Сред депутатските съветници - бивши министри, кметове, полицаи, тук-таме - роднини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213268 www.24chasa.bg
Десислав Чуколов (отзад) е издал пропуск на Деница Гаджева - бивша негова колежка и съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Заплата не се получава - печели се от контактите с народните представители, можеш да пробуташ “с връзки” и някое законодателно решение

Пропуск имаше и Пешо Сумиста, осъден за поръчкови убийства

Може ли една малка пластмасова карта да те направи част от властта, без реално да си в нея? Може, ако става дума за пропуск за парламента. Какъвто по право получават нещатните сътрудници на депутатите.

Нищо особено на пръв поглед - бяла пластика с надпис “Пропуск” и име на приносител, тази карта всъщност е безкрайно ценна.

Ако я притежаваш, тя ти дава възможност да си всеки ден близо до депутатите, да познаваш повечето от тях лично и да прокарваш някое и друго законодателно решение, след като си “с връзки”. Затова и напливът за депутатски сътрудник през годините винаги е бил голям.

Само в последния 43-и парламент броят им доближаваше 300 - повече от този на депутатите. Нищо, че това е пост, за който заплата не се получава.

И ако тази пластика е ценна сега, когато единствената ѝ привилегия е ежедневният достъп до сградата на парламента, представете си какво беше преди години, когато отгоре ѝ се кипреше надписът “Народно събрание”! Този пропуск стоеше на почетно място до документите на всеки сътрудник - ако го спре КАТ например, да знае с кого си има работа. Или се оставяше на предното стъкло на колата, за да бъде тя безпрепятствено паркирана дори на забранено място - кой ще посмее да вдигне кола с картонче от парламента?!

Заради не един или два скандала около злоупотреби днес тази екстра е в историята. Да, на пропуска вече не пише “Народно събрание”, но той продължава да е ценен и желан от мнозина.

През годините “сътрудник на депутат” означаваше лобист. В парламентарната история се дава за пример скандалът “Мери Джейн” - когато нещатен сътрудник на депутата от ГЕРБ в 41-ото НС Светлин Танчев “случайно” забелязал разминаване в част от текста на един параграф, отнасящ се до непряката реклама на наркотици. И сезираният депутат Танчев си спомнил, че нещо не е прочетено както трябва, та поиска коригирането му в пленарната зала - даде листче с “правилния текст” (който позволява реклама с изображения на наркотични вещества) на колегата си Пламен Цеков (тогава депутат, а по-късно и шеф на НЗОК).

Пропуск на съветник в НС имаше и шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов, който бе осъден по делото на поръчковите убийства “Килърите”.

Днес според правилника на НС всеки депутат има право на двама нещатни сътрудници. Отделно съветници има във всяка парламентарна група, както и в комисиите, но за последните е нужна профилирана експертиза.

Де юре понятието сътрудник предвижда хора, които реално да помагат на депутатите - юристи или друг вид млади експерти, които да подготвят законодателни промени, да се грижат за пощата, да организират депутатските приемни. Де факто обаче се получава друго. Пропуск за НС получават най-често бивши депутати и министри, за да имат бърз и лесен достъп до колегите си, без да се молят непрекъснато на секретарките да им издават документ за временен допуск до НС.

Така само две седмици след старта на 44-ото НС списъкът на депутатските сътрудници вече набъбва.

Двама кметове ще влизат в парламента като съветници по линия на депутати от ГЕРБ. Кметът на Банско Георги Икономов е записан към Александър Мацурев, за да му помага по въпросите, свързани с регионалната политика. Вяра Церовска от Перник пък ще влиза от името на Александър Александров. Кметицата е доктор по професия и ще помага на депутата по теми за здравеопазването и социалната политика.

Ексдепутатът от ГЕРБ и бивш шеф на борда на Центъра за градска мобилност Румен Стоилов и в този мандат ще съветва Александър Ненков от ГЕРБ.

Ексдепутатът Ангел Найденов вече ще влиза в парламента като сътрудник на Анелия Клисарова от БСП. Двамата работят заедно не само като бивши колеги от кабинета “Орешарски”, където той бе министър на отбраната, а тя на образованието, но и по варненска линия, откъдето е Клисарова и където Найденов бе водач на червената листа в предишния мандат. Още двама бивши червени министри ще влизат пак в парламента, но вече като сътрудници. Емилия Масларова ще е съветник на Весела Лечева, а Асен Гагаузов - на Таско Ерменков.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък е избрала за свой съветник бившия зам.-шеф на парламента Янаки Стоилов. Интересното е, че лидерът на лявото крило в БСП се води и лице на вътрешнопартийната опозиция на Нинова, след като бе изпратен в политическа пенсия с въвеждането на 12 г. мандатност за червените депутати. От името на соцлидерката пропуск има и пиарката ѝ Бояна Бозаджиева, която се прочу с коментарите си по адрес на чантите на Лиляна Павлова.

Шампионът по стрелба и ексдепутат Таню Киряков ще съветва червения Филип Попов за младежката политика.

Бившият главен секретар на МВР в кабинета “Орешарски” Светлозар Лазаров влиза в НС като съветник на Волен Сидеров. Името му още не е в регистрите, но Лазаров се появи в НС в деня на клетвата на новото правителство и сам обяви новината. До него лидерът на “Атака” ще се допитва по темите за сигурността, по която двамата работели активно от няколко месеца.

И в този парламент продължава традицията с роднинските назначения. За пореден мандат депутатът от “Атака” проф. Станислав Станилов е издал пропуск на сина си Станил. Той ще го съветва по темите за образованието. А колегата му Десислав Чуколов, който е и зам.-председател на партията, е ангажирал трима помощници. Сред тях е Деница Гаджева, бивш народен представител и съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,