Абитуриентските балове като пуйка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238673 www.24chasa.bg
Випуск 2016 - чалга пред “Св. Ал. Невски” СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Какъв е смисълът от тези кервани с висящи хора и подтичващи по дирите им полицаи?

Защо въобще продължават тези абитуриентски балове? Едно време, разбирам, събитие е било. Излизаш, пушиш открито за пръв път, пиеш открито за пръв път, танцуваш с класната, вероятно. Елегантен си, няма вече униформа.

А сега какво? За мнозина от днешните млади хора всеки ден е бал (както е изпял мажоритарният класик).

Младите пият и пушат. Толкова ли е интересно една вечер да пият и пушат с рокли на леки жени и костюми на наркотрафиканти?

Това е малко като 8 декември. Студентите и без това пият, но на 8 декември пият на по-сериозна надморска височина.

Не е ли време баловете да станат като пуйката, която американският президент не коли, а помилва за Деня на благодарността? Например вместо бал да се прави нещо благотворително (както мнозина почнаха да правят).

Страхотни са всичките тези идеи баловете да преминават като влагане на енергия в нещо по-смислено – дарения, осигуряване на празник за онези, които иначе не биха имали празник, пренасочване на средствата към каузи.

Така баловете биха добили някаква двойна употреба – радост и полза. Купонът е лесен и винаги може да се набави.

Съзнавам, че звуча като човек, който вече май наближава 35 (както Недялко Йорданов е рекъл) и гледа строго на “днешните млади”. Но ми се струва, че тези балове са излишен разход на нерви, пари, самочувствие и т.н. Подозирам, че и родителският корпус ще се съгласи с мен.

То не е треперене, мерене, пробни гримове, прически, коли, драми, ако ги няма. Прекалееено е. Бал значи изисканост. Нищо подобно не се вижда и не се търси. Търси се купон, нормално за млади хора. Но купон може винаги, а ако баловете трайно се съчетаят с каузи, това ще сложи началото на наистина горда традиция.

Естествено, идеята е крайна. Естествено, това трябва да е празник, включително и на креативността. Естествено, ще възразят. Пък и след като вече няма новобрански вечери и има все по-малко сватби, абитуриентското изпращане май наистина остава единствен празник на възмъжаването (или възженяването).

Драмата обаче е, че губи смисъла си на елегантност и отива в дразнещ кич с животозастрашаващи последици във вид на кервани с висящи от прозорците на колите хора и подтичващи по дирите им полицаи – да ги пазят от самите тях. Дрехите не са стилни, не са дори екстравагантни. Повече от това е - а не ми се иска да звуча обидно. А и е въпрос на вкус и пазар.

Заради всичко това си мисля: не знам дали ще се върне новобранската вечер, но тези балове губят значението си. Дори вече не е интересно да им се смеем. Време е да им потърсим ново съдържание. Мисля, че след трезво обсъждане и самите абитуриенти ще се навият. Вероятно на сутринта след бала ще се съгласят най-горещо.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Тайният клиент” да е таен наистина

    Хубава е идеята чрез “таен клиент” да се проверява работата на държавната администрация. Всички сме висели пред гишета, всички сме ругали за загубено време пред тях, всички сме патили от забавени документи, грубост и безхаберие на служители в нея. Затова сега като манна небесна идва новината, че се пишат сценарии как тайни клиенти да ловят мудния
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,