Русия използва Македония като плацдарм на Балканите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6242652 www.24chasa.bg

Затова сега претопля
стария спор за езика

СЛЕД провалите на Русия да си осигури трайно политическо надмощие в Черна гора, Босна и България, явно Москва е избрала нова балканска държава, чрез която да се опита да откъсне региона от ЕС и НАТО, пък дори и с цената на етнически конфликти и напрежение. Това отбелязаха почти всички европейски медии през последните седмици, анализирайки действията на Кремъл в бившата югославска република.

Това се потвърждава и от последната уж случайна реплика на президента Владимир Путин, че съвременната кирилица е дошла от македонските земи.

Кремъл от десетилетия спонсорира и поддържа македонизма, като подкрепя всички теории на Скопие – от това, че Македония е древна самостоятелна държава, до съществуването на древен македонски език и произход на македонците от Александър Македонски.

Москва подкрепя и управлението на ВМРО-ДПМНЕ, като чрез медиите си

се опитва

да разпали

конфликта

между

управляващите

и албанската

опозиция

Според близките до Кремъл медии като “Спутник” Западът спонсорира великоалбанската идея и иска да наложи албанско управление в Македония. Сега с обявяването на македонците като автори на кирилицата се опитва да отвори още един балкански фронт, като се претопля старият спор с България за езика.

Само преди дни руският посланик в Скопие Олег Щербак настоя македонските политици да засвидетелстват приятелството си с Кремъл, като коментира това с думите: “Русия няма нужда от Македония, но Македония не може да оцелее без Русия”.

Кремъл отдавна се опитва да сее раздор на Балканите, провокирайки националистическите настроения. Руска е тезата, че Босна, Косово и Македония са американски проекти, създадени само в интерес на НАТО и осигурявайки присъствието на натовски войски на Балканите. И трите държави в момента се стремят към членство в пакта.

Македония е последната държава в региона, в която Русия се намесва, твърдейки при последните сблъсъци в парламента, че има опити за преврат и сваляне на правителство, спонсориран от САЩ.

Всъщност проблемите в Македония не са единствено предизвикани от конфликт между македонци и албанци. ВМРО-ДПМНЕ се опитва да разсее заплахите срещу нейни членове, които вероятно ще бъдат съдени за злоупотреба с министерските си постове, като играе с етническата карта. В тези си усилия ВМРО-ДПМНЕ е подкрепяна от Русия още от 90-те години на ХХ век. По време на войните в Югославия най-големият риск за региона бе именно евентуалното пламване на война и в Македония. Тогава в нея щяха да бъдат замесени България, Гърция, Турция. Тази опасност все още не е отминала и Москва упорито хвърля съчки в тлеещата жарава.