Ангел Джамбазки: България да кандидатства за център на Европейската агенция по лекарствата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6211527 www.24chasa.bg

Имаме големи шансове да получим домакинството - Плевен с Медицинския университет е подходящо място

Присъствието на ЕМА в България ще се превърне в стимул за икономиката

Ситуацията в Македония е повече от тревожна. Там двете основни партии се интересуват единствено от властта

Ако Заев и Груевски разпалят кървав сблъсък, към България ще тръгне бежански поток

- Г-н Джамбазки, след като Великобритания обяви, че напуска ЕС, може ли България да кандидатства да приеме седалището на агенцията по лекарствата, която досега бе в Лондон?

- Не една, а две агенции се освобождават след Брекзит. Едната е ЕМА – за лекарствата, а втората е по финанси и банков надзор. България няма как да получи банковата агенция, тъй като не сме член на еврозоната. Вероятно тя ще отиде в крупен финансов център -във Франкфурт например. Но за втората имаме всички основания да кандидатстваме.

- Какво означава за България европейска агенция да установи администрацията си у нас?

- На първо място, служителите ѝ, които са около 900, ще харчат парите си в България. Това няма да е никак лошо, като се има предвид, че

средната заплата

в агенцията е

5400 евро

- В София ли да бъде офисът на агенцията?

- Не е задължително. Даже ще е по-добре, ако се избере някой сравнително голям провинциален град от Северна България, например Плевен, където има и Медицински университет. Представяте ли си какъв мощен стимул за града ще бъде тази агенция. Освен това след нея ще дойдат крупни фармацевтични фирми, за които ще е много по-удобно да отворят офиси в България. Тяхното присъствие тук няма как да не се отрази положително на пазара на лекарства, със сигурност ще намали цените.

- През септември м.г. Българската стопанска камара прати писмо до вицепремиера Меглена Кунева с предложение да кандидатстваме за агенцията. Доколкото знам, тя го е препратила на здравния министър Петър Москов и на външния Даниел Митов. И толкова. Дали не сме изпуснали срока да кандидатстваме?

- Силно се надявам, че не сме го изпуснали. Тези дни като депутат от Европарламента изпратих писма до президента Румен Радев и до служебния премиер Огнян Герджиков. Отговорите бяха положителни. България има интерес и той е заявен.

- Твърди се, че нямаме никакъв шанс.

- Не е вярно. Шансове имаме, и то добри. Моят опит от Брюксел показва, че никой няма да ни отхвърли само защото сме българи. Големият проблем е, че за реализацията на идеята трябват къртовски труд, сериозна подготовка и силна мотивация. Необходимо е солидна експертна група да се заеме с въпроса, да отиде в Брюксел и да убеди европейското ръководство, че България има сили и възможности да приеме тази агенция. А защо да не потърсим съюзници? Служебният премиер проф. Огнян Герджиков има идея

да поискаме

агенцията заедно

с Румъния

Това значително ще увеличи шансовете за успех. Редно е да потърсим и съюзници. Например обещаваме на поляците подкрепа по друг въпрос, ако те ударят рамо по нашия. Иначе не става. Нали знаете вица за онзи, който се скъсал да моли господа да му уреди някак шестица от тотото, а накрая чул глас от горе – “Ами пусни фиш, бе!”

- А сигурно ли е, че сега ние сме пуснали фиша?

- Доколкото ми е известно, на извънредния Европейски съвет за Брекзит, в който участва президентът Радев, въпросът е поставен. Жан-Клод Юнкер трябва да обяви критериите и държавите, които са кандидатствали. Никъде обаче не видях съобщение, което ме кара да мисля, че въпросът е оставен за следващия съвет.

- А има ли други мераклии за ЕМА?

- Почти всички членки на ЕС са кандидати за домакинство.

- Тогава какви са нашите шансове?

- Ние сме с предимство поради факта, че другите страни имат евроагенции, а ние не. Второ, ние ще председателстваме ЕС в най-горещите дебати за Брекзит. В първото полугодие на 2018 г. гласът на България ще тежи особено силно.

- Вие като зам.-шеф на ВМРО проявявате особен интерес към Македония. Какъв е изходът от ситуацията там и каква е ролята на България?

- България трябва да заеме активна позиция. На следващите европейски съвети и особено при българското председателство на ЕС трябва да наложим

темата за

Западните

Балкани да стане

водеща

Ситуацията в Македония е изключително сложна, защото в момента там има само една легитимна власт – на президента Георге Иванов. Правителство няма и скоро няма да има. Изтече и мандатът на местните власти, а нови избори не са обявени. Повечето кметове са нелегитимни, а онези, които са избрани на балотаж, скоро също ще увиснат във въздуха.

- Няма надежда за скорошно правителство?

- Каква надежда, когато и двете основни партии – ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, се интересуват единствено от властта. Едните не искат да отстъпват, защото имат какво да крият, а другите, за да се доберат до властта, са готови на всякакви компромиси, включително и да приемат т.нар. Тиранска платформа. Да не говорим, че и албанските партии в Македония се тресат от вътрешни междуособици.

- Има ли заплахи за нашата национална сигурност откъм Македония?

- Има, разбира се. Това най-напред засяга 150 000 македонци с български паспорти и стотиците хиляди с българско самосъзнание. Особено ако пламне гражданска война. Вместо да бяга от войната, бившият премиер Никола Груевски направи три опита да я провокира – първо при Смилковското езеро, след това при акцията в Куманово и сега с опита за нападение в парламента. Имам потвърдена информация, че сред нападателите са служители на тяхното МВР, на специалните служби и доста криминални елементи.

Това не е

гражданското

общество на

Македония

Това е груба провокация, която не търси решаване на проблемите, а обратното – тяхното забатачване. Ситуацията е такава, че никой не знае какво ще стане утре. А голямата заплаха за националната ни сигурност е при евентуални въоръжени стълкновения. Тогава има опасност към България да тръгне сериозен бежански поток.

Плаши ме и намесата на Сърбия. На втория ден след събитията в Скопие се изсипаха сръбски ултраси да бранят братята славяни. От тях започна гражданската война в бивша Югославия. Те разпалиха кръвопролитията на загребския стадион “Максимир”, където с агитката на “Цървена звезда” се сбиха с привържениците на “Динамо”-Загреб. Всичко започна с освирквания на националния химн на Хърватия. Сега не знам с какво ще започнат, но определено ме смущава появата в Скопие на Делиите, повечето от които след онзи Загреб станаха истински военнопрестъпници.

В тази ситуация нито македонският, нито сръбският политически елит имат интерес да поведат страните си към Европа. Те много добре знаят, че при евентуално членство в ЕС нямат никакъв шанс да останат на власт. Защото досегашното им управление е основано изключително на престъпна дейност.

ВИЗИТКА

l Роден в София през 1979 г.

l Завършил е право в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”

l Член на ВМРО от 1997 г., в момента е негов зам.-председател

l От ноември 2011 г. до юни 2014 г. бе общински съветник в Столичния общински съвет, избран с листата на ВМРО

l На 25 май 2014 г. бе избран за член на Европейския парламент от квотата на ВМРО

l На изборите за 44-о народно събрание бе кандидат за депутат в листите на “Обединени патриоти”

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо