Искра Кусева: Роумингът за разговори пада от 15 юни, за интернет ще има лимит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6234528 www.24chasa.bg

Ако карта се ползва в чужбина над 4 месеца, ще има допълнителна такса

- Какво се случва с роуминга от 15 юни 2017 г., г-жо Кусева?

- От 15 юни 2017 г. е в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на Европейския съвет, с което отпадат надценките за разговори, SMS и пренос на данни в рамките на Европейския съюз/Европейската икономическа зона.

- Тоест няма да се плаща повече от цената, която е по тарифен план?

- Потребителите, които не ползват алтернативни роуминг тарифи, ще могат да използват националните си цени в роуминг. Така те могат да се обаждат, да приемат повиквания от страните от ЕС и да изпращат sms-и на цените на собствения си тарифен план.

Отпада прилагането на надценки за изходящи и входящи повиквания, изпращане на sms и използване на пренос на данни и достъп до интернет.

- Какво означава това?

- Мога да ви дам следния пример -когато даден потребител използва услуги в роуминг в ЕС и направи изходящ разговор към страни от ЕС/ЕИЗ, включително България, то тогава ще се черпи от включените минути за повиквания към други национални мрежи. След изчерпване на включените минути, или ако няма такива, цената се формира съгласно определената в тарифния план.

- Ако абонат има безплатни минути, включени в тарифния си план, ще може ли да ги използва и в роуминг?

- Да, ще може да ги използва в роуминг. Няма да има ограничения и няма да плаща допълнителни такси за разговорите. Единствено, ако се докаже, че даден потребител няма едновременно преобладаващо присъствие и потребление на територията на България за период от 4 месеца след 15.06.2017 г.,то ще бъдат приложени надценки. Към момента приложимите надценки, предвидени от ЕК, са 0,075 лв. с ДДС за изходяща минута, 0,025 лв. за входяща и 0,023 лв. за SMSи 0,017 лв. с ДДС на мегабайт.

- А какъв е регламентът за мобилния интернет?

- Цената за пренос на данни ще е равна на националната цена, съгласно съответния тарифен план. Трябва да се има предвид, че за преноса на данни, операторите ще могат да въведат т.н. "политики за справедливо ползване", за да се избегнат злоупотреби и предоставяне на услуги под разходите на едро за роуминг.

- Какви такси и в кои случаи може да начисляват операторите?

- Операторите ще могат да начисляват надценки при 2 случая - за предотвратяване на злоупотреби и при ползване на пренос на данни над определеният ограничителен обем.
За да се избегнат злоупотреби, абонатът трябва да прекарал повече от половината време на територията на страната, от която е закупена картата и над половината от потреблението му да е регистрирано в нейните граници за период от поне 4 месеца.

В случай, че не са налице двете предпоставки и в 2-седмичен срок след тези 4 месеца абонатът не промени поведението си, то операторът има право да приложи надценки за регулирани роуминг услуги.

Вторият случай, в който операторите могат да прилагат надценка, е когато абонатът е ползвал обем данни, които надхвърлят определения ограничителен обем съгласно политиката за справедливо ползване. Ако даден потребител използва национални условия в роуминг и има ограничителен обем по отношение на преноса на данни, то при надхвърлянето му, ще се приложат надценките за пренос на данни в роуминг. Нивата са 0,017 лв. с ДДС на мегабайт.

Важно е да отбележим, че на интернет страницата на Мтел всички клиенти вече могат да видят условията на политиките за справедливо ползване, които ще се прилагат и ще бъдат част от Общите условия. Също така всички наши потребители вечеса уведомени със sms за това.

- Колко голям е този ограничителен обем?

- В случай, че потребителят използва мобилен абонаментен план, където обемът на данни се таксува на единица, то цената се формира съгласно посочената в абонаментния му план цена на МB.

В случаи, че клиентът ползва абонаментен план, при който мобилния интернет не спира след изчерпване на включените мегабайти на максимална скорост, то той ще може да използва в роуминг в страни от ЕС/ЕИЗ определено количество мобилен интернет, което се изчислява на база на формула определена от ЕК.След достигане на този обем, надценката на МВ, с която ще бъде таксуван, ще бъде равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро.

Например ако месечната ви такса е 10 лв. с ДДС и в тарифата ви са включени неограничени мегабайти, то ще можете да използвате 1136 MB в роуминг без допълнителна надценка.След това за всеки използван MB ще бъде приложена надценка. Към момента предвидената стойност на надценката е 0,017 лв. с ДДС.

- Има ли ограничение на времето, в което абонат може да бъде в роуминг?

- Няма ограничение за потребителите за използване на услуги в роуминг в ЕС, но ако тяхното потребление и престой са повече от потреблението и пребиваването в България, то те ще бъдат таксувани с надценки. Мтел ще прави такава оценка за т.нар. стабилни връзки след 15 юни 2017 г.

При извършване на оценката, ще се анализира дали за периода от последните 4 (четири) месеца след 15 юни е налице едновременно преобладаващо присъствие и потребление в мрежата на Мтел. Тоест, ако през последните 4 месеца даден клиент е присъствал повече от 50% от времето в мрежата на Мтел на територията на страната и повече от 50% от обема на потреблението на всяка от услугитему в абонаментния план се извършва в мрежата на оператора, то той няма да дължи нищо допълнително.

- Как операторите ще се предпазват от злоупотреби?

- Чрез въведените политики за справедливо ползване и чрез анализ с целизбягване използването на постоянен роуминг. Също така, операторите ще могат да анализират и допълнителни показатели за оценка на риска, като дълго неизползване на дадена SIM карта в мрежата на Мтел в България, съчетано с използване главно в роуминг в ЕС/ЕИЗ. Вторият допълнителен показател е последователно използване на много на брой SIM карти от един и същи краен клиент в роуминг.

CV

Искра Кусева има магистърска степен по право. Специализирала е европейско и сравнително право в Хелзинки. Има повече от 14 години професионален опит в областта на телекомуникациите. Била е началник в отдел “Правно регулиране и индивидуални административни актове” в Комисията за регулиране на съобщенията. През 2003 г. се присъединява към екипа на “Мтел” като юрисконсулт в отдел “Регулации”. Две години по-късно поема ръководството на отдела. От февруари 2011 г. е директор на дирекция “Взаимоотношение с оператори и регулация”, а от ноември 2015 г. поема ръководството на дирекция “Правна, регулации и услуги на едро”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,