“Българи! Юнаци!”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201404 www.24chasa.bg

Парламентът е длъжен да приеме достойно скандиране за индивидуални състезатели и за жени

С тревога се забелязва от известно време, че имаме сериозен пропуск в скандирането за индивидуални състезатели. Няма никаква логика публиката да стимулира Кобрата с “Българи! Юнаци!”. Колко българи имаше на ринга? С Гришо е същото, сънародниците му го подкрепят в множествено число, все едно българският им е втори език. И това не е най-страшното. “Българи! Юнаци!” безспорно звучи ужасно неуместно, смущаващо и излагащо в залите за художествена гимнастика. Ако знаеха езика ни, представители на други нации в такъв момент биха си помислили, че народът ни страда от масова зрителна дислексия.

Проблемът вероятно идва от факта, че думата “юнак” няма приемлив за скандиране женски род, “юнакиня” не е алтернатива, звучи крайно неритмично. Би могло, разбира се, да се въведе жаргон, да се вика: “Българки! Юначки!”, но никоя сериозна гимнастичка не би останала особено поласкана. Да не говорим, че римите на “юначки” са все позорни думи като “квачки”, “пачки”, “капачки”, “отварачки” и “мелачки”.

От време на време се случва някой да се провикне: “Айде, наште!”, обаче това пък е архаизъм, бабешко е, прекалено общо като смисъл и на всичкото отгоре пак е в множествено число.

Като цяло ситуацията е повече от печална – днес, когато сме на прага на председателството на Европейския съюз, бяхме домакини на детската Евровизия, организираме мачове на Световната боксова асоциация и престижни тенис турнири, българската публика се оказва в унизителното положение да не разполага с достойно скандиране за повдигане на духа на своите спортни любимци.

Първостепенна задача на новото парламентарно мнозинство е решаването на проблема със срамното творческо безсилие на националните агитки. Това е негов дълг! Ако Каракачанов, Симеонов и Сидеров си затворят очите сега, какви патриоти са? Как ще продължаваме напред с ниска мотивация?

Първо, преди обсъждането на всякакви референдуми и изборни кодекси трябва да се гласува съставянето на комисия с участието на министрите на културата, спорта и образованието, както и езиковеди от БАН. Нейната задача е да се избере и утвърди национален призив за индивидуалните състезатели на България и тези от женски пол. За да бъдат чути максимален брой гледни точки, е редно БНТ да обяви и проведе конкурс. Един път седмично по обществената телевизия ще се излъчва специално предаване с участието на изявени представители на културата и изкуството, в което ще се обсъждат постъпилите предложения за викане и ще се открояват най-добрите. Накрая зрителите ще имат възможност чрез гласуване с есемеси или в интернет да изберат призива победител.

Задачата е изключително трудна от творческа гледна точка, но и едновременно деликатна - саркастични, националистически, политически и нецензурни намеци са абсолютно забранени. Задължително изискване е формата да бъде кратка, лесна за помнене, в думите да се усещат патриотизъм и положителни емоции като вяра, надежда и любов. Парламентарната комисия не е задължена да приеме фаворита, избран по БНТ, тя най-вероятно ще предложи свой вариант, разработен от водещи лингвисти и филолози. В крайна сметка предложенията на зрителите и на комисията ще бъдат внесени за гласуване в пленарната зала.

Никой и нищо не е в състояние да предвиди в каква посока ще избие дебатът, който по изключение ще се предава на живо по БНТ, а не по БНТ HD. Възможно е да бъдат провокирани и протести, вътрешното министерство ще бъде денонощно нащрек. Съдейки по темперамента на някои от депутатите, това скандиране може и с кръв да бъде изковано. Няма как да е иначе, патриотизмът изисква жертви! Целта е стадиони на крака да се вдигат, атлети себе си да надбягват.

На пръв поглед изглежда, че скандирането не е работа на парламента, но ако темата бъде хвърлена на обществото, последиците може да са трагични. Нито една гражданска организация не е в състояние на този етап от развитието ни да приеме предложението на друга. Затова е най-разумно и безопасно решението да се спусне отгоре по обичайната практика. Другият вариант е да се повери на Ицо Хазарта, но в “Студентски град” няма да го харесат.

Никой не е виновен! Други народи са имали векове, за да скрепят националните си идеали, а нашата съдба ни захвърли във водовъртежа на високите технологии, преди да сме утвърдили напълно приема в началните училища. Длъжни сме сега да се напънем и да им покажем, че не сме такива, за каквито ни мислят.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,