Плаценти, пациенти и прецеденти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317697 www.24chasa.bg

Свикнахме ли да отминаваме агресията над медици с лека ръка

СЛУЧАЯТ с Владимир Стоянов, пребил акушер-гинеколожката д-р Албена Гигова на работното й място минути след като е изродила детето му, стана печален факт. Поредният побой над медицинско лице. Свикнахме ли да отминаваме тази агресия с махване на ръка? Свикнахме ли да свиваме рамене и да си казваме на ум

“Абе, сигурно

има за какво...” Тоест станаха ли тези прецеденти нещо като ежедневие.?

Пациенти или техни роднини млатят докторите, защото не са им обърнали вниманието, което смятат, че заслужават, че са неглижирали (според тях) състоянието им, че се е забавила линейката, че са се сменяли екипите, че вдигнатия в 3 ч след полунощ лекар е повикан, защото някой е изпил три литра вино след половинката ракия и му е станало лошо, а през това време някой друг бере душа с инфаркт или инсулт и там също негодуват от забавянето на адекватната медицинска помощ.

Да, спомням си случая с новоназначения управител на болница, който се бе преоблякъл като клошар и бе потърсил спешна помощ в подопечното му здравно заведение. Където бил абсолютно неглижиран от дежурния персонал. Има го това. Както я има и практиката, ако се обадиш за пациент над 40 г., да забравиш, че ще ти пратят екип. Проверено на собствен гръб. Да си намериш начин да те закарат в болницата.

И все пак лекарите си вършат работата. Това е въпрос на личен морал. Не наказаха ли хирург, спасил живота на свой пациент, защото нямал право да оперира точно сърдечен проблем? Е, народното възмущение надделя над бюрокрацията в системата, но кой е сигурен, че няма още такива случаи, недостигнали до медиите? А в инцидента с пребитата д-р Гигова изобщо не става въпрос за неглижиране на задълженията и нарушаване на Хипократовата клетва. Напротив, тя е изродила здраво и жизнеспособно бебенце, майката и детето са в добро състояние, но бащата, видите ли, предявява претенции веднага да получи плацентата на новороденото. Лъже, че има съответните документи за това. Оказва се, че не е вярно, и той

пуска в действие

юмруците си

Пред очичките, току-що отворени за света, на своята рожба.

Само на мен ли ми се струва извратено? Ама, ще кажете, има право, плацентата е част от детето. Част е до раждането, след това е биологически материал. Да, ама генетически е и на бащата. Да, дотолкова, доколкото е и с неговото ДНК. Но това не означава, че на всеки родител трябва да му се връчи пликче със съответната биологична маса след раждането на наследника. Като 500 г карантия от месарницата.

Да, знаем, че плацентата съдържа стволови клетки, както и всякакви витамини, аминокиселини и прочее полезни съставки. Да, знаем, че се използва в козметичната индустрия. Да, знаем, че у някои племена има поверия какво е задължително да се направи с плацентата - от суровоядство, през изсушаване и стриване на прах за по-нататъшна употреба пер оз, до ритуално погребение или изгаряне. В България такива обичаи не са нито историческо наследство, нито са общоприети. Затова трябва специален документ, за да си получиш този материал.

Стоянов го иска веднага. Ще го яде ли, на шейк с банан и малини ли ще си го прави, нито ме интересува, нито е важно за обществото. За обществото е важно, че пребиват лекарите. За обществото не е без значение, че жаждащият плаценти е криминално проявен и явно склонен към рецидив в поведението си. Някъде прочетох, че се занимавал с генетични изследвания. Може. Но ако има необходимото образование и познания, би следвало да знае какво повелява правилникът. И при упражнените от него закононарушителни действия трябва да се види дали не би следвало да е пациент на някоя клиника, защото е задържан и попада под ударите на закона заради ударите, които е нанесъл на д-р Гигова.

Да, този случай е прецедент. Баш заради плацента никой не беше налитал на лекар. В момент на раждане бащите се интересуват преди всичко от децата си. Но знае ли човек дали не се заражда нова мода - плацентоконсумация, продажба на черно, полагане в място злачно и упокойно... Като в племената, които визирах по-горе.

А да се бият лекари при изпълнение на служебните им задължения, отдавна не е мода, а практика. Порочна, но действаща. И Лекарският съюз, както и всички, делегирани да обезпечават правата на медицинските работници у нас, трябва да направят нещо, така щото

тези

професионалисти

да бъдат

защитени

Не с лекар - полицай и линейка - патрулка. Да изискат по-строго приложение на закона. Или промяна в сега действащия. Страшно е, когато лекар, поел в ръцете си нов живот, се превърне в пациент с травми от побой. Заради една плацента. Хайде една метафора да ви предложа - България е общата плацента на всички, които сме тук, и пъпната връв на всички, които са по света. Да я разкъсаме на парченца ли? Как ще живеем, унищожавайки я? Ето ви прецедент за размисъл. Защото всички сме потенциални пациенти. Я на общопрактикуващите лекари, я на специалистите, я на психиатрите. Нека не се ядем един друг. Все още сме народ, а не племе.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар