Скенери на НСО и памперси за матурите, 4-те хиляди камери да монтират по селата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6239828 www.24chasa.bg

Прекалиха с мерките за зрелостниците. В реалния живот трудно се преписва, там няма готови отговори

Ще ви снимаме с камери. Ще ви дебнем лично. Ще ви претърсваме при съмнение. Ще пикаете, когато позволим. Чака ви сурово наказание, ако не спазвате правилата. Това ли е посланието на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката (МОН) към зрелостниците по време на матура? Защо младежите трябва да се чувстват като затворници за 4 часа, или колкото там трае изпитът? Не им ли стига, че трябва като роботи да зачертават А, Б, В и Г, вместо да бъде стимулирано творческото им мислене и да се помисли за по-ефективна система за контрол на изхода в средното образование?

Средствата и усилията, които се хвърлят за борба с преписвачите, могат да генерират енергия за далеч по-полезни инициативи като спиране на войната по пътищата и справяне с битовата престъпност. 4000 камери във всяка стая, където има матура! Безумие! Пътна полиция има 20 пъти по-малко. Поне след края на изпита да ги монтират по селата (5000 на брой, в половината от тях няма престъпност, за справка - Родопите), и да ги вържат към полицията.

Със сигурност лишените от свобода в затворите имат по-малко респект от надзирателите, отколкото учениците от сърдитите и строги квестори, с ръце на кръста и лоши погледи, които всеки момент могат да ги претърсят за пищови. То не са модули, пликове, 90 минути без тоалетна и какво ли не в името на заветната цел да не получат готовите отговори отвън. Малко е, трябват още мерки.

Да купят скенери като на НСО. На входа на всяко училище по един. Тогава тайни устройства по уши и джобове ще бибиткат. Снимка в профил и анфас и директно да ги връщат за следващата година, вече с обременено минало. За по-сигурно квесторите да им бъркат в гащите. Да хвърлят поглед там, където слънце не огрява. Това за момченцата. За момиченцата - квесторки, които са минали обучителен курс при гинеколози. Тоалетна ли? В никакъв случай! Памперси. Инвестицията на МОН в пелени за възрастни със сигурност ще се изплати в едно по-справедливо общество, лишено от преписвачи.

Стана дума за аналогията на матурата със затвора. Всички знаят, че лишените от свобода нямат право на мобилни телефони и интернет зад решетките. Такива са правилата. И публична тайна е, че не се спазва. Няма как. Милиони са хвърлени за всякакви системи, включително и такива, които заглушават GSM честотите. Доказано не вършат работа. Затворниците имат мобилни телефони, таблети, лаптопи, комуникират с външния свят. Ограничена е единствено свободата им на придвижване и живи контакти - неща, които аморфират всеки ден с развитието на комуникациите и от които много свободни граждани се лишават доброволно. Публична тайна е, че телефоните в килиите ги вкарват надзирателите. Така, както чиновниците от МОН изкарват информация за отговорите на матурите в различните й варианти, пък каквито и модули да измислят.

Примерът не е съвсем удачен, но и много неграмотници имат шофьорски книжки. И тях ги снимат с камери, и тях ги дебнат да не преписват, но въпреки това карат с валидни документи, получени по втория начин - с фалшиви дипломи за основно образование, с подкупи в ДАИ. Винаги намират начин. И все пак е спорно дали неграмотният циганин, който по принцип няма право на книжка, е по-опасен на пътя от този с диплома за висше.

Да помечтаем, че мерките на МОН ще оправдаят очакванията и ще спрат преписвачите на матурите. И какво от това? Нали местата в университетите са повече от желаещите да учат в тях? Какво от това, че критериите за средно образование в цялата страна ще бъдат изравнени, като след това идва нов проблем - с кандидатстването в университет и качеството на обучението там? Въобще смисълът на държавния зрелостен изпит е спорен въпрос, който е изместен от мерките срещу преписвачите. Така те лъжат себе си, а не учители, инспекторат и проверяващи. На това трябва да ги учат както в семейството, така и в училище. В крайна сметка тези деца ще излязат от системата на образованието и регулациите на държавата. А в реалния живот трудно се преписва. Там готови отговори няма.

А че преписали на матурата - голяма работа. Даже е похвално. Открили са пробив в системата и са я надхитрили. А това хич не е трудно. Чиновничеството в мебелираните от комунизма кабинети така и не разбра, че технологиите се развиват много по-бързо, отколкото идеите им как да се ограничи използването им, макар и за преписване. А учениците често са по-добри с модерните джаджи и програми, отколкото преподавателите си по информатика, да не говорим за тези, които мислят и прилагат мерки по матурите.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо