Кой колко чете и какво разбира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238872 www.24chasa.bg

Образованието трябва да дава на учениците повече умение да вникват в смисъла

“Галъп” разпространи данни от допитване, че 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната година. И този процент се увеличава спрямо 2010 г.

Данните са неприятни, ако ги сравним например с проучване, според което 67% от потребителите във Великобритания през 2015 г. са купили книга.

Но пък от българските данни не става ясно колко от хората у нас, които не са купували книга, са чели книги онлайн. Както е добре известно, от 2010 г. насам хората, които правят това, са се увеличили много.

В образователно-културните сравнения важно е не само количеството, но и качеството. Ние трябва да подобряваме образованието си така, че да се увеличава т.нар. функционална грамотност на българските ученици - умението да разбират, да вникват в смисъла, да прилагат наученото в житейски ситуации. Както е известно, никак не стоим добре по този показател в сравнителното международно оценяване PISA.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.