Проф. Михаил Константинов: Вицепремиерите са на принципа на Сената

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203398 www.24chasa.bg

Правителството е съставено от професионалисти с опит в съответните ресори. Има доста нови имена като министри, но те не са нови в съответните професионални гилдии - били за заместник-министри, шефове на важни агенции. Изглежда ми като доста добре подбран екип. Квотният принцип е спазен много точно, за разлика от предишното правителство на Борисов - броят на министерствата ГЕРБ:Обединени патриоти строго  съответства пропорционално на броя на народните представители. Изключението е при вицепремиерите - 2:2, защото там е спазен принципът на Сената - представителство, което не е пропорционално. В Американския Сенат всеки щат има равен брой представители. Има например малки щати, които имат само един конгресмен, но двама сенатори.

Предполагам, че на Лиляна Павлова няма да й е лесно с ресора европредседателство и затова ще й трябва много добър екип.

Управлението е екипна работа и трябва да следва националния интерес. БСП не дадоха Деница Златева, която бе поканена за министър, което означава че не могат да надмогнат тяснопартийните интереси, но това е друга тема.

Кабинетът Борисов 3 би трябвало да е по-стабилен от Борисов 2 и Борисов 1. ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 депутати.

В миналия парламент ГЕРБ и РБ имаха 107 депутати, АБВ - 11, а ПФ с техните 19 нямаха хора в правителството. А после десницата изпадна във вътрешнопартийни боричкания. А по време на първият кабинет на Борисов ГЕРБ имаше 117 депутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,