“Българи! Юнаци!”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6201404 www.24chasa.bg

Парламентът е длъжен да приеме достойно скандиране за индивидуални състезатели и за жени

С тревога се забелязва от известно време, че имаме сериозен пропуск в скандирането за индивидуални състезатели. Няма никаква логика публиката да стимулира Кобрата с “Българи! Юнаци!”. Колко българи имаше на ринга? С Гришо е същото, сънародниците му го подкрепят в множествено число, все едно българският им е втори език. И това не е най-страшното. “Българи! Юнаци!” безспорно звучи ужасно неуместно, смущаващо и излагащо в залите за художествена гимнастика. Ако знаеха езика ни, представители на други нации в такъв момент биха си помислили, че народът ни страда от масова зрителна дислексия.

Проблемът вероятно идва от факта, че думата “юнак” няма приемлив за скандиране женски род, “юнакиня” не е алтернатива, звучи крайно неритмично. Би могло, разбира се, да се въведе жаргон, да се вика: “Българки! Юначки!”, но никоя сериозна гимнастичка не би останала особено поласкана. Да не говорим, че римите на “юначки” са все позорни думи като “квачки”, “пачки”, “капачки”, “отварачки” и “мелачки”.

От време на време се случва някой да се провикне: “Айде, наште!”, обаче това пък е архаизъм, бабешко е, прекалено общо като смисъл и на всичкото отгоре пак е в множествено число.

Като цяло ситуацията е повече от печална – днес, когато сме на прага на председателството на Европейския съюз, бяхме домакини на детската Евровизия, организираме мачове на Световната боксова асоциация и престижни тенис турнири, българската публика се оказва в унизителното положение да не разполага с достойно скандиране за повдигане на духа на своите спортни любимци.

Първостепенна задача на новото парламентарно мнозинство е решаването на проблема със срамното творческо безсилие на националните агитки. Това е негов дълг! Ако Каракачанов, Симеонов и Сидеров си затворят очите сега, какви патриоти са? Как ще продължаваме напред с ниска мотивация?

Първо, преди обсъждането на всякакви референдуми и изборни кодекси трябва да се гласува съставянето на комисия с участието на министрите на културата, спорта и образованието, както и езиковеди от БАН. Нейната задача е да се избере и утвърди национален призив за индивидуалните състезатели на България и тези от женски пол. За да бъдат чути максимален брой гледни точки, е редно БНТ да обяви и проведе конкурс. Един път седмично по обществената телевизия ще се излъчва специално предаване с участието на изявени представители на културата и изкуството, в което ще се обсъждат постъпилите предложения за викане и ще се открояват най-добрите. Накрая зрителите ще имат възможност чрез гласуване с есемеси или в интернет да изберат призива победител.

Задачата е изключително трудна от творческа гледна точка, но и едновременно деликатна - саркастични, националистически, политически и нецензурни намеци са абсолютно забранени. Задължително изискване е формата да бъде кратка, лесна за помнене, в думите да се усещат патриотизъм и положителни емоции като вяра, надежда и любов. Парламентарната комисия не е задължена да приеме фаворита, избран по БНТ, тя най-вероятно ще предложи свой вариант, разработен от водещи лингвисти и филолози. В крайна сметка предложенията на зрителите и на комисията ще бъдат внесени за гласуване в пленарната зала.

Никой и нищо не е в състояние да предвиди в каква посока ще избие дебатът, който по изключение ще се предава на живо по БНТ, а не по БНТ HD. Възможно е да бъдат провокирани и протести, вътрешното министерство ще бъде денонощно нащрек. Съдейки по темперамента на някои от депутатите, това скандиране може и с кръв да бъде изковано. Няма как да е иначе, патриотизмът изисква жертви! Целта е стадиони на крака да се вдигат, атлети себе си да надбягват.

На пръв поглед изглежда, че скандирането не е работа на парламента, но ако темата бъде хвърлена на обществото, последиците може да са трагични. Нито една гражданска организация не е в състояние на този етап от развитието ни да приеме предложението на друга. Затова е най-разумно и безопасно решението да се спусне отгоре по обичайната практика. Другият вариант е да се повери на Ицо Хазарта, но в “Студентски град” няма да го харесат.

Никой не е виновен! Други народи са имали векове, за да скрепят националните си идеали, а нашата съдба ни захвърли във водовъртежа на високите технологии, преди да сме утвърдили напълно приема в началните училища. Длъжни сме сега да се напънем и да им покажем, че не сме такива, за каквито ни мислят.

 

 

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи