Стенограмата, от която въздухът трепти - а̀ дано, ама надали

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275226 www.24chasa.bg

Защо беше нужен целият панаир с нея,

след като нищо ново не научихме за КТБ

Има един брадясал виц за две мутри, яденето на екскременти и размяната на едни пари. И финалът е - цял ден въртим едни пари. Ама те парите едни и същи, само отиват при едната мутра, после се връщат при другата. А полза - никаква.

Та на нещо подобно прилича историята със стенограмата от консултациите за КТБ при президента на 29 юни 2014 г. Не че участниците там са мутри и ядат екскременти, просто ползата от нейното разсекретяване е почти никаква.

За по-изисканите ситуацията може да се определи и като Шекспировото произведение “Много шум за нищо”. И там едни заговори, пъклени планове за проваляне на сватба. Накрая всичко се оправя.

Подобен панаир имаше и с въпросната стенограма - искане за разсекретяване, откази, произнасяне на съда, дебати, изказвания на политици, на двама президенти. Като се погледне отстрани -

страшно

напрежение,

въздухът трепти

И се създаде впечатление, че от тази стенограма може да изскочат разкрития, които едва ли не ще преобърнат реда в държавата. Както се казва - а̀ дано, ама надали.

И точно така се оказа. Всъщност, след като се прочетат близо 110 страници, плод на 4-часовото заседание, става ясно, че те не дават почти никакви нови данни около затварянето на КТБ, нито за тегленето на пари от други банки.

Донякъде като нещо неизвестно досега може да се сметне изказването на президента Росен Плевнелиев, че се е очаквало още една банка да подаде молба за подкрепа.

От стенограмата става ясно, че тогавашният шеф на БНБ Иван Искров е отишъл на консултациите с предложение за 7 мерки.

Част от тях

звучат съвсем

очаквано

- да се осигури подкрепа от държавата, ако и други банки я поискат.

Но има и някои притеснителни предложения, граничещи с цензура - като например законови промени, които да криминализират говоренето срещу банки. И дни по-късно такова предложение бе направено от депутата от ДПС Йордан Цонев, но не бе гласувано от парламента.

И може би с това се изчерпва конкретната информация, която може да се получи от стенограмата.

А останалото е политическо говорене, което е до болка познато.

От документа всъщност става ясно как се е стигнало до официалното становище, което бе представено след заседание от всички, които присъстваха на него. И че докато дебатират, те като че ли имат основно притеснение как ще изглеждат в очите на хората и какви послания да отправят след срещата.

Търсенето на отговорност с конкретни имена като че ли

няма за цел да

открои виновните

за ситуацията

с КТБ,

а по-скоро да се намерят изкупителни жертви. Не става ясно например как се е стигнало до подкрепата на другия ден към друга банка след одобрение от Европейската комисия. Защото на срещата при президента е заявено, че към този момент разговори с Брюксел не са проведени, а управителят на БНБ Иван Искров не смее да говори с никого, защото не е упълномощен.

Не се коментира и реалното състояние на КТБ, защото назначените одити не са приключили. В изказване на Искров се прокрадва опасение, че досегашните отчети на банката може и да не са верни.

Въпреки това обвинения към БНБ няма. Но от опозицията от ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов се искат оставки на тогавашния финансов министър Петър Чобанов и на шефа на ДАНС.

В отговор тогавашният премиер Пламен Орешарски се опитва да насочи стрелите към БНБ, заявявайки, че категорично няма да се съгласи каквато и да е

вина за

ситуацията

да бъде приписана на правителството.

И посочва, че при фалита на “Лемън Брадърс”, който объркал целия свят, никъде не се споменало, че американският финансов министър бил виновен.

Орешарски казва още, че “...ако тръгнем по този път, ще обърна говоренето срещу банковия надзор какво е правил последните години и защо е оставил банките така. Това трябва да бъде ясно.”

Борисов пък е склонен да даде пълна подкрепа за действията на БНБ, но никъде да не се споменава, че принос за това има и правителството. Ако тази декларация я подпрем с 2-3 оставки, ще звучи много по-убедително в обществото, казва Борисов. На което среща отпор от БСП и ДПС, които не приемат правителството да поеме вина за каквото и да било.

Вероятно основната причина за разочарованието, че

в стенограмата

няма почти

нищо, което да

не е известно до

този момент

на публиката, е, че консултациите при президента са просто следствие на редица други срещи.

И на тях са обсъждани най-различни варианти за реакция. А при президента се е отишло с вече взето решение за подкрепа от държавата и е отпаднала обсъжданата банкова ваканция.

Поради това вероятно има основание позицията на Борисов сега, че вече ще участва на заседанията на съвета по сигурност към президента само ако има журналисти на тях. Така поне веднага ще е ясно кой какво е казал и защо го е казал. И ще отпадне основанието за политическо говорене за събития, които са били преди три години и вече май никого не вълнуват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли “схема”, трябва и парола

    “Много поздрави от Р!” била паролата, с която здрави хора получавали решения от ТЕЛК за инвалидност. Това съобщи прокуратурата, след като 6 души във Варна бяха задържани. Има ли “схема”, трябва да има и парола, кодирано съобщение, което казва едно, а означава съвсем друго. То така е и в други корупционни хватки - има си “крилати фрази”.
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.