Тръмп, Путин и световното кукуригу

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6326359 www.24chasa.bg

Тайният шифър между двамата е разкрит

Срещата Тръмп - Путин е историческа, защото произведе най-невероятното количество пържен въздух в човешката история. Любимият ми “Ню Йорк таймс” излезе със заглавия като “Влад, изкормвачът на Тръмп”, “Русия кукурига след срещата на Путин с Тръмп” и прочее. Във “Вашингтон пост” - същото. В “Политико” - “Тръмп подари на Путин зашеметяваща победа”. А всъщност нищо не се случи. Нито договори, нито отстъпки, просто запознаване с елементи на опознаване.

Ако някой е изкукуригал, това е световното коментаторско племе. То се е нахъсало да реже глави и да пирува с димящата плът, но не получи и едно малко пръстче, защото освен официалните пресконференции нищо повече не изтече. И по принцип световните лидери не се срещат, за да се боксират. Ако не бях толкова елегантен писач, щях да направя аналогия с поведението на кучетата при неформална улична среща. Фактът, че душенето се проточи над 2 часа, не означава нито симпатия, нито антипатия.

През последните 70 г. не е имало господар на Белия дом, който да е имал за цел да направи живота на московския лидер лесен. Такъв президент се появява само когато САЩ влизат във война с Германия.

Ако Тръмп

изглежда

доброжелателен

към Путин

сега, то е, защото САЩ имат нужда от почивка и подреждане на приоритетите.

Но както бе казал Маклуън, “медията е посланието”. По време на снимките преди разговора Путин посочи с ръка към медиите и попита: “Тези ли ви обиждат?” Тръмп бил чут да отговаря: “За това сте прав.”

Оставени без информационни мръвки, медиите се втренчиха в “езика на тялото”. Понеже Лондон напоследък е скаран с Меркел, и изглежда, гравитира към Тръмп, психоложката на Би Би Си се произнесе, че езикът на тялото давал победата на Тръмп. Той си държал ръцете на коленете с пръсти, събрани в триъгълник, силен масонски знак, а в един момент потупал Путин по рамото и при ръкостискането му хванал ръката отдолу. С това му показал кой е господарят.

“Комсомолская правда” веднага извади експерт, според когото Путин седял солидно назад в стола, а Тръмп седял на ръба, значи бил неуверен и смутен. Обаче във въздуха се носел мощен тестостерон. Къде го надушиха този тестостерон, когато Путин е на 64, а Тръмп - на 71 и не се е развеждал цели 12 години?

Кукуригууу…

Истината е, че на този етап Тръмп не може да се договори с Путин за нищо конкретно. Ако направи тази грешка, медиите у дома ще го изядат, а в Конгреса и без това има мощно движение за импийчмънт. След две години, ако оцелее и се наложи, Тръмп може би ще може да се договаря с Русия, но не и днес.

И въпреки че поради вътрешните борби новата американска външна политика още не е изкристализирала, тя вече доста

изнерви Меркел,

Китай и още

половината свят Първо Тръмп насърчи Саудитска Арабия да притисне отново Иран, с когото Обама и Европа се бяха разбрали. После се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Миналата седмица удари и едно рамо на полския национализъм. Освен че се отказа от договорите за свободна търговия, сега обеща да въведе защитни мита върху вноса на стомана. С това може да започне митническа война и износът на Германия да пострада жестоко. Затова Тръмп бе така недолюбван на срещата на Г-20 от всички освен от Путин.

Путин се е срещал с 3 американски президента и от нито един добро не е видял. През 2001 г. почти се побратими с Буш, но после Оранжевата революция в Украйна и конфликтът в Грузия им развалиха калимерата. Очакванията към Обама бързо бяха попарени. Опитът показва, че приятелството с американския президент не е здравословно за руския лидер.

Как да няма никакъв резултат от тази среща, ще кажат някои, а примирието в Югоизточна Сирия? Тези примирия траят колкото бойците да презаредят. Истината е, че сега започва най-опасната част, делбата на Сирия. Започва велико надлъгване на ръба на войната. Но всичко това не пречи на коментаторите да кукуригат с пълна сила на тема кой кого нокаутирал. Аз обаче ценя не гръмогласната журналистика, а качеството. Затова ще се спра на статията на “експертката по информационни войни” Моли Маккю - “Тръмп подари на Путин зашеметяваща победа” публикувана в “Политико”.

Тя наистина обяснява всичко. Според Маккю Тръмп е клекнал, защото приел “наратива” на Путин. Той

вкарал

путиновските

понятия в речта

си във Варшава

И въпреки че привидно се заканва на Русия, всъщност дава таен знак на Путин, че е от същата кръвна група. Когато например Тръмп приканва Русия да се присъедини към “общността на отговорните нации в тяхната битка срещу общите врагове и в защита на самата цивилизация”, с това допуска, че има някаква обща цивилизация, към която принадлежат и САЩ, и Европа, и Русия. Това е капитулацията пред путинския наратив.

Путин бил възприел идеята за “ортодоксален (т.е. религиозен) морал”, с което се отхвърля западната идея за “инклузивност”. Буквално “инклузивност” значи включване, но употребата му напоследък включва мултикултурализъм, толерантност, власт на малцинствата и прочее. Инклузивността е от Бога, патриотизмът е от дявола.

Вместо да говори за ценности, Тръмп говори за цивилизации. Вместо за правата на малцинствата, повтаря няколко пъти “суверенитет”. Недопустимо.

“Ние се гордеем с нашите древни герои, прегръщаме нашите стари традиции и обичаи” – обръща се Тръмп към поляците, но всъщност дава сигнал на Путин. Значи и той споделя мита за традиционните ценности, които са под атаката на “външни сили” – били те терористи, имигранти, Джордж Сорос или китайците.

Предателство е и това, че във варшавската си реч Тръмп постоянно говорел за души и за Бог и дори стигнал дотам, че изръсил: “Ние поставяме вярата и семейството, а не правителството и бюрокрацията в центъра на нашия живот!” Ужас! Направо е взел тези слова от устата на Путин. А колкото до нападката срещу “бюрокрацията” то явно Тръмп има предвид Европейския съюз. Същия, който Путин се стреми да разруши с хибридната си пушка.

Заслугата на Маккю е, че успява да разшифрова скрития код, с който се свързват Тръмп и Путин. Коварното е, че същият код доста се хареса на половината американски народ. На поляците явно им допадна. И на половината европейци, а за южноамериканците да не говорим.

Трудно е на силите на доброто. Единствената друга идеология, която успява да се издигне над блатото на национализма, е ислямският фундаментализъм. За него няма нации, защото всички вярващи са една общност, една “умма”. И докато мюсюлманската умма се обединява от шериата, неолибералната умма се обединява от “инклузивността” и отхвърля такива ереси като цивилизация, суверенитет, религиозен морал, традиционни ценности, обичаи, патриотизъм, нация. Затова Тръмп е вероотстъпник и почитател на Путин.

Авторката Маккю е била съветник на доста партии и политици, но сред тях най изпъкват бившият грузински президент Михаил Саакашвили и бившият премиер на Молдова, Владимир Филат. Първият е издирван от грузинската прокуратура за десетина най-различни престъпления, но Украйна отказва да го екстрадира. Вторият е успешно осъден на 9 г. затвор за корупция, остават му още 8.

Уви, силите на злото не се предават лесно.

  • Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Още малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии. Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност