Глумци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6231798 www.24chasa.bg

Ефектът на гузната съвест може и да не трае дълго, но ще даде отражение върху съвместното управление на ГЕРБ и “Обединени патриоти”

Стана така, че желанието да показваш себе си из социалните мрежи и стремежът да поддържаш фотографска хроника на дните си, която да захранва виртуалния билборд на персоналната ти екзистенция, се оказаха източник на съдбовни перипетии за някои членове на новото правителство.

Аферата с нацистките поздрави и

селските

разпищолвания

по профилите

в социалните мрежи вече взе своите жертви и завладя обществения дебат от последните дни.

Много вече беше казано, много беше изписано. Изявленията на Валери Симеонов във връзка със случая Павел Тенев наистина родиха скандал, който получи своя европейски като мащаби отзвук. Не закъсня и искането за оставка от страна на опозицията в българския парламент. Негативният ефект върху цялото правителство е вън от съмнение.

Но е време да се каже, мисля си, че това разклащане на новата власт на практика предостави възможност на министър-председателя Борисов

да увеличи

своето

и на ГЕРБ

влияние

вътре в кабинета и върху управлението на България. Защото фаловете на хора от “Обединените патриоти” и лично на Валери Симеонов дават морално и политическо предимство на Бойко Борисов спрямо тях, което му позволява да придобие в създалата се ситуация по-голям контрол върху коалиционния партньор. Особено съществено тук е заплитането на Симеонов в кълчищата на този внезапно възникнал и скоротечно развил се скандал, защото то ще бъде заплатено най-вероятно с известно смиряване, изразяващо се в по-внимателно съобразяване не само в публичното говорене, но и в действията в рамките на управлението. Точно този момент е особено важният в случая.

Защото така развилите се събития поставят “Обединените патриоти” в позицията на длъжник спрямо техния коалиционен партньор още в самото начало на предприетото споделяне на властта.

Поради това може да се очаква, че някои от по-радикалните законотворчески и управленски амбиции на националистите ще бъдат укротени. Твърде вероятно е поне за известно време да се наблюдава

една по-висока

степен на

послушание

от страна на “Обединени патриоти” спрямо ГЕРБ и подчиняване на волята на премиера Борисов.

Така развихрилата се в последните дни буря укрепва доминацията на спечелилата изборите партия и на нейния лидер, вместо да ги разклаща. Прочее, едно евентуално омекване на Валери Симеонов като форма на епитимия (от гръцки - порицание, б.р.) ще бъде от полза за Бойко Борисов и в европейски план, тъй като ще послужи като аргумент в полза на уверението, че ГЕРБ не е тръгнала по пътя на това да управлява с помощта на една крайнодясна и евроскептична политическа сила въпреки възникналия сега скандал. В този смисъл създалата се ситуация на практика предоставя в ръцете на Бойко Борисов възможността своевременно да неутрализира елементи на еволюция към по-разюздано националистическо поведение от страна на коалиционния партньор.

Разбира се, ефектът на гузната съвест може и да не трае дълго, но все пак ще даде своето отражение върху целия период на съвместното управление на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Що се отнася до самите “Обединени патриоти”, то те са изправени пред много важен избор. Ако Валери Симеонов е искрено убеден, че на България сега ѝ трябват добро и стабилно правителство, както сам той твърди, уважение от страна на европейската демократична общност и възможно най-добро осъществяване на европредседателството, то ще е най-добре да се замисли много сериозно над това какви са границите на смешките в морала и политиката. И върху това дали свободният полет на чувството за хумор е по-важен от националните интереси.

(Препечатваме текста от Портал “Култура” http://kultura.bg/web/)

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 250 км гонка - за хвалба ли е, или долу КАТ?

    Ранното утро на четвъртък ни споходи с някакви невероятни хвалби за полицейска гонка на пежо с дрогиран шофьор и двамата му спътници.  Цели пет патрулки от две области - Стара Загора и Пловдив, в продължение на 250 километра са преследвали колата нарушител. Да спрат кола за проверка си е рутинна работа на КАТ.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.