Васил Димитров: Музикалното “Стар ФМ” става новинарско радио

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6372011 www.24chasa.bg
ВАСИЛ ДИМИТРОВ СНИМКА: Йордан Симeонов

Групата, в която е първото българско частно радио - ФМ+, има амбицията да стане най-слушаната, казва изпълнителният директор на "Оберон радио макс"

- Г-н Димитров, от 1 юли сте изпълнителен директор на “Оберон радио макс” - компанията, която обединява 4 от най-популярните радиа у нас - ФМ+, “Фреш”, “Стар ФМ” и “Мелъди”. Преди това обаче 23 години управлявахте “Би Ти Ви радио груп”. Как се чувствате?

- Много добре, защото никога не съм предполагал, че някой ден ще бъда в тази група, въпреки че с основателите на ФМ+ Петър Пунчев и Константин Тилев се познаваме от много години и сме приятели. На колегите си обясних, че съм щастлив, защото е чест да бъдеш в такава компания, която е на 25 години.

- Какви промени предстоят в радиогрупата, освен че има нов шеф?

- В момента разширяваме компанията. Радио “Мелъди” влезе в тази група. “Фреш” увеличава покритието си много сериозно и нашата цел е то да стане лидер на пазара в сегмента 18-34-години.

ФМ+ е първото българско частно радио. Даже

лицензията му

с № 1-01

е закачена там на стената, много е задължаващо. На 17 октомври ще направим голямо парти в “София лайв клуб” по случай 25-ия му рожден ден. Тогава ще представим и групата “Оберон радио макс” - притежателя на тези станции.

Дотогава ще поднесем и още изненади, които в момента подготвяме, във връзка с разширяването на групата. Ще добавим още един формат.

- Т.е. ново радио?

- Да, но то ще бъде обявено малко по-късно.

“Стар ФМ” предстои да бъде преформатирано изцяло в един неочакван формат. Планираме да го направим новинарско радио в олекотен формат. Но ще продължим да имаме и рокстанция.

- Навремето точно на честотите на “Стар ФМ” се излъчваше новинарското “Инфорадио”.

- Точно така, но тогава информацията се добиваше доста по-трудно, онова радио беше тежка машина с много инвестиции, сега времената са други. Целта ни е портфолиото ни да е по-богато, защото предвиждаме групата да стане втора по големина с амбицията да стигне и до номер едно. Когато си в група, такова радио работи много по-добре, защото може да си сътрудничи и партнира с останалите станции.

- В момента има няколко групи радиа, в които новинарските радиа са телевизии.

- Имах възможност да работя този проект, когато бях в “Би Ти Ви радио груп”. Той е доста сполучлив. Но нашето радио ще е самостоятелно и ще информира извън сферата на трагедиите и всекидневните катастрофи. То ще е удобно за публиката, за да може тя бързо да получава различна информация, както и новини на всеки 15 минути.

- След 23 години в “Би Ти Ви радио груп” защо ви смениха?

- Това беше изключително успешна група. Оставих дружеството с доста добра печалба. Там мениджмънтът се смени неколкократно. Въпрос на политика на компанията е, когато нещата вървят добре, да ги промени. Аз нямам отговор на този въпрос. Действително 23 години е доста време. Тези всичките станции (Z Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM - б.р.), са минали през мен. Но сега съм щастлив да бъда в тази група тук. Не изпитах някакво огромно разочарование, защото за мен е достатъчно, че съществуват и “Класик ФМ” и “Джаз ФМ”. Това са такива формати, които не са печеливши. Напротив. Но те бяха поддържани от нас.

- Не оставихте ли там душата си, вие сте музикант по образование?

- “Класик ФМ” винаги е било за мен нещо като мисия. То не печели пари. Много трудно е било през годините да го поддържаме. Това е първото радио на другата група. Сега ще стане на 23 години и дано да продължи да работи. Защото наистина това е

единственото радио

за класическа музика

в България, макар и

без лиценз

- Само от месец сте в новата компания, но радио “Мелъди”, което беше част от другата група, сега идва при вас. Защо?

- За мен в работата винаги най-важен е бил екипът. Това не е нещо, което аз съм измислил, но съм го усетил. Всички успехи, които съм имал, са благодарение на хората, с които съм работил. Някои от тези хора искат да продължат да работят с мен.

В това число част от радиостанциите, които бяха в “Би Ти Ви радио груп”, не са собственост на групата, бяха организирани да се управляват като партньорство.

Сега ще добавим още една радиостанция в портфолиото на “Оберон радио макс”, но това предстои да се случи до края на месеца. Това е най-бързо развиващата се радиогрупа в момента.

- Вие запазвате акционерния си дял в “Би Ти Ви радио груп”. Как ще съвместявате работата си в една радиогрупа със собствеността в друга?

- Да, аз съм акционер. Не пречи. Въпрос на интерес е, ако някой иска да купува дялове, да ги купува. Имаме 26%, с тях може да се блокират решения, но все пак са малко. Може би някой ден, ако Би Ти Ви реши да продава радиостанциите си, ние (със съдружника му - б.р.) сме първите, които трябва да получат предложение.

- Какъв е пазарът на радиа у нас?

- Много стабилен от няколко години. Той е в константна големина. Това е по-скоро добре, защото преди 10 години, когато интернет започна да навлиза сериозно в рекламния пазар у нас, прогнозите бяха, че радиото ще загине, ще бъде превзето от интернет. За наше голямо удовлетворение това не се случи. Оказа се, че

интернет взима доста

повече от

телевизията

и основно от телевизията. Той става повече телевизия, а тогава беше повече радио. Така че тази медия засега не се очаква да изчезне, въпреки че ще минава все повече в дигитален вариант. И тя по-скоро може да ползва вече интернет като начин на предаване.

- Защо има толкова много музикални станции у нас?

- Всяка страна има специфика на публиките. Затова не може нещо, което правиш в Англия, да го докараш тук, не става. В Щатите много дълго време, мисля, че и сега, най-печелившите формати са news and talk - новини и разговори по всички теми. Това нещо не се случи никога тук. Българинът обича да слуша музика. Това е спецификата му. Може би тази публика ще се развие тепърва, но засега музикалните станции печелят най-много - като публика и като дял от пазара.

В момента работим с консултантска германска агенция. Предстои да изследваме пазара и да тестваме цялата програма с фокус групи.

- Как започнахте да се занимавате с радио? Защо не продължихте с диригентството?

- Беше подаден от съдбата знак. Аз съм завършил музикална академия първо с ударни инструменти, после оркестрово дирижиране, хорово дирижиране и винаги това е била моята цел в живота. Но съдбата ми даде възможност и преди 24-25 години пътувах в Англия със Софийската филхармония на едномесечно турне с 25 концерта в 25 града. През цялото време в автобусите по няколко часа на ден слушах английското “Класик ФМ”, което точно беше тръгнало през 1992 г.

Радиото много ми хареса, защото звучеше съвременно, независимо че е класическа музика. Тогава тя можеше да се чуе у нас само по националното радио и се поднасяше много тежко, за професионална публика. А всъщност това е радио, трябва да е леко, за хора, които обичат класическата музика, да им поднася и друга информация.

Тогава съвсем случайно имаше възможност да направим

радио за класическа

музика на вълните на

“Свободна Европа”

То излъчваше в 9 града на България. Тогава усетих, че радиото е моето призвание. И с лека ръка оставих дирижирането.

- Красимир Гергов, който е миноритарен собственик в Би Ти Ви, има ли участие в радиогрупата, в която сте сега?

- Ние си партнираме непрекъснато с Красимир Гергов. Той не участва като собственик, но това не пречи да работим заедно по някои проекти.

- Ще сменяте ли имената на радиата?

- Ще бъде сменено името само на едното радио, така поне планираме. Иначе тази есен групата ще бъде рифрешната изцяло с леки промени.

ФМ+ беше поне 10 години радио номер едно в България. Това е изключително силна марка. Даже се шегувам с това, че за 23 години много хора казват “Класик ФМ+”. И до ден днешен е така благодарение на силния бранд. Още малко му трябва и радиото ще си върне тази публика. То и сега има доста сериозна аудитория.

CV

Васил Димитров завършва НМУ “Л. Пипков”, София (1984) със специалност ударни инструменти и Музикалната академия “Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оперно-симфонично дирижиране (1990). Работил е като диригент на редица хорове и на ДМТ “Стефан Македонски” (1992–1993). Бил е директор на отдел “Медии” в рекламна агенция “Крес”.

От 1994 г. Васил Димитров е изпълнителен директор на радио “Класик ФМ”, а от 2003 г. е директор на “Радиокомпания Си Джей”, която притежава и управлява радио станциите “Класик ФМ”, “Джаз ФМ”, N-Joy, Z Rock, и “bTV радио”.

От 1 юли 2017 г. е изпълнителен директор на “Оберон радио макс”, в която влизат ФМ+, “Стар ФМ”, “Фреш” и “Мелъди”.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Най-добре да учат история само до Средновековието

    Идеята да се учи за времето на комунизма в часовете по история за 10-и клас очаквано срещна политически отпор от БСП. (Виж 6-а стр.) Разбираемо социалистите не горят от желание да се знае за този исторически период в детайли, затова и се опитват да пренесат тази дискусия на полето на политиците. Но тук трябва да има повече здрав разум,
  • Все същата шизофрения

    Партийни кръжоци не обясняват защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата СТРАННО се развива публичният дебат у нас по темата за зимните курорти, щом дори на човек като мен, който никога не се е качвал на ски, му писна безкрайно. Разговорът – доколкото въобще се води – доби клинични измерения.