентът Путин демонстрира каква е традиционната политика на руската цивилизация. Дори влизането на Полша и Румъния в НАТО беше печално събитие за мен, въпреки че историческите ни отношения с тях са по-хладни, отколкото с България. Но фактите са факти. Радвам се, че много от приятелите ми в България разбраха гибелността от решението за влизане в НАТО. Защото там има друга ценностна система и други интереси. След Втората световна война Сталин премина цивилизационната граница от позицията на егоизма на силния. Той включи части от Австрия, Германия и много други страни. Когато СССР рухна, на Запад се появи съблазън за възстановяване на тази граница. И сега те искат Украйна... Това също не е естествена цивилизационна граница. Когато от Запад към славянските страни нахлуе тази различна представа за нравствеността, най-важните неща ще станат не справедливостта, а икономическите изгоди.

- Какво трябва да знаят българите за санкциите срещу Русия и какви биха били ползите, ако те се премахнат?

- Приемам двояко санкциите срещу Русия. От една страна, съм доволен, защото това ни позволява да развиваме икономиката си и да задоволяваме сами нуждите си. България трябва да работи 30 г., за да задоволи руския пазар със селскостопанска продукция за една година. Защото това е огромен пазар. След обявяването на санкциите от Европа у нас върви преформатиране на този пазар. За първи път в огромни обеми започнаха да присъстват сръбски стоки. И когато преди време на една промишлена изложба в Белград ме питаха дали има връзка между санкциите и това, че сръбските стоки започнаха масово да се предлагат на руския пазар, аз отговорих: Има пряка връзка.

Ако ги нямаше

санкциите,

сърбите никой

никъде нямаше

да ги пусне

да продават

Защото тогава целият руски пазар беше поделен между Германия, Турция, Полша... Българи, между другото, почти не присъстваха. След 80-те години у нас почти няма български плодове и зеленчуци - както пресни, така и консервирани. Магазините са пълни с продукция от Турция, Италия, Мароко и бог знае още откъде. Обърнете внимание на САЩ - те включват в списъка със санкции само това, което им е изгодно. Ако не им е изгодно - продължават. Искат да работят с Русия по линия на космонавтиката, и го прават. Защото имат комерсиален интерес. САЩ и Великобритания са притеснени от единството на Европейския съюз. Много от спецоперациите против еврото са дело на САЩ. Решението на Великобритания да излезе от ЕС неофициално се поддържа от САЩ, защото те нямат интерес от единна Европа. САЩ не са заинтересовани славянските държави да са в добри отношения. В България например винаги е имало два лагера - русофили и германофили, това е исторически факт. Днешната ситуация разрушава единството на Европа.

ЕС не може да

създаде единна

Европа без Русия,

а Русия не може да обезпечи единна Европа без ЕС. Затова е необходима икономическа и политическа нормализация в отношенията. Ето, ЕС въвежда безвизов режим за Украйна само защото са в конфликт с Русия. Това решение е политически неудачно.

- Как ще решите проблемите между ЕС и Русия при ситуацията с Крим?

- Подкрепям връщането на Крим в Русия. Още през 1992 г. поставих този въпрос. През 1993 г. приехме постановление в парламента за статута на Севастопол. Господа европейците трябва да знаят, че когато през 1954 г. Хрушчов даде Крим на Украйна, Севастопол не влезе в Кримската област. На какво основание да го вземе Украйна?

Има исторически документи за това. Връщането на Крим в Русия е исторически закономерно. Не ме интересува какво говорят по света, ако искат 1000 години да говорят, че е несправедливо, аз 1000 години ще се радвам.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар