Иво Никодимов: Бяха подготвена бандичка, нападаха от омраза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6359122 www.24chasa.bg
ИВО НИКОДИМОВ СНИМКА: БНТ

Това беше хулиганско

нападение от омраза

- Какво се случи във вторник с вас, г-н Никодимов?

- Случи се нападение от омраза. Според мен се случи хулиганско нападение от омраза.

- Защо от омраза?

- Защото аз минавам през това място съвсем инцидентно. Това не е маршрут, който е редовен за мен и за който бих предположил, че човек би се укрил и би предприел нападение, което по някаква причина е насочено конкретно към мен. За мен това бяха хора, които излязоха от храстите, за да нападнат и да пребият човек, който по някакви белези не им харесва. Дали защото е нисък или висок, дали защото носи очила или не носи очила, дали защото ходи с обувки, а не с маратонки, дали защото е облечен хубаво, или защото е облечен като клошар.

Те са отишли там

избирателно,

за да нападат

хора, които не харесват поради някакъв такъв тип белези. И по-скоро мразят, а не не харесват.

- Казаха ли ви нещо?

- Не, нищо не ми казаха. Те нанасяха удари, аз ги питах: Какво правите, защо го правите, но усещах само невербалния контакт с юмрук.

- Тримата ли ви нападнаха, или двама стояха и гледаха, а един ви удряше?

- Тримата. Те си бяха подготвена бандичка, която има за цел да напада.

- Какви бяха - млади, маскирани?

- Немаскирани, млади - около 20-22-годишни, около 1,80-1,82 м, със спортни тела, добре напомпани.

- Имаше ли хора около вас, които видяха какво се случва?

- Най-вероятно по време на самото нападение е нямало никого. Нападението продължи около минута, минута и половина, такова ми е усещането. Единият, който беше фронтално срещу мен, с избръсната глава, вдигна крак, за да ме ритне, видях, че е с кубинки, и рязко клекнах. Но усетих, че те побягнаха. След това се изправих, понечих да си извадя мокри кърпички и зад мен чух: “Да ви помогна ли?” Видях мъж, пресякъл като мен на пешеходната пътека, но няколко минути по-късно излязъл на тази алея в парка и тръгнал към нас. Те са го видели и са избягали.

- Вие накъде отивахте - към БНТ, или?

- Не, аз отивах от БНТ към спортния център, който е до парк-хотел “Москва”.

- Какво направихте след нападението?

- След това реших да се върна в БНТ, защото нямаше какво друго да направя.

- Сам ли стигнахте дотам?

- Да, сам се придвижих, бях окървавен. Взех тролея за обратно.

- Какво ви казаха лекарите?

- Те настояват, че трябва да лежа в болницата.

Оперираха ме

- наместили са

костите в носа

Отделно имам счупване на синус и счупване на подочен полукръг. Операцията беше тази сутрин между 10 и 11 ч.

- Колко време ще отнеме възстановяването?

- Около седмица-две, зависи от много неща. На по-силна антибиотична терапия съм, стига да не се получат някакви допълнителни усложнения.

- Вие как се чувствате сега?

- Значително по-добре от вчера, нямам някакви неприятни болки. Като излизах от упойка, се чувствах малко по-странно. Това ми се случва за първи път в живота - да съм под упойка, да лежа в болница, да съм на системи. Майка ми казва, че съм бил като бебе, но нямам съзнателен спомен от това.

- Нападали ли са ви и преди?

- Не. Имал съм спречквания например с някого, който иска да паркира на мястото, на което аз паркирам - от този вид.

- Заплашвали ли са ви някога заради работата ви като журналист?

- Случвало се е. Има ли журналист, на когото не му се е случвало някога?

- Страх ли ви е сега?

- Не, от какво да ме е страх. Вижте, терористите и нападателите имат една основна цел - да всеят страх. Когато ние се поддадем на тази цел и започнем да показваме, че се страхуваме, това значи, че те са постигнали желаното. Една от причините днес да исках да отида да водя сутрешния блок на БНТ, беше, за да покажа на тези хора, които и да са те, че

това, което те са

направили вчера,

няма да промени

моя живот днес

Наистина не изпитвам страх.

- Вашите колеги в БНТ са били първите хора, които са ви помогнали.

- Да, те извикаха лекарския екип от телевизията. Те решиха, че трябва да отида до Военномедицинска академия. Извикаха линейка, с която ме докараха дотук, колегите ми бяха с мен, Вяра Анкова - също. Те изчакаха да видят какво ще стане, докъде ще стигнат нещата, и си тръгнаха, когато видяха, че ме приемат в реанимацията на болницата.

- Как си обяснявате двете нападения в рамките на 2 дни в Борисовата градина посред бял ден? И първото ли нападение е хулиганско според вас?

- В никакъв случай не мога да кажа дали е хулиганско, а и не искам да спекулирам. Дълбоко уважавам нападнатата нотариуска. Допускам, че нападението срещу нея може

да е направено

заради това, че

тя е отказала

да извърши нещо

незаконно

И някой си отмъщава за това, че тя не е приела да вземе крупна сума пари, за да извърши незаконна дейност. Нападението срещу мен е чисто хулиганско и нападение от омраза, както ви казах. Да нападнем някого, защото мразим ниски и плешиви, защото мразим черни и дебели, разбирате ли? Съвсем друго е. Това е проблем на нашето общество - че ние вече много мразим. В обществото ни няма комуникация. Ако отидете до НДК, ще видите млади хора, седнали един до друг - очевидно компания, забили очи в телефоните си и само си пишат. А не си говорят. Няма вербален контакт между младите хора. Това е сериозен проблем. А отделно, че нещата тръгват от семейството и от училището.

Представете си

тези биячи, като

станат родители,

какви деца ще

възпитат утре

- Вярвате ли, че полицията ще ги хване?

- Вярвам, че е възможно да ги хванат. Съзнавам, че е търсене на игла в копа̀ сено. Все пак и аз имам отговорност - да покажа на полицаите, да ги насоча какви хора да търсят. Така че процесът е двустранен. Разбира се, ще направя всичко възможно да им помогна. Но трябва да бъдем с ясното съзнание, че те търсят игла в копа̀ сено.

CV

Роден на 13 юли 1972 г.

Завършва СУ “Св. Климент Охридски” със специалност “Право”

През 1987 г. става водещ на младежкото предаване “Час по всичко”

Професионалният му път преминава през школата на “Всяка неделя”, водел е и първия сутрешен блок на БНТ “Добър ден, България”

Водещ на сутрешния блок на БНТ 1 от май 2016 г.

Носител на наградата “Златно перо” на СБЖ, на голямата награда за тв журналистика “Свети Влас”, на голямата награда на София за постижения в областта на културата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.