Бойка Атанасова: Разплаках се, когато Иво прегърна близките си след 7 години в затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6372063 www.24chasa.bg
Бойка Атанасова получава наградата си от СБЖ за най-добра медия в чужбина

Номинация за “Достоен българин”

Кореспондентът от Гърция за “24 часа” Бойка Атанасова - това е името на единствения български журналист, което каза освободеният от гръцки затвор българин Иво Богданов при завръщането си у дома.

Той благодари на Бойка, защото нейните усилия да огласи случая помогнаха най-после Иво Богданов да бъде пуснат на свобода, след като излежа 7 години зад решетките за несъществуващо убийство.

Полякът, за чиято смърт е наказан от гръцки съд Богданов, умира в болница много след датата, приета от съда за “извършването на престъплението”.

За това, което Бойка Атанасова направи, за да възтържествува справедливостта и за да може Иво Богданов да се прибере при семейството си в Монтана “24 часа” ще я номинира за класацията “Достойните българи”, която “24 часа” прави всяка година. В нея вестникът награждава онези българи, сътворили добро през годината, помогнали на хора в беда, спасили човешки живот.

- Пред “24 часа” Иво Богданов, освободеният от гръцки затвор българин, благодари лично на вас, че сте огласили случая и така сте му помогнали да дочака свободата след несправедливата присъда. Как разбрахте за случая?

- Името на Иво Богданов се татуира върху съвестта ми от мига, в който научих за казуса, и се превърна и в моя лична битка. Един невинен човек имал малшанса да попадне зад решетките за нещо, което не е извършил. Поредният българин с потъпкани права, защото е имигрант и попада в една друга графа “хора” за едно уморено правосъдие. На Иво и съпругата му Снежи аз им благодаря, че ми се довериха.

За казуса “Иво Богданов” знаех отдавна, но нямаше доказателства и темата бе във фризера до декември 2016 г., когато ми звънна българската преводачка в Атина Рени Рупчова и ме помоли да говоря с адвоката му. Звъннах и той каза с треперещ глас: Връщам се от Триполи, има новина, намерен е мъртъв полякът. На практика оттам започна и разплитането.

Трябваше ми време, за да убедя Иво и близките му, че случаят трябва да види бял свят по медиите. Нямах право да пиша без тяхното разрешение, защото в целия казус има един изключително деликатен емоционален момент, който се отнася до Патрик, сина на Иво. Той е студент по ядрена физика, но миналата година получава инсулт на 20-годишна възраст като следствие от силния шок около задържането на баща му.

В крайна сметка семейството ми се довери и така темата видя бял свят на страниците на в. “24 часа” през май тази година.

- Вие бяхте ли убедена от самото начало, че човекът е невинен?

- Категорично бях сигурна, че Иво е поредна жертва, тъй като и в този казус липсваше труп, доказателства за убийство. От преписката става ясно като бял ден, че иде реч за битов скандал. Когато попитах адвоката му как може да лежи човек в затвора с две доживотни присъди без доказателства, той ми отговори с въздишка: В Гърция е така. Законът позволява по свидетелски показания, дори без доказателства, да те тикнат вътре.

- Вие сте кореспондент на “24 часа” от Атина и издател на вестник за българите в Гърция. По-лесно ли ви беше от гръцките колеги журналисти да отразявате това съдебно дело? Имахте ли премеждия?

- Отдавна работя и за гръцки медии и съм успяла да се внедря в журналистическия елит на Гърция. Смея да кажа, че ме уважават и се допитваха по-скоро до мен, тъй като засяга български гражданин. Темата бе игнорирана, защото

това е наистина

голяма съдебна

грешка

вероятно в резултат на апатия и небрежност, продиктувани от етикета, който имаме като българи в Гърция. Казусът бе публикуван само в гръцкия в. “Новини”.

- Когато огласихте случая, какъв отзвук получихте и как това се отрази на съдебния процес?

- Определено имаше раздвижване, тъй като в Гърция следят българските теми, а в.

“24 часа” е често

цитирана медия

от колегите там. Материалът образува вълни в морето, но казусът е тежък, грешката видна и вероятно се търсеше начин за деликатно разрешаване, което изисква време. Българските дипломати след публикацията бяха в постоянен контакт с гръцкото външно министерство. Точеха се писма, запитвания, но ответната страна не реагираше бързо и адекватно. По-скоро игнорираше дипломатите ни. Казвам го, защото особено последните 10 дни преди освобождаването на Иво българският консул бе неотлъчно почти 24 часа до съпругата на Иво и близките му.

- Как се стигна до благоприятна развръзка за Богданов - как гръцките власти научават, че полякът не е убит, а е починал в болница много след датата, определена за “убийството”?

- На този въпрос трябва да отговорят Иво и брат му Константин, както и третото лице, обвинено за “убийството” - полякът Артур, който също е екстрадиран извън Гърция. Тримата са убедени в невинността си и са търсили начин да намерят поляка. Три пъти са попадали на следите му, но той успявал да им се изплъзне, или както каза Иво, “имал е интерес да го смятат за мъртъв полските власти”.

В крайна сметка късметът е бил на страната на нашите момчета.

- Застъпничеството на президента Радев ли изигра решаваща роля?

- Преди декември 2016 г. никой, колкото и силно желание да имаше, нямаше как да помогне на Иво, защото нямаше доказателства, че “убитият” е жив. Колелото се завъртя, след като беше открит трупът му, но с много бавни темпове. Независимо че съпругата му го беше разпознала, гърците изпратиха ДНК материал в Полша, чакаха резултати оттам, все нещо се случваше и нещата вървяха със скорост на костенурка.

Гърция е много тежък криминален регион. Има много имигранти, има постоянно съдебни дела, а миналата година адвокатите почти цяла година стачкуваха.

Делата се

движат с

години назад

И тук намесата на президента изтласка този съдебен прецедент напред. По време на посещението му в Атина на срещата с българската диаспора приятел на двамата братя - Константин Игнатов, постави въпроса пред президента Румен Радев публично. На официалната вечеря с гръцкия президент Прокопи Павлопулос двамата обсъдиха темата, след това оборотите се засилиха.

Насрочена бе дата във Върховния съд за обжалване. Решението бе “оневиняване и постановяване освобождаването на Иво Богданов без ограничителни мерки”. Отпадна основното обвинение за убийство. Останаха обаче другите две - за грабеж и притежание на оръжие, съпътстващи основното обвинение, които на практика отново оставиха Иво зад решетките. Той бе преместен от затвора в полицията за чужденци, откъдето постановиха на Иво Богданов екстрадация и забрана за влизане в Гърция за 3 г., тъй като на база на останалите обвинения се смята, че той е обществено опасен за държавата Гърция. Това е най-малкото сроково наказание, което може да бъде наложено. След разговори и намеса на българския консул се стигна до това в рамките на 48 часа да напусне страната.

Не трябва обаче да се политизира казусът. Който и политик да беше дошъл тогава, въпросът щеше да бъде повдигнат публично. А на всеки публичен въпрос се дава публичен отговор.

А иначе е факт, че семейството е писало до всички български институции, включително и до президентството, и нямаха отговор от никъде.

- Гръцкото правосъдие е длъжник на Богданов, какво предстои?

- От контактите ми със семейство Снежи и Иво Богданови, както и с брат му Константин установих, че те са хора скромни, дори срамежливи. Смятам, че Иво и брат му трябва да поискат обезщетение и извинение, защото става дума за причинени психически травми, които не се изплащат в пари. Гърция е длъжник на това семейство и трябва да се издължи. Иво е уморен и тук е ролята на българската държава -

да застане като

силна опора

зад него, да го подкрепи. Иво е без работа, семейството преживява от държавната заплата на съпругата. Синът Патрик независимо от тежката диагноза е прекъснал университета, за да заработва и помага за семейното оцеляване.

Брат му пък не може да стъпи в България, тъй като се води на отчет в Гърция и се разписва в полицията всяка седмица. Не е ясно защо все още го водят на отчет, след като обвинението за убийство отпадна. Много въпросителни има. Ако държавата България не застане до тях, двамата братя няма да се справят сами - знаят го и затова бият отбой.

Има голяма вероятност Иво и брат му да не получат обезщетение от гръцката държава, ако другите две обвинения не паднат. Според адвоката им Гърция може да им изплати само по 30 евро за дните в затвора, но само когато паднат другите две обвинения, за които е необяснимо как продължават да стоят, след като основното обвинение падна.

След тази тежка и изтощителна битка за всички аз се разплаках, когато видях Иво и семейството прегърнати и заедно. В крайна сметка Иво е у дома. Убедена съм, че ако държавата България му подаде ръка, Иво ще се бори и няма да се откаже. Всичко е добре, щом свършва добре! Иво е у дома!

Бойка Атанасова е издател на “Български новини” в Атина, най-тиражния вестник за българите в Гърция и Кипър, който издава от 1999 г. Преди това е работила в големи медии в България. Тя е сред най-търсените за коментар чуждестранни журналисти в Гърция. Освен всичко друго Бойка е и ценен източник за информация от Гърция за много български медии. Специален кореспондент е за в. „24 часа”, Нова телевизия и други. Тя е човекът, който знае всичко с български адрес и всяка новина с български елемент в Гърция. Тази година Бойка Атанасова получи престижната награда от СБЖ за “медия в чужбина”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции