Васил Димитров: Музикалното “Стар ФМ” става новинарско радио

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6372011 www.24chasa.bg
ВАСИЛ ДИМИТРОВ СНИМКА: Йордан Симeонов

Групата, в която е първото българско частно радио - ФМ+, има амбицията да стане най-слушаната, казва изпълнителният директор на "Оберон радио макс"

- Г-н Димитров, от 1 юли сте изпълнителен директор на “Оберон радио макс” - компанията, която обединява 4 от най-популярните радиа у нас - ФМ+, “Фреш”, “Стар ФМ” и “Мелъди”. Преди това обаче 23 години управлявахте “Би Ти Ви радио груп”. Как се чувствате?

- Много добре, защото никога не съм предполагал, че някой ден ще бъда в тази група, въпреки че с основателите на ФМ+ Петър Пунчев и Константин Тилев се познаваме от много години и сме приятели. На колегите си обясних, че съм щастлив, защото е чест да бъдеш в такава компания, която е на 25 години.

- Какви промени предстоят в радиогрупата, освен че има нов шеф?

- В момента разширяваме компанията. Радио “Мелъди” влезе в тази група. “Фреш” увеличава покритието си много сериозно и нашата цел е то да стане лидер на пазара в сегмента 18-34-години.

ФМ+ е първото българско частно радио. Даже

лицензията му

с № 1-01

е закачена там на стената, много е задължаващо. На 17 октомври ще направим голямо парти в “София лайв клуб” по случай 25-ия му рожден ден. Тогава ще представим и групата “Оберон радио макс” - притежателя на тези станции.

Дотогава ще поднесем и още изненади, които в момента подготвяме, във връзка с разширяването на групата. Ще добавим още един формат.

- Т.е. ново радио?

- Да, но то ще бъде обявено малко по-късно.

“Стар ФМ” предстои да бъде преформатирано изцяло в един неочакван формат. Планираме да го направим новинарско радио в олекотен формат. Но ще продължим да имаме и рокстанция.

- Навремето точно на честотите на “Стар ФМ” се излъчваше новинарското “Инфорадио”.

- Точно така, но тогава информацията се добиваше доста по-трудно, онова радио беше тежка машина с много инвестиции, сега времената са други. Целта ни е портфолиото ни да е по-богато, защото предвиждаме групата да стане втора по големина с амбицията да стигне и до номер едно. Когато си в група, такова радио работи много по-добре, защото може да си сътрудничи и партнира с останалите станции.

- В момента има няколко групи радиа, в които новинарските радиа са телевизии.

- Имах възможност да работя този проект, когато бях в “Би Ти Ви радио груп”. Той е доста сполучлив. Но нашето радио ще е самостоятелно и ще информира извън сферата на трагедиите и всекидневните катастрофи. То ще е удобно за публиката, за да може тя бързо да получава различна информация, както и новини на всеки 15 минути.

- След 23 години в “Би Ти Ви радио груп” защо ви смениха?

- Това беше изключително успешна група. Оставих дружеството с доста добра печалба. Там мениджмънтът се смени неколкократно. Въпрос на политика на компанията е, когато нещата вървят добре, да ги промени. Аз нямам отговор на този въпрос. Действително 23 години е доста време. Тези всичките станции (Z Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM - б.р.), са минали през мен. Но сега съм щастлив да бъда в тази група тук. Не изпитах някакво огромно разочарование, защото за мен е достатъчно, че съществуват и “Класик ФМ” и “Джаз ФМ”. Това са такива формати, които не са печеливши. Напротив. Но те бяха поддържани от нас.

- Не оставихте ли там душата си, вие сте музикант по образование?

- “Класик ФМ” винаги е било за мен нещо като мисия. То не печели пари. Много трудно е било през годините да го поддържаме. Това е първото радио на другата група. Сега ще стане на 23 години и дано да продължи да работи. Защото наистина това е

единственото радио

за класическа музика

в България, макар и

без лиценз

- Само от месец сте в новата компания, но радио “Мелъди”, което беше част от другата група, сега идва при вас. Защо?

- За мен в работата винаги най-важен е бил екипът. Това не е нещо, което аз съм измислил, но съм го усетил. Всички успехи, които съм имал, са благодарение на хората, с които съм работил. Някои от тези хора искат да продължат да работят с мен.

В това число част от радиостанциите, които бяха в “Би Ти Ви радио груп”, не са собственост на групата, бяха организирани да се управляват като партньорство.

Сега ще добавим още една радиостанция в портфолиото на “Оберон радио макс”, но това предстои да се случи до края на месеца. Това е най-бързо развиващата се радиогрупа в момента.

- Вие запазвате акционерния си дял в “Би Ти Ви радио груп”. Как ще съвместявате работата си в една радиогрупа със собствеността в друга?

