Абитуриентските балове като пуйка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238673 www.24chasa.bg
Випуск 2016 - чалга пред “Св. Ал. Невски” СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Какъв е смисълът от тези кервани с висящи хора и подтичващи по дирите им полицаи?

Абитуриентските балове като пуйка

Защо въобще продължават тези абитуриентски балове? Едно време, разбирам, събитие е било. Излизаш, пушиш открито за пръв път, пиеш открито за пръв път, танцуваш с класната, вероятно. Елегантен си, няма вече униформа.

А сега какво? За мнозина от днешните млади хора всеки ден е бал (както е изпял мажоритарният класик).

Младите пият и пушат. Толкова ли е интересно една вечер да пият и пушат с рокли на леки жени и костюми на наркотрафиканти?

Това е малко като 8 декември. Студентите и без това пият, но на 8 декември пият на по-сериозна надморска височина.

Не е ли време баловете да станат като пуйката, която американският президент не коли, а помилва за Деня на благодарността? Например вместо бал да се прави нещо благотворително (както мнозина почнаха да правят).

Страхотни са всичките тези идеи баловете да преминават като влагане на енергия в нещо по-смислено – дарения, осигуряване на празник за онези, които иначе не биха имали празник, пренасочване на средствата към каузи.

Така баловете биха добили някаква двойна употреба – радост и полза. Купонът е лесен и винаги може да се набави.

Съзнавам, че звуча като човек, който вече май наближава 35 (както Недялко Йорданов е рекъл) и гледа строго на “днешните млади”. Но ми се струва, че тези балове са излишен разход на нерви, пари, самочувствие и т.н. Подозирам, че и родителският корпус ще се съгласи с мен.

То не е треперене, мерене, пробни гримове, прически, коли, драми, ако ги няма. Прекалееено е. Бал значи изисканост. Нищо подобно не се вижда и не се търси. Търси се купон, нормално за млади хора. Но купон може винаги, а ако баловете трайно се съчетаят с каузи, това ще сложи началото на наистина горда традиция.

Естествено, идеята е крайна. Естествено, това трябва да е празник, включително и на креативността. Естествено, ще възразят. Пък и след като вече няма новобрански вечери и има все по-малко сватби, абитуриентското изпращане май наистина остава единствен празник на възмъжаването (или възженяването).

Драмата обаче е, че губи смисъла си на елегантност и отива в дразнещ кич с животозастрашаващи последици във вид на кервани с висящи от прозорците на колите хора и подтичващи по дирите им полицаи – да ги пазят от самите тях. Дрехите не са стилни, не са дори екстравагантни. Повече от това е - а не ми се иска да звуча обидно. А и е въпрос на вкус и пазар.

Заради всичко това си мисля: не знам дали ще се върне новобранската вечер, но тези балове губят значението си. Дори вече не е интересно да им се смеем. Време е да им потърсим ново съдържание. Мисля, че след трезво обсъждане и самите абитуриенти ще се навият. Вероятно на сутринта след бала ще се съгласят най-горещо.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Облакът и неговите предимства

    Облакът и неговите предимства

    В обозримо бъдеще българските ученици ще разполагат с почти 10 000 урока в дигитален формат. Това ще им даде няколко предимства. Първо, така ще имат достъп до систематизирани знания. Така, вместо да търсят в интернет напосоки всякакъв вид информация, да губят време, за да я вкарат в някакви логични рамки
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър