Проф. Михаил Константинов: Вицепремиерите са на принципа на Сената

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203398 www.24chasa.bg

Правителството е съставено от професионалисти с опит в съответните ресори. Има доста нови имена като министри, но те не са нови в съответните професионални гилдии - били за заместник-министри, шефове на важни агенции. Изглежда ми като доста добре подбран екип. Квотният принцип е спазен много точно, за разлика от предишното правителство на Борисов - броят на министерствата ГЕРБ:Обединени патриоти строго  съответства пропорционално на броя на народните представители. Изключението е при вицепремиерите - 2:2, защото там е спазен принципът на Сената - представителство, което не е пропорционално. В Американския Сенат всеки щат има равен брой представители. Има например малки щати, които имат само един конгресмен, но двама сенатори.

Предполагам, че на Лиляна Павлова няма да й е лесно с ресора европредседателство и затова ще й трябва много добър екип.

Управлението е екипна работа и трябва да следва националния интерес. БСП не дадоха Деница Златева, която бе поканена за министър, което означава че не могат да надмогнат тяснопартийните интереси, но това е друга тема.

Кабинетът Борисов 3 би трябвало да е по-стабилен от Борисов 2 и Борисов 1. ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 депутати.

В миналия парламент ГЕРБ и РБ имаха 107 депутати, АБВ - 11, а ПФ с техните 19 нямаха хора в правителството. А после десницата изпадна във вътрешнопартийни боричкания. А по време на първият кабинет на Борисов ГЕРБ имаше 117 депутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в