Победата на Макрон – тежкото тепърва предстои

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6211380 www.24chasa.bg

Ако той не промени Франция през следващите пет години, Льо Пен пак ще бъде тук

ОБЛЕКЧЕНИЕ, радост, оптимистични поздравления и вдъхновяваща реч. Победата на Макрон определено е едно от най-важните събития в Европа през тази година и бе отпразнувана еуфорично в Париж, Берлин и Брюксел като край на полета на крайнодесните популисти. За да се обърне курсът на разцепление обаче, във Франция и в Европа тепърва трябва да се случват още добри новини.

Изборите във Франция могат да се анализират по два начина, като и двата не бива да бъдат пренебрегвани.

Оптимистичният

поглед

Според оптимистичния анализ французите ясно показаха, че не желаят крайнодесни и антиевропейци в управлението си. Макрон е огледалният образ на Марин льо Пен. Колкото е тя крайна, антиевропейски настроена, шовинистка и дори расистка, толкова Макрон е либерален, застъпва се за по-голяма интеграция в Европа, за спазване на основните ценности, заради които ЕС е възникнал. Тя не иска евро, той иска стабилно евро. Тя не иска граници, той иска по-малко граници. Тя е срещу бежанците, той смята, че Европа трябва да им даде убежище. Тя е гневна, той – оптимист. Тя прогнозира смъртта на ЕС, той вярва във възраждането му.

Погледнато така, това, че две трети от французите заложиха на оптимизма и вярата в Европа, е добър знак. Още повече че избирателите на Макрон са предимно младите. Все още много повече са хората, които искат да живеем в една общност, което означава и че все още мнозинството е готово да върви по този път напред, а не да се връща към Европа на нациите. А младостта им подсказва и че това е бъдещето.

Песимистичният поглед

Тази победа бе една от най-важните, но далеч не най-важната. Предстоят парламентарни избори във Франция и те ще са също толкова решаващи за бъдещето на Франция, а с това и на Европейския съюз.

Колкото и да е различен от Льо Пен, Макрон си прилича в едно нещо с нея – и той е антисистемен. А това е ясен знак от французите, че те искат сериозна промяна по политическите върхове. Бившият финансов министър създаде свое собствено движение, което позиционира в политическата среда. Твърди, че не е ляв и не е десен. Програмата му, колкото и все още да не е съвсем изчистена, залага на реформи, които трябва да изправят фалиралата почти Франция отново на крака. А както знаем, тези реформи далеч не са леви.

И още нещо, което не бива да се забравя в еуфорията. Льо Пен спечели два пъти повече гласове от баща си, който също е стигал до втори тур. Толкова много французи не са гласували за кандидат на “Националния фронт” досега. Това не бива да се подминава – има твърде много хора, които се виждат като губещи в сегашната ситуация в Европа. Младежката безработица е рекордна, има цели региони, в които хората зависят от социалната помощ на държавата.

Също така досега французите гласуваха срещу онези, които им обещаваха реформи. Задачата на Макрон е трудна. Колкото голям бе стресът от него да зависи дали Европейският съюз ще продължи да съществува, толкова по-голям става той сега – в следващите пет години той трябва да успее да промени Франция. Иначе след пет години Льо Пен отново ще е тук, и то по-силна от всякога.

Франция обаче не бива да бъде оставяна сама в това. Германският външен министър Зигмар Габриел призова вчера Меркел да прекрати желязната финансова политика в Европа и да даде възможност на страните в криза да харчат, за да финансират реформите си. Той даде за пример Германия, която направи своите реформи при канцлера Герхард Шрьодер, като нарушаваше системно критериите от Маастрихт с разрешението на Европейската комисия.

Стабилност без инвестиции не може да бъде постигната, заяви той и призна, че преди изборите е попитал Меркел кое според нея е по-скъпо – бюджетен дефицит извън маастрихтските критерии, или Марин льо Пен – президент на Франция. От европейския курс на Меркел след изборите в Германия – следващото предизвикателство пред европейската идея, ще се види какъв е нейният отговор.