“Българи! Юнаци!”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201404 www.24chasa.bg

Парламентът е длъжен да приеме достойно скандиране за индивидуални състезатели и за жени

С тревога се забелязва от известно време, че имаме сериозен пропуск в скандирането за индивидуални състезатели. Няма никаква логика публиката да стимулира Кобрата с “Българи! Юнаци!”. Колко българи имаше на ринга? С Гришо е същото, сънародниците му го подкрепят в множествено число, все едно българският им е втори език. И това не е най-страшното. “Българи! Юнаци!” безспорно звучи ужасно неуместно, смущаващо и излагащо в залите за художествена гимнастика. Ако знаеха езика ни, представители на други нации в такъв момент биха си помислили, че народът ни страда от масова зрителна дислексия.

Проблемът вероятно идва от факта, че думата “юнак” няма приемлив за скандиране женски род, “юнакиня” не е алтернатива, звучи крайно неритмично. Би могло, разбира се, да се въведе жаргон, да се вика: “Българки! Юначки!”, но никоя сериозна гимнастичка не би останала особено поласкана. Да не говорим, че римите на “юначки” са все позорни думи като “квачки”, “пачки”, “капачки”, “отварачки” и “мелачки”.

От време на време се случва някой да се провикне: “Айде, наште!”, обаче това пък е архаизъм, бабешко е, прекалено общо като смисъл и на всичкото отгоре пак е в множествено число.

Като цяло ситуацията е повече от печална – днес, когато сме на прага на председателството на Европейския съюз, бяхме домакини на детската Евровизия, организираме мачове на Световната боксова асоциация и престижни тенис турнири, българската публика се оказва в унизителното положение да не разполага с достойно скандиране за повдигане на духа на своите спортни любимци.

Първостепенна задача на новото парламентарно мнозинство е решаването на проблема със срамното творческо безсилие на националните агитки. Това е негов дълг! Ако Каракачанов, Симеонов и Сидеров си затворят очите сега, какви патриоти са? Как ще продължаваме напред с ниска мотивация?

Първо, преди обсъждането на всякакви референдуми и изборни кодекси трябва да се гласува съставянето на комисия с участието на министрите на културата, спорта и образованието, както и езиковеди от БАН. Нейната задача е да се избере и утвърди национален призив за индивидуалните състезатели на България и тези от женски пол. За да бъдат чути максимален брой гледни точки, е редно БНТ да обяви и проведе конкурс. Един път седмично по обществената телевизия ще се излъчва специално предаване с участието на изявени представители на културата и изкуството, в което ще се обсъждат постъпилите предложения за викане и ще се открояват най-добрите. Накрая зрителите ще имат възможност чрез гласуване с есемеси или в интернет да изберат призива победител.

Задачата е изключително трудна от творческа гледна точка, но и едновременно деликатна - саркастични, националистически, политически и нецензурни намеци са абсолютно забранени. Задължително изискване е формата да бъде кратка, лесна за помнене, в думите да се усещат патриотизъм и положителни емоции като вяра, надежда и любов. Парламентарната комисия не е задължена да приеме фаворита, избран по БНТ, тя най-вероятно ще предложи свой вариант, разработен от водещи лингвисти и филолози. В крайна сметка предложенията на зрителите и на комисията ще бъдат внесени за гласуване в пленарната зала.

Никой и нищо не е в състояние да предвиди в каква посока ще избие дебатът, който по изключение ще се предава на живо по БНТ, а не по БНТ HD. Възможно е да бъдат провокирани и протести, вътрешното министерство ще бъде денонощно нащрек. Съдейки по темперамента на някои от депутатите, това скандиране може и с кръв да бъде изковано. Няма как да е иначе, патриотизмът изисква жертви! Целта е стадиони на крака да се вдигат, атлети себе си да надбягват.

На пръв поглед изглежда, че скандирането не е работа на парламента, но ако темата бъде хвърлена на обществото, последиците може да са трагични. Нито една гражданска организация не е в състояние на този етап от развитието ни да приеме предложението на друга. Затова е най-разумно и безопасно решението да се спусне отгоре по обичайната практика. Другият вариант е да се повери на Ицо Хазарта, но в “Студентски град” няма да го харесат.

Никой не е виновен! Други народи са имали векове, за да скрепят националните си идеали, а нашата съдба ни захвърли във водовъртежа на високите технологии, преди да сме утвърдили напълно приема в началните училища. Длъжни сме сега да се напънем и да им покажем, че не сме такива, за каквито ни мислят.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 250 км гонка - за хвалба ли е, или долу КАТ?

    Ранното утро на четвъртък ни споходи с някакви невероятни хвалби за полицейска гонка на пежо с дрогиран шофьор и двамата му спътници.  Цели пет патрулки от две области - Стара Загора и Пловдив, в продължение на 250 километра са преследвали колата нарушител. Да спрат кола за проверка си е рутинна работа на КАТ.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.