Проф. Камен Плочев: Скоро ще има контрол в здравната система - без пари е, иска воля

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6363360 www.24chasa.bg
Проф. Камен Плочев СНИМКА: Румяна Тонeва

Здравният министър проф. Петров, д-р Дариткова, шеф на здравната комисия в НС, и аз сме бойна единица “римска костенурка” - ще се уплаша от лобитата само ако някой от трима ни поддаде, казва новоизбраният управител на НЗОК

- Проф. Плочев, с какво работата ви на инфекционист ще ви помогне като шеф на здравната каса? Някои депутати питат какво разбира професорът от финанси.

- С това, че инфекциите са социални болести. Лекуваме най-бедните. Във връзка с ненужните хоспитализации при нас е по-различно - опасно е здрав човек да го вкараш при инфекциозните болести. Ние сме пример за спазване на правилата. Аз идвам директно от терена и знам как се източва здравната каса. Всички го правят. Първо искам да видя кое е най-добро за болния, той ще ни определя действията.

- Обявихте, че ще работите за промяна в алгоритмите на клиничните пътеки. Какво конкретно имате предвид?

- Искам да има съответствие между нивото на компетентност на болниците и пътеките, по които работят. Не може за болница от най-ниското 1-о ниво пътеката да е същата, както и за болница 3-о ниво. И не може болница от 3-о ниво в страната да изпраща пациентите си в София. Това искам да се регламентира в договорите на касата с болниците. Освен това искам да се обърне малко потокът на информацията в пътеката.

Пътят трябва да

е личен лекар -

специалист

- болница,

но най-често пациентът отива в болница през спешното отделение. 73% от приетите в болниците са спешни, т.е. не са минали през личен лекар и специалист. Това е хубаво, нека се запази, само че с известни корекции. Ако дойде например пациент с кървава диария, колоноскопията, която трябва да му се направи за диагностика, ще “излезе” в доболничната помощ. Разбира се, това ще става по критерии за спешност и тежест на състоянието. Може да става и под един покрив, защото повечето болници имат доболнична структура. Искаме да разтоварим болницата от някои манипулации, които може да се правят и в доболничната помощ. Затова говорим за промени в клиничните пътеки. Не е лошо, че болниците пускат някои пациенти да си спят вкъщи. Добре, но клиничната пътека вече няма да струва 800 лв. например, а от тази цена ще отпадне разходът за хотелската част.

- Може ли да се очаква, че след като всяка болница ще изпълнява клиничните пътеки според нивото си на компетентност, най-натоварените да получат справедливо финансиране?

- Да. Първо обаче ще има реконструкция в понятията - не може една многопрофилна болница да има само 4 клиники, както са регистрирани някои частни лечебни заведения. Трябва да са минимум 9, задължително със спешно отделение. Ще въведем повече ред в болничната система.

- Кога ще се усети ефектът от тези ваши действия?

- Доколкото познавам здравния министър проф. Николай Петров, той е много организиран човек, ще стане бързо. Със срок не мога да се ангажирам. Двамата мислим еднакво, имаме синхрон и мисля, че от реда никой няма да пострада, а ще спечелим всички. И двамата искаме ред: аз - за да знам на кого плаща НЗОК, а той - за да знае всеки какво работи. Ние сме много добър тандем, от който може да се очаква по-добра организация на цялата система. Третият ключов участник е парламентарната здравна комисия, защото и тези хора мислят така. Всичките 20 членове подкрепиха моята концепция, и те искат ред. Между министерството, парламента и НЗОК има уникално взаимодействие, което ще се постарая да запазя.

- Какво ще последва за пациента от вашето взаимодействие?

- По-добро обслужване, категорично. Футболизирането на пациента - да го препращат от звено на звено, ще се сведе до минимум. Ние ще направим както се прави пътека между блоковете - откъдето минават хората и е отъпкано, там се слагат плочките.

- Друг ваш приоритет е по-ефективният контрол. Какво ще въведете?

- Първо трябва да видя какво е положението в детайли, после ще отговоря. При всички случаи

ще има и

внезапни

проверки,

ще искам винаги да участва по 1 човек от НЗОК, от МЗ и от НАП. Горе-долу както проверяват Слънчев бряг.

- Може би и с участието на “таен пациент”, както НАП има “таен клиент”?

- Не бях се сетил, нямам такова мислене. Не е в моя стил да правя скрити неща и да действам зад гърба на някого.

- Какво най-много ви притеснява в здравната каса към момента?

- Първо, че служителите в централното управление са разхвърляни из апартаменти в 3 сгради. Така не може да се управлява.

- Ще ги съберете на едно място, така ли?

- Трябва. Има достатъчно подходящи сгради. Но това тепърва ще се обсъжда на държавно ниво. Притеснява ме също, че касата няма достатъчно защитена информационна система. Говори се, че докато управата на НЗОК заседава,

информация тече

онлайн и разни

хора мислят как

да въздействат

лобистки

Това е слух, трябва да се провери, но има логика, защото лобитата работят с информация.

- Страх ли ви е от лобитата? Докъде се простира влиянието им?

- Единствено ще ме е страх, ако се разбие тази тройка - Петров, Плочев и Дариткова, ако някой от нас тримата поддаде. Иначе ние сме като “римска костенурка” - бойна единица, в която всеки е клекнал зад щита си и така отвън е оградена, непробиваема. Освен това, ако заподозра, че някой лобира - директори на болници, служители на РЗОК, НЗОК или друг, първо минава на т.нар. наблюдение отблизо, после се отстранява. Преди това ще бъдат въведени много ясни критерии за заемането на тези длъжности. В момента например има битка шефовете на РЗОК да не са мандатни, а завинаги, което е немислимо. Това са глобални идеи, аз съм само част от “римската костенурка” - политиката се прави от министерството и парламента, касата изпълнява.

- Откъде очаквате саботаж?

- Първо, от фармацевтичните компании - във връзка с прогенеричната политика, която искаме да въведем. След това от

собствениците

на 5-6 болници,

които никак

не обичат реда

Саботаж може да има и в самата НЗОК, защото някои звена искат да запазят статуквото си. Нямам възможност да избирам хората, с които работя там. Саботаж не очаквам от МЗ и парламентарната здравна комисия, а те са ми важни. Знаете ли, не е проблем, ако болница въведе нова дейност, проблем е, когато през май примерно е излязла нова терапия за тежка болест и искат от август НЗОК да почне да я плаща. Това няма да стане, ще се въведе от следващата година.

- Как ще се справите с дисбаланса в разходите на НЗОК? При лекарствата има все по-голям преразход и според някои бил извън контрол.

- Много сложен въпрос… Не са само лекарствата, а и медицинските изделия. Мисля по проблема, за момента не мога да отговоря в дълбочина. Това вече не е въпрос на философия, а изисква друго ниво на противодействие. Моят подход е диалогичният, с никого няма да се карам, ще се срещам с фирмите, ще говорим. За всяко действие трябва да има етапност и обосновка.

- С какво ще се усети, че сте управител на НЗОК осезаемо до края на годината?

- Мога да докажа, че правилата влизат в действие. Край на безконтролните дейности. Ще има контрол - това е без пари и е лесно, просто трябва воля.

Визитка

* Роден на 23.Х. 1951 г. в София

* Завършва медицина в София през 1975 г.

* През 1985 г. постъпва във ВМА като асистент в Инфекциозна клиника. От 2001 г. е началник на клиниката

* Специализира в Германия, Белгия, Холандия и др.

* През 2000 г. влиза в Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести. Член е на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология

* Научните му интереси са в областите ХИВ и СПИН, биотероризъм, имунология и др.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен