Службите, по-малко PR, повече работа, за да влезе накрая митничар в затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6281131 www.24chasa.bg

Какво правят ДАНС и ГДБОП на Кулата? Те трябва да арестуват в централата на митницата и във финансовото министерство.

Откакто прочетох за 6-километровите опашки от двете страни на ГКПП Кулата заради ареста на цялата митническа смяна, се чудя дали хилядите българи, гърци и чужди туристи, които в този ден чакаха почти цял ден в автомобили, в микробуси, автобуси и тирове на пункта, не са си пропилели времето и нервите напразно?

Чудя се дали тези 23-ма митничари или дори половината от тях ще получат ефективни присъди? Чудя се дали не са си пропилели времето и ДАНС, ГДБОП и прокуратурата? Както и съдиите, които, ако не друго, поне скоро ще пуснат на свобода задържаните...

Чудя се също така какво правят на пункта ГДБОП и ДАНС? Те не трябва ли да правят арести в централата на митничарите - в сградата на Агенция "Митници" до Сточна гара в София? Или пък във финансовото министерство - малко по-нагоре по същата улица.

Ако има наистина организирана престъпност и заплаха за националната сигурност, тя ще трябва да стига дотам - до сърцето на властта в София. Това трябва да е нивото за работа на такива специални служби като ДАНС и ГДБОП.

А историята с подкупите на ГКПП Кулата е кокошкарска работа. От много отдавна не е някаква тежка и организирана престъпност - това си е всекидневие, рутинна дейност. Какво са някакви 63 хиляди лева от корупция за една смяна? На ГКПП “Капитан Андреево” вземат 3 пъти повече абсолютно всяко денонощие. Взели са и същата нощ, когато ГДБОП и ДАНС затвориха за почти цял ден Кулата.

Когато ги задържаха и тях преди няколко години, се видяха какви са ставките на нощните и дневните смени на “Капитан Андреево”. То човек като се замисли, май единствената полза от тези операции е, че дават статистическа информация - по колко пари от подкупи се прибират на денонощие на различните пунктове на страната.

Защото от големите акции с много арестувани митничари засега няма последствия, тъй като резултатът, който обществото чака, се нарича ефективни присъди. За момента са известни само два случая на митничари, които получават присъди. Първият е от Сливен в началото на новото хилядолетие, а другият е от началото на тази година в Кюстендил. Като вторият засега дори не е минал през всички съдебни инстанции.

Всичко останало е само затваряне на границите, изнервяне на хиляди хора, после думкане на барабана за мащабната операция и накрая провал. А митничарският рекет си цъфти и процъфтява.

Нека най-накрая както прокуратурата, така и спецслужбите да направят анализ и да кажат на обществото какъв точно е проблемът да започнат да вкарват митничари в затвора. Нека дават, ако трябва, и всяка седмица пресконференции за проблемите в битката с корупцията - за недостатъчно сурови закони, за проблеми при прилагането им...

Ние, медиите, със сигурност ще ги подкрепим, както сме правили и досега. Но тези брифинги всяка седмица за страшни акции, от които после не излиза нищо, нека леко да ги поспрем. Защото от толкова много пиар под налягане започва да се натрупва подозрителност и недоверие. Балонът винаги накрая се пука.

В по-уредените откъм правосъдие държави се случва по друг начин. Там шефовете на специални служби и прокуратури може и да не ги видиш по телевизията дълги, дълги месеци. Докато накрая не съобщят накратко за ареста на 80 души - било мафиоти, било корумпирани чиновници.

Но сред тях винаги има истински бос и наистина държавен служител на високо ниво. Има реално разкрити големи престъпни групи със силно изразени йерархични структури, с много нива помежду им. А не като у нас - 22-ма редови митнически инспектори и един началник на смяната. Или пък другата БГ класика в жанра: 3-ма наркодилъри и техния зареждач, което ни се представя за разкрита наркоорганизация.

Но най-хубавото в нормалните откъм правосъдие държави е, че още няколко дълги месеца мълчание след арестите и всички задържани са изправени на съд и сравнително скоро се озовават зад решетките - с истински дълги присъди за излежаване.

Вярно, шефовете им на служби не са им така известни като нашите, но се върши истинска работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,