Проф. Герджиков: Психологията е най-желана в Алма матер, правото сега е на 10-о място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6319869 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков СНИМКА: Алексей Димитров

С около 1000 повече са кандидатите тази година

- Проф. Герджиков, какво се промени с промяната в изпитите по история и литература, в които добавихте и тестови въпроси?

- Общият брой на кандидатите в Софийския университет е нараснал. Те са 7227, докато през 2016 г. бяха 6599. Три са причините за увеличението на броя на кандидатите. Промяната на формата на изпита е окуражила повече зрелостници да кандидатстват, въпреки че изпитът не е по-лесен. Второ, защото министерството в резултат на провежданата през последните няколко години реформа от две години за първи път не одобрява на всички висши училища целия прием, който са поискали, а го ограничава по определени критерии. Третата причина е онлайн платформата, която въведохме и която прави кандидатстването удобно и бързо и няма нужда от попълване на множество формуляри.

- Кои са най-желаните специалности в Софийския университет тази година и какво е разместването?

- На първо място е психологията с 1988 кандидати.

Следва я

публична

администрация

с 1382-ма

Социология са посочили 1229. В първите 20 се подреждат английска филология, компютърни науки, софтуерно инженерство, българска филология. Следват информатика, информационни системи, право. В челната двайсетица са също политология, педагогика, предучилищна и начална педагогика, европеистика с английски език, графичен дизайн, културология, социални дейности, философия и логопедия. Това са първите 20.

- Запазва се тенденцията психологията да е водеща сред желанията на младите.

- Да, няколко години е така. Другите специалности се разместват. Случвало се е правото да е първо, сега е по-назад. Английска филология сега е четвърта, а имаше една година, в която не можа да запълни всички места на първо класиране. Компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика, информационни системи са четири различни специалности. Може би затова всички са в десетката, но не са на първо място. Има повече възможности за кандидатстване.

- Какво е обяснението ви за психологията, специалността като че ли не дава големи възможности за реализация?

- Кандидат-студентите може би имат интерес към това образование не само заради реализацията, а защото ги интересува като тематика. Освен това реализацията и в тази специалност е много добра.

- План-приемът е намален, ще спрат ли допълнителните класирания, за да се запълнят незаетите места?

- Засега не, защото демографската криза доведе до това, че децата са малко, а местата са намалели по-малко, отколкото са намалели кандидат-студентите. През последните две години с намаляването на местата за студенти министерството реагира на този намалял брой кандидат-студенти и на това, че когато ограничиш приема, качеството се повишава още на входа.

- А какво е равнището на новоприетите студенти?

- Равнището традиционно е по-ниско, отколкото преди 20 години. И както много пъти съм казвал, това не е, защото средното образование е по-некачествено. Аз не мога да оценявам средното образование. На първо място е, защото през последните 20 години приемаме 80% от випуска, докато преди това приемахме 20%. Естествено е, че с тези 60% допълнително приети вече 20 години нивото пада. Въпреки това

във всеки випуск

има

изключително

силни

кандидат-студенти и те стават след това много силни студенти.

- И с добра реализация, както показва рейтинговата система на университетите.

- Добрата реализация е резултат както на качеството на преподаване, така и на това, че в науката сме винаги на челно място. Тези неща са свързани и дават образование, което наистина позволява много по-добра реализация, отколкото на други места. Това се установява от данните на НОИ вече няколко години.

- Вдигате таксите за обучение в част от специалностите догодина, няма ли това да създаде напрежение?

- През последните 2 години малко повишихме таксите. Това е така, защото преди това 8 години не бяхме ги увеличавали и сме изостанали много и от другите висши училища, и от реалния пазар.

Не става дума за

драстични

увеличения

Тази година нямаше спорове по този въпрос.

- Казвате, че сред приоритетите на Софийския университет е привличането на чужди студенти, какви програми на английски вече имате?

- Имаме 2 бакалавърски програми на английски език и 40 магистърски на английски. Истинско увеличение на чуждестранните студенти ще има, ако успеем да въведем сериозно дистанционно обучение. То няма да е раздаване на дипломи. Ще бъде с подготвени преподаватели и осигурени технически средства. Имахме 10 европейски проекта в тази област. Подадохме документи за институционална акредитация и я получихме преди около месец. Засега сме получили една институционална и една програмна акредитация. Тази година не може да започнем с повече от една програма, която е в областта на педагогиката. Останалите са готови и подадени за акредитация. Много напреднала е програма в областта на информатиката.

- Двама студенти са подали сигнал до полицията и до Агенцията за държавна финансова инспекция да се провери законосъобразността на допълнителните възнаграждения в университета, какво ще им кажете?

- В края на февруари по искане на двамата студенти Академичният съвет поиска да получи справка за допълнителните възнаграждения. В края на май справката беше предоставена на Академичния съвет. Тя

съдържа над

3000 реда и

няколкостотин

колони,

защото в нея трябваше да се опишат всички видове допълнителни възнаграждения. От справката се вижда, че не става дума за бонуси, награди или 13-а заплата, а за допълнителни възнаграждения, дължими по Кодекса на труда и колективния трудов договор. Справката отразява допълнителни плащания за трудов стаж и професинален опит, за по-висока професионална квалификация, за касов риск при касиерите, за изпълнение на проекти и др. Да не ги изплатим, би било нарушение.

Визитка

* Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г.

* През 1984-1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава в Хумболтовия университет в Берлин

* От 2008 г. е професор

* Бил е зам.-министър на образованието и науката от 2001 до 2003 г. и управител на фонд “Научни изследвания” от 2008 до 2009 г.

* Води лекции по латински език и римска литература в катедра “Класическа филология”

* Първият преводач на Аристотеловата “Политика”

* Заместник-ректор от 2010 г.

*  На 17 ноември 2015 г. беше избран за ректор на Софийския университет

  • Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    България е на финалната права преди еврозоната. Държавата вече има приет от правителството национален план с разписани ясни стъпки и мерки срещу спекулата при преизчисляване на цените. От приемането на еврото може да извлечем само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо