“Моля те, мамо” или “Пусни ме, кучко, ще те ухапя”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6372078 www.24chasa.bg

Кога и как децата
разбират, че правото
често е на страната на
онези, които имат зъби
- да хапят и да удрят

ВЪРВЯТ по малка софийска уличка - майка и дъщеря. Майката е на около 35 години, детето на не повече от 4-5. Русо, с къдрици като ангел, момиченце. Хванати са за ръце, тъкмо са излезли от близката детска градина. Докато вървя зад тях, неволно дочувам: “Моля те, мамо, купи ми... Може ли?”

Майката тихичко обяснява нещо на детето. Дори не се заслушвам... Обикновените реплики - не може точно сега, няма смисъл, имаш толкова много такива играчки... И след минута се вцепенявам. Не дочувам, направо ме проглушава викът на момиченцето: “Пусни ме, кучко, ще те ухапя!”.

В първия момент си казвам: Аха, майката е отказала покупката, която детето е поискало.

После обаче се спирам в ступор. Искам да изостана, да не чувам нищо повече от разговора на ангелчето с майка му, не искам даже да ги виждам в полезрението си. Не бързам...

След минута-две единственото, което ме връща към действителността, е натрапчив въпрос: откъде, по дяволите, това невръстно дете, което живее на централна софийска уличка, е

усвоило такава

заплаха с

толкова циничен

вкус

Думи като “кучко” не би трябвало да се чуват всеки ден, още по-малко от дете.

Вкъщи, пред телевизора или пък в детската градина така ли звучат разговорите?

Възможно ли е бащата да говори така на майката на това дете? Когато играят, така ли си говорят помежду си малките българчета?

Кога това дете е успяло да натрупа чак такъв социален опит, и то с такъв речник? По този начин ли си говорят четиригодишните деца в детската градина?

Обръщението “кучко” да не е станало нещо като реална метафора за майките им, лелите, бабите, учителките?

Не знам и сякаш не искам и да чувам повече как се е стигнало от “Мамо, моля те, купи ми” до “Пусни ме, кучко...”.

Някой, който и да е той,

много жестоко е

сринал

бентовете,

пуснал е мътните

води на грубостта

и е потопил в тях това дете, други деца.

Забравил е или никога не е знаел, че е невъзможно да се говори по този начин с родителите си и не само с тях, а с когото и да е от хората, които те заобикалят, които се грижат за теб, които те учат, с които работиш. Дори и с непознатите. Ако викнеш след тях “кучки”, ясно е какво ще получиш...

Ако някой се пита какво се случва, когато децата пораснат и тръгнат на училище, ето и друга история.

В софийския парк “Заимов” пред мен върви група от 5-6 тийнейджърки от близкото училище. Завършват срока и учебната година.

Едната е взела думата и извисява глас: “И представяш ли си, госпожата иска да ме изпита, когато тя реши?! Ама аз може да не съм готова точно тогава! Искам да ме изпита тогава, когато на мен ми е удобно! Когато съм си научила! Точно на урока, който съм прочела. И

да каже какво

иска тая... да

пратя майка ми,

да се разберат

най-после, че ми писна, и да ми оправи оценката!”

Ангелчето - онова, което искаше да хапе майка си, и това от съседната гимназия явно са деца, които бързо се ориентират в социалната джунгла.

Разбрали са рано-рано това-онова.

Например, че грубостта има по-голям ефект от възпитаните думи. Че в живота нещата се случват по-често по “другия начин”: да се добереш до нова играчка на всяка цена, да те изпитат, когато ти искаш, с две думи - да стане на тяхното сега и веднага, без значение от обстоятелствата.

И главното - че правото често е на страната на онези, които имат зъби - да хапят. Да удрят, да изискват от другите, без да дават, без да се съобразяват с тях.

За тях понятия като възпитание, човешки норми, морал са тъпи старомодни отживелици. Щом с лекота ги прекрачват още когато са на 4 или на 14. Не, не казвам, че