Каква ще е поканата за еврото, която не можем да откажем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6247222 www.24chasa.bg

Брекзит и
победата на
Макрон отварят
светли сценарии
за еврозоната

ЕВРОКОМИСАРЯТ по икономическите въпроси Пиер Московиси обяви, че Европейската комисия ще направи “предложение, което не можеш да откажеш” на страните извън еврозоната. Целта на тази неустоима оферта е всички страни от ЕС да влязат в еврозоната до 2025 г., за да се завърши изграждането на икономически и паричен съюз в Европа.

Какво означава това на практика? Някои се плашат, че едва ли не Брюксел насила ще вкарва нови страни в еврозоната. Други се надяват на точно обратното - че влизането ще стане лесно и ще отпаднат критериите и изискванията. И едните, и другите грешат. Нито някой ще бъде вкаран насила в еврозоната, нито влизането ще стане лесно и безпрепятствено.

Всъщност преди кризата влизането в еврозоната беше твърде лесно – дори страни, които не отговарят на критериите и не са подготвени, успяваха да влязат. Тези страни (например Гърция) сега създават големи проблеми на еврозоната и изискват постоянно внимание. По тази причина разхлабване на критериите за влизане няма да има. Точно обратното, изискванията за членство се затягат, за да не се допускат неподготвени страни.

Нещо повече, кризата в еврозоната, която принуди редица страни да търсят международни спасителни програми, охлажда и желанието за влизане в еврозоната на тези, които са отвън. И докато в страни като Ирландия, Испания и Португалия кризата беше преодоляна сравнително бързо, в други като Гърция кризата и страданията продължават твърде дълго.

Накратко, еврозоната има сериозни вътрешни проблеми, които намаляват желанието за разширяване, а в същото време намаляват и желанието за влизане на страните, които са отвън. Тук се намесва и Брекзит, тъй като излизането на Великобритания създава допълнителни сътресения и фундаментално променя структурата на ЕС.

И тук се намесва Европейската комисия в лицето на комисаря Московиси, които искат да разсекат гордиевия възел и да постигнат това, което се нарича “с един куршум – два заека”. Идеята е да се реформира еврозоната из основи, да стане по-силна и устойчива, да преодолее успешно Брекзит, да постигне висок икономически растеж и просперитет и да е по-привлекателна за нови страни членки.

Еврокомисията отдавна има подобни идеи, но досега беше трудно те да се реализират заради съпротива от Великобритания, нежелание в Германия, слабост във Франция, както и заради антиевропейската политическа вълна, предшествана от икономическата криза. Сега обаче се появява уникална възможност. От една страна, Великобритания напуска и Брекзит създава шок, който изисква реформи. От друга страна, победата на Макрон във Франция дава силен шанс за реформи в страната, а и в Европа. От трета страна, дефицитите спаднаха и почти всички страни вече спазват фискална дисциплина, което успокоява страховете на Германия. Не на последно място икономиката на ЕС расте устойчиво и създава работни места, което дава глътка въздух и възможност да се обърне внимание на по-дългосрочните въпроси.

Едно от най-важните неща, които трябва задължително да се случат, е да се разрешат проблемите на най-задлъжнелите страни в еврозоната, които са бомба със закъснител – най-вече Гърция, но и Италия и няколко други страни с високи дългове. И проблемът не е само и единствено дългът, колкото продължителната икономическа стагнация и липсата на конкурентност. Ако еврозоната може успешно да преодолее тези структурни проблеми, тя ще бъде далеч по-силна и успешна, но и по-привлекателна за нови членове. Еврозоната трябва да води до просперитет не само за северните, но и за южните страни – не само за основателите на ЕС, но и за по-новите членове.

Съдейки от “Доклада на петимата президенти”, ще се върви с бързи стъпки към завършване на банковия съюз – след общия банков надзор, който вече съществува, се цели създаване на общ фонд за гарантиране на депозитите и общ фонд за преструктуриране на банки. Това означава, че цената на банковите кризи няма да се плаща от всяка страна, а ще се покрива от общите фондове, което за малките страни е голямо облекчение.

Другият фокус ще бъде икономическото сближаване чрез по-голям фокус върху икономическия растеж и заетост и по-голяма координация на икономическите политики. Германия например отдавна настоява за повече реформи и повишаване на конкурентоспособността в южните страни. Ако Макрон извърши реформи във Франция, това ще насърчи много други страни да последват примера. Структурните реформи биха могли да доведат до дълготраен просперитет в еврозоната и ще я направят по-привлекателна за нови членове.

Но най-големият и най-спорният въпрос ще бъде евентуалното създаване на бюджет на еврозоната и финансов министър на еврозоната, а според някои сценарии дори и парламент на еврозоната! Реално това би означавало по-голяма интеграция на страните в еврозоната, както и вземане на повечето важни решения в рамките на еврозоната – особено след излизането на Великобритания. С две думи, може да се създаде Европа на две скорости. Изходът е всички страни от ЕС да членуват в еврозоната.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо