България в страшната класация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6355236 www.24chasa.bg

Изглеждаме мирни като бял гълъб, какво ни носи това

ТЕЗИ дни излезе новото издание на една световна класация, в която - изненада! - България не е последна в Европа, а е по средата. На Балканите е втора, не след Гърция впрочем, а след Румъния.

Класацията не е от измислените, а е авторитетна, в съставянето ѝ всяка година участват именити експерти, както и британското списание "Икономист". Нарича се Глобален индекс на мира и анализира 163 държави по 24 критерия, доста разнообразни. Класацията мери, най-общо казано, нивото на конфликти, агресия, нестабилност, несигурност, рискове в страните. И вътре в тях, и като износ. Така съставят списък, в който тази година на върха са най-мирните Исландия, Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания, а на дъното са страшните Сирия, Афганистан, Ирак, Южен Судан и Йемен.

Че България не е сред световните черни котки, е ясно, интересното е, че всъщност сме сред най-белите гълъби - 28-о място от 163 страни. Изглежда твърде хубаво, за да е истина? Дали е така - струва си да се вгледаме по-внимателно в класацията и аналитичния доклад към нея.

В индекса 2017 тероризмът, разбира се, сваля надолу страни по скалата опасни - безопасни. И популизмът обаче е отчетен като фактор за движението на една държава между миролюбието и враждебността.

От института, който прави изследването обясняват връзката: възходът на популистките партии на главната сцена на европейската политика влияе на свободния обмен на информация, на борбата с корупцията, на спазването на човешките права, а това са основни двигатели на мира в обществата.

Така че добрата ни позиция в класацията говори, че ни броят като не особено засегнати от глобалната популистка вълна.

Сред 36 държави на нашия континент сме на 19-а позиция с комплексна оценка 1,631, малко по-добра от средната 1,664. Да обясним, че оценките са от 1 до 5, като 1 е за най-миролюбивите, а 5 - за най-конфликтните. Отличникът Исландия например е с 1,111, а проблемната Турция - с 2,777.

В класацията на мирните в Европа България е не само пред Хърватия (1,665), Полша (1,676) и Естония (1,712), но и пред Италия (1,737), Франция (1,839), Гърция (1,998). Това вероятно е така, защото в комплексната оценка влизат - и я свалят - заплахите от терористични актове на територията на страната, вносът и износът на оръжие, разходите за въоръжени сили.

Има обаче някои “цивилни” индикатори, които изненадват. За голяма част от числата Индексът на мира впрочем използва оценки на авторитетната аналитична група “Икономист интелиджънс юнит”.

- Усещането за престъпност в обществото у нас е високо - 3 по петобалната система. Точно толкова е обаче и във Великобритания, Франция, Гърция и Румъния. В Италия дори е по-голямо - оценка 4 от 5.

- По брой умишлени убийства на 100 000 души България е на нивото на Финландия и на по-ниско ниво от Естония, Литва и Латвия.

- Докладът отчита вътрешни конфликти в Гърция, Полша и Унгария например, но не и у нас.

- В България - протести тук, протести там, но анализът отчита по-голяма “вероятност от демонстрации с насилие” в Полша, Гърция, че дори и в Румъния.

- “Икономист интелиджънс юнит” оценява политическата стабилност у нас на 1,75, точно толкова, колкото и в Испания и Франция (по скала 1-5, където 1 е максимална стабилност). Малко по-стабилни от нас са Гърция и Румъния, а Италия и Полша са оценени като политически по-земетръсни.

- Държим се като добри съседи. По този критерий има само две държави в Югоизточна Европа, които са образцови - България и Румъния. Нашите оценки за мир и добросъседство са 1 (най-високи), колкото на “старите” западноевропейци. За сравнение - Русия и Украйна са с оценки 5 (най-зле). Добросъседството на македонците впрочем е оценено на 3 (зле), а на турците - на 4 (още по-зле).

Какво ни казва тази класация? От една страна, да си миролюбив не значи задължително обещание за по-добър живот. Но пък е по-добре да изглеждаш гледан отвън като бял гълъб, не като Чингис хан. Има две категории хора в чужбина, за които факторът “мирна страна” е сред най-важните (наред с много други, разбира се) - туристите и инвеститорите. Така че щом трайно са ни класирали сред най-мирните, не е зле да направим някакви имиджови действия пред чужденците.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди