Защо изборните промени няма да създадат напрежение ГЕРБ - патриоти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6215264 www.24chasa.bg

И какъв е интересът на ДПС вотът да не е мажоритарен

ГЕРБ ясно заявиха още в предизборната си кампания, че ще предложат мажоритарни избори. И това и направиха вчера. Опозиционната БСП няма да подкрепи този проект. Остават другите играчи.

ДПС ясно изрази мнението си по въпроса много отдавна. Мога да предположа защо няма да подкрепи проекта. Ако се въведе мажоритарен вот, представителството на ДПС в парламента няма да падне. Понеже ДПС има регионална концентрация на електорат, ще си спечели депутатите в смесените райони. Въпросът е, че мажоритарната система произвежда еднопартийни мнозинства и при тях ДПС

губи

политическата

си роля на

евентуален

партньор

и балансьор. Или с други думи, проблемът тук не е представителството на ДПС, а неговият политически интерес.

“Обединени патриоти” също ясно заявиха намерението си да гласуват против този проект. Няколко са причините: първо, защото, ако кажат “да”,

това би било

политическо

самоубийство,

тъй като мажоритарната система бонифицира големите, оставяйки без представителство партиите с малък и среден размер. При 240 едномандатни района патриотите навсякъде могат да бъдат трети или четвърти, но никъде няма да се пласират за балотажа. Ако имат някакво представителство, то би било по-скоро късмет или при извънредно слаби кандидати на другите партии.

Освен това забелязвам много сериозно противоречие между инициаторите на референдума (“Шоуто на Слави”) и патриотите (Валери Симеонов).

От друга страна, проектът за мажоритарен вот няма да създаде напрежение и проблем между ГЕРБ и “Обединени патриоти”, защото двете управляващи формации са обещали едни и същи неща преди изборите и нямат сметка от това да дадат заден.

Разбрали са се да не се разберат за мажоритарни избори и това няма да създаде проблем в коалиционните им взаимоотношения.

В документа за коалиционните намерения на двете партии, публикуван преди коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП, нямаше и дума за мажоритарния вот. Никой не е поставял условие, че ако той не мине, мнозинството ще се разпадне.

Оттук нататък въпросът е дали ще има съобразяване с волята на тези 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума за мажоритарен вот, вследствие на което да се въведе смесена избирателна система. Аз лично се надявам управниците да вкарат мажоритарен елемент в българските избори за парламент по немски образец.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо