Кой колко чете и какво разбира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238872 www.24chasa.bg

Образованието трябва да дава на учениците повече умение да вникват в смисъла

“Галъп” разпространи данни от допитване, че 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната година. И този процент се увеличава спрямо 2010 г.

Данните са неприятни, ако ги сравним например с проучване, според което 67% от потребителите във Великобритания през 2015 г. са купили книга.

Но пък от българските данни не става ясно колко от хората у нас, които не са купували книга, са чели книги онлайн. Както е добре известно, от 2010 г. насам хората, които правят това, са се увеличили много.

В образователно-културните сравнения важно е не само количеството, но и качеството. Ние трябва да подобряваме образованието си така, че да се увеличава т.нар. функционална грамотност на българските ученици - умението да разбират, да вникват в смисъла, да прилагат наученото в житейски ситуации. Както е известно, никак не стоим добре по този показател в сравнителното международно оценяване PISA.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Медиатори да отидат и при антиваксърите

    Буквално от последните часове е новината, че болните от морбили в Украйна са се увеличили с 10% само за седмица. Проблемът с тази болест става все по-голям, а експертите виждат първопричината за това в допуснати пропуски с ваксинирането на децата. В същото време у нас случаите на морбили са в пъти по-малко от други държави в ЕС,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,