- Да, аз съм акционер. Не пречи. Въпрос на интерес е, ако някой иска да купува дялове, да ги купува. Имаме 26%, с тях може да се блокират решения, но все пак са малко. Може би някой ден, ако Би Ти Ви реши да продава радиостанциите си, ние (със съдружника му - б.р.) сме първите, които трябва да получат предложение.

- Какъв е пазарът на радиа у нас?

- Много стабилен от няколко години. Той е в константна големина. Това е по-скоро добре, защото преди 10 години, когато интернет започна да навлиза сериозно в рекламния пазар у нас, прогнозите бяха, че радиото ще загине, ще бъде превзето от интернет. За наше голямо удовлетворение това не се случи. Оказа се, че

интернет взима доста

повече от

телевизията

и основно от телевизията. Той става повече телевизия, а тогава беше повече радио. Така че тази медия засега не се очаква да изчезне, въпреки че ще минава все повече в дигитален вариант. И тя по-скоро може да ползва вече интернет като начин на предаване.

- Защо има толкова много музикални станции у нас?

- Всяка страна има специфика на публиките. Затова не може нещо, което правиш в Англия, да го докараш тук, не става. В Щатите много дълго време, мисля, че и сега, най-печелившите формати са news and talk - новини и разговори по всички теми. Това нещо не се случи никога тук. Българинът обича да слуша музика. Това е спецификата му. Може би тази публика ще се развие тепърва, но засега музикалните станции печелят най-много - като публика и като дял от пазара.

В момента работим с консултантска германска агенция. Предстои да изследваме пазара и да тестваме цялата програма с фокус групи.

- Как започнахте да се занимавате с радио? Защо не продължихте с диригентството?

- Беше подаден от съдбата знак. Аз съм завършил музикална академия първо с ударни инструменти, после оркестрово дирижиране, хорово дирижиране и винаги това е била моята цел в живота. Но съдбата ми даде възможност и преди 24-25 години пътувах в Англия със Софийската филхармония на едномесечно турне с 25 концерта в 25 града. През цялото време в автобусите по няколко часа на ден слушах английското “Класик ФМ”, което точно беше тръгнало през 1992 г.

Радиото много ми хареса, защото звучеше съвременно, независимо че е класическа музика. Тогава тя можеше да се чуе у нас само по националното радио и се поднасяше много тежко, за професионална публика. А всъщност това е радио, трябва да е леко, за хора, които обичат класическата музика, да им поднася и друга информация.

Тогава съвсем случайно имаше възможност да направим

радио за класическа

музика на вълните на

“Свободна Европа”

То излъчваше в 9 града на България. Тогава усетих, че радиото е моето призвание. И с лека ръка оставих дирижирането.

- Красимир Гергов, който е миноритарен собственик в Би Ти Ви, има ли участие в радиогрупата, в която сте сега?

- Ние си партнираме непрекъснато с Красимир Гергов. Той не участва като собственик, но това не пречи да работим заедно по някои проекти.

- Ще сменяте ли имената на радиата?

- Ще бъде сменено името само на едното радио, така поне планираме. Иначе тази есен групата ще бъде рифрешната изцяло с леки промени.

ФМ+ беше поне 10 години радио номер едно в България. Това е изключително силна марка. Даже се шегувам с това, че за 23 години много хора казват “Класик ФМ+”. И до ден днешен е така благодарение на силния бранд. Още малко му трябва и радиото ще си върне тази публика. То и сега има доста сериозна аудитория.

CV

Васил Димитров завършва НМУ “Л. Пипков”, София (1984) със специалност ударни инструменти и Музикалната академия “Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оперно-симфонично дирижиране (1990). Работил е като диригент на редица хорове и на ДМТ “Стефан Македонски” (1992–1993). Бил е директор на отдел “Медии” в рекламна агенция “Крес”.

От 1994 г. Васил Димитров е изпълнителен директор на радио “Класик ФМ”, а от 2003 г. е директор на “Радиокомпания Си Джей”, която притежава и управлява радио станциите “Класик ФМ”, “Джаз ФМ”, N-Joy, Z Rock, и “bTV радио”.

От 1 юли 2017 г. е изпълнителен директор на “Оберон радио макс”, в която влизат ФМ+, “Стар ФМ”, “Фреш” и “Мелъди”.

  • КАТ дигитален, но наполовина

    Пътна полиция се въоръжи с таблети и прескочи в дигиталната епоха. Така на пътя, като те спрат катаджиите, проверяват за невръчени фишове и неплатени глоби. И ако имаш просрочено задължение, вземат ти книжката и спират колата от движение. Всичко вече става много бързо. Тази дигитална трансформация на пътните полицаи наистина кара шофьорите да
  • Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

    Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище? ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.