Защо България успешно конкурира Турция в туризма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317748 www.24chasa.bg
Условията у нас за туризъм вече позволяват България успешно да конкурира Турция.

Сред предимствата ни са уникалното съчетание на море и планина, сигурността, наличието на много апартхотели, разнообразните екскурзионни обиколки

Българският туризъм има уникален шанс тази година да направи пробив. А България да се измъкне от имиджа на евтина дестинация, посещавана от също толкова евтини туристи.

През 2016 година този бизнес претърпя доста промени заради кризите в Европа, Египет и Тунис, войната в Сирия и обтегнатите отношения между Русия и Турция. В резултат плановете на 28 млн. души, традиционни посещаващи тези дестинации, се промениха. Турция изгуби 15 млн. посетители, а Франция и Белгия - 10 млн.

От това печеливша се оказа България - рекорден ръст от 16,5% при посещение от над 10 млн. туристи и приходи от почти 4 млрд. евро.

Сега остава тези резултати да бъдат затвърдени и да се докаже, че е тенденция, а не плод на странични фактори. За това лято поне откъм туристи положението изглежда повече от добро. Според прогнози на Института за анализи и оценки в туризма тази година се очакват над 11,6 млн. туристи - българи и чужденци.

Към началото на сезона общият брой планирани полети на летищата във Варна и Бургас за юни-септември надхвърля с 8% този през същия период на миналата година.

Очаква се отново силно присъствие на туристи от Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Чехия, Франция, скандинавските страни и Русия.

Значително се подобри и чистотата на морската вода с изградените пречиствателни станции. 15 съоръжения работят по морето. До 30 пъти по-чиста вода от нормите я показват проверките с взетите проби. До този момент няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие.

Основното предизвикателство пред туризма ни е ще успее ли да се справи с конкуренцията на Турция особено що се отнася за руските туристи. През тази година те се очакват да са с 10% повече.

Мненията на туроператорите се разделят: част от експертите смятат, че Турция е с по-ниски цени и по-разнообразна хотелска база и ще отнеме част от руските туристи, почивали досега в българските курорти. Според други България има своите лоялни руски туристи.

Независимо от завръщането на Турция на руския туристически пазар

България има потенциал

за ръст през това лято, за което говорят и данните на анализаторите. Например търсенията в системата Слетать.ру на летни турове показа сравним ръст на интереса към българските и турските курорти.

България запази мястото си в петицата на най-търсени летни дестинации, като леко отстъпва на Турция, Гърция, Испания и Кипър.

Турция може да се похвали с по-дълъг сезон - от началото на май до края на септември. Но през най-силните месеци - юли и август, там е доста по-горещо. В България климатът е много по-умерен и има уникалното съчетание на море и планина. В района на Свети Влас и Елените въздухът е най-благоприятен за хора с белодробни заболявания или сходни проблеми и според взетите проби водата там е най-чиста.

В пакетите за Турция обикновено е включена и цената за шезлонг и чадър на плажа. Но у нас променената методика при даването на плажове на концесия или под наем свали чувствително и цените на чадърите и шезлонгите, а част от хотелите също ги включват в пакетната цена. Това е принципът при т.нар. затворени комплекси, където собствениците са и концесионери на плажовете като Дюни и Елените например.

Анкети на руски туроператори показат, че техните клиенти по-често избират почивка в Турция ол инклузив в петзвездни хотели, където отсядат заедно с децата си. Но и по този показател България не отстъпва, тъй като 5-зведните хотели у нас държат високо ниво с предлаганите услуги.

През тази година хотелиерите у нас предлагат и още една атракция, характерна за ол инклузива в Турция - това са т.нар. амфитеатри. Наред с традиционните анимации за деца и възрастни в комплекс Елените на амфитеатъра например почиващите могат да гледат всеки четвъртък постановките на кукления театър - Бургас “Оттук-оттам” и “Тумба-лумба”, а в петък вечер спектакъла на ансамбъл “Чинари”, който представя традиционните български танци и обичаи по неповторим начин.

Амфитеатри има и в Свети Влас и в Созопол. А в Царево такъв бе изграден в морето върху изкуствен полуостров, а седалките са разположени върху скалния бряг. В Царево тази година за втори път ще се проведе фестивалът “Артпоток”, организатори са общината и “Хасиенда бийч”. В него ще участват Татяна Лолова и Стоянка Мутафова. Ще има театрални спектакли, изложби и общ концерт на рок бандите “Ера”, “Тангра” и “Гравити Ко”.

На Слънчев бряг в 5-зведния хотел “Виктория палас” от тази година има турски мениджмънт от Анталия и шеф-готвачът сериозно е вдигнал нивото на предлаганата храна, е мнението на почиващите туристи там. Това показва, че и у нас туристическият бранш отговаря сериозно на конкуренцията с цел привличане на повече туристи.

А проверките на агенцията по храните показват, че качеството им в ол инклузив офертите в България се е подобрило значително през този сезон. От направените по Южното Черноморие 617, проверки, са издадени 47 предписания и 10 акта. Тоест са открити някакви нередности в под 8% от случаите. За сравнение при проверките през миналата година такива е имало при почти всяка десета инспекция.

Със сигурност България е напълно способна да се конкурира с Турция, като се имат предвид фактори като сигурност, липса на езикова бариера, наличие на много апартхотели, които дават възможност на семейства от по 4-5 души да спестят от разходите за почивката си. В полза на отдиха в България за руснаците са и разнообразните екскурзионни обиколки, включително и православният поклоннически туризъм.

България е много търсена от семейства с деца заради мекия климат и близостта на културата. Това е дестинация, в която туристите се връщат отново, казват от туроператора ANEX Tour. Всъщност това, което може да накара руските туристи да предпочетат Турция, е липсата на свободни места в България в добрите хотели през високия сезон. Да не забравяме, че и за поредна година турската държава субсидира туроператорите, возещи с чартъри руски туристи - 6000 и 8000 долара на полет и режимът е безвизов за тях.

През миналата година туристическият бизнес в България се справи успешно с наплива на туристи през юли, август и септември и не допусна значителни оплаквания от качеството. За разлика от други години нямаше и никакви отрицателни отзиви в чуждестранната преса, напротив, в медиите на основните пазари - Германия, Великобритания, Франция, Италия и Русия, се появиха доста статии за качеството на българския туристически продукт.

Остава тази година това да се затвърди, за да може да се каже, че наистина вече в България има качествен туризъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво е хубавото в новината, че грипните ваксини са свършили

    Грипните ваксини свършиха. В тази новина има и нещо хубаво - доказателство, че българинът не е толкова глупав да не вижда ползата от профилактиката. Защото само преди две седмици се появи голямо европейско проучване, според което България е страната с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,