Земята не е стока, че да се продава свободно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6352582 www.24chasa.bg

Покупката от чужденци трябва да става при ясни правила и контрол

Трябва или не трябва да се продава свободно земя на чужденци. Този въпрос стана пак актуален, след като бе предложено да отпадне изискването за 5 г. уседналост, преди чужденец да може да купи земя в България.

Премахването на това изискване идва след наказателна процедура от Брюксел и заплахата от глоба от близо 1 млн. евро и по 60 000 евро за всеки ден действие на ограничението.

Всъщност най-рано наесен ще е ясно какво е решението по казуса. Защото отпадането на уседналостта надали ще се гледа от парламента преди лятната ваканция. А междувременно май всички политически сили имат консенсус, че трябва да има регулация при продажбата на земя на чужденци, а не това да става напълно свободно. А подобно единомислие в парламента рядко се среща.

Определянето на регулации при продажбата на земя на чужденци е необходимо. Тъй като тя надали може да се нарече точно стока. Въпреки твърденията на привържениците на либералното икономическо мислене, които твърдят, че ограниченията върху търговията с каквото и да било е посегателство върху свободното движение на стоки, капитали и хора.

Сигурно са верни аргументите, че чужденецът няма да си вземе земята и да я занесе вкъщи. И че ако инвестира в българска земя, ще плаща данъци тук, може и работни места да открие. Би било наистина чудесно, ако всичко се основаваше на пазарен принцип, а бизнесът се прави от доблестни, интелигентни, предприемчиви хора, които не искат едно или друго предимство.

Но със земята и земеделието това не е така. Защото там има субсидии. А секторът е изключително важен, защото произвежда храна. И поставен в условията на свободна конкуренция, надали може да оцелее.

Селското стопанство по-скоро е държавна политика, за да има храна за всички. Поради това има редица директиви, субсидии, квоти. И ще е повече от странно да се либерализира онази част, която се отнася за продажбата на земя.

Тъй като за нея има субсидии, която се определя на площ, а не на стопанство. Ясно е, че без тях трудно ще има конкурентно селско стопанство, но това води и до съответните интереси. Нужни са правила, за да не падне българското земеделие жертва именно на такива интереси.

Ясно е, че като член на ЕС България е поела редица ангажименти, включително и за продажбата на земя. Но тя може да бъде регламентирана. Като например с изисквания собственика да е регистриран земеделски производител, да предостави бизнес план, който да се одобрява от земеделското министерство, да доказва произхода на средствата, с които купува, да поема ангажимент за обработката на земята за определен период и т.н.

И да има строг контрол над всички тези изисквания. Ако има правила, тогава нека всеки с чисти помисли и милеещ за фермерството чужденец да заповяда и да развива такъв бизнес в България. А ако не се спазват правилата, сделката се разваля, а купувачът си заминава по живо, по здраво.

Вероятно изглежда като конспирация, но либерализацията на продажбата на земя може да се окаже път за заселничество на арабско и друго население в Европа. А най-лесният способ е това да става чрез покупката на земя. Успокояват ни, че няма да се разреши на чужденци от трети страни извън ЕС да купуват. Но какво им пречи да регистрират фирма с българин или гражданин на ЕС, който да е фиктивен собственик, и да пазаруват на воля.

Румъния и Унгария готвят яки рестрикции за продажбата на земя на чужденци. Ограничения има и в Испания и ред други държави. Надали това е плод на случайност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,