Проф. Михаил Константинов: Вицепремиерите са на принципа на Сената

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203398 www.24chasa.bg

Правителството е съставено от професионалисти с опит в съответните ресори. Има доста нови имена като министри, но те не са нови в съответните професионални гилдии - били за заместник-министри, шефове на важни агенции. Изглежда ми като доста добре подбран екип. Квотният принцип е спазен много точно, за разлика от предишното правителство на Борисов - броят на министерствата ГЕРБ:Обединени патриоти строго  съответства пропорционално на броя на народните представители. Изключението е при вицепремиерите - 2:2, защото там е спазен принципът на Сената - представителство, което не е пропорционално. В Американския Сенат всеки щат има равен брой представители. Има например малки щати, които имат само един конгресмен, но двама сенатори.

Предполагам, че на Лиляна Павлова няма да й е лесно с ресора европредседателство и затова ще й трябва много добър екип.

Управлението е екипна работа и трябва да следва националния интерес. БСП не дадоха Деница Златева, която бе поканена за министър, което означава че не могат да надмогнат тяснопартийните интереси, но това е друга тема.

Кабинетът Борисов 3 би трябвало да е по-стабилен от Борисов 2 и Борисов 1. ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 депутати.

В миналия парламент ГЕРБ и РБ имаха 107 депутати, АБВ - 11, а ПФ с техните 19 нямаха хора в правителството. А после десницата изпадна във вътрешнопартийни боричкания. А по време на първият кабинет на Борисов ГЕРБ имаше 117 депутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,