Проф. Михаил Константинов: Вицепремиерите са на принципа на Сената

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203398 www.24chasa.bg

Правителството е съставено от професионалисти с опит в съответните ресори. Има доста нови имена като министри, но те не са нови в съответните професионални гилдии - били за заместник-министри, шефове на важни агенции. Изглежда ми като доста добре подбран екип. Квотният принцип е спазен много точно, за разлика от предишното правителство на Борисов - броят на министерствата ГЕРБ:Обединени патриоти строго  съответства пропорционално на броя на народните представители. Изключението е при вицепремиерите - 2:2, защото там е спазен принципът на Сената - представителство, което не е пропорционално. В Американския Сенат всеки щат има равен брой представители. Има например малки щати, които имат само един конгресмен, но двама сенатори.

Предполагам, че на Лиляна Павлова няма да й е лесно с ресора европредседателство и затова ще й трябва много добър екип.

Управлението е екипна работа и трябва да следва националния интерес. БСП не дадоха Деница Златева, която бе поканена за министър, което означава че не могат да надмогнат тяснопартийните интереси, но това е друга тема.

Кабинетът Борисов 3 би трябвало да е по-стабилен от Борисов 2 и Борисов 1. ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 депутати.

В миналия парламент ГЕРБ и РБ имаха 107 депутати, АБВ - 11, а ПФ с техните 19 нямаха хора в правителството. А после десницата изпадна във вътрешнопартийни боричкания. А по време на първият кабинет на Борисов ГЕРБ имаше 117 депутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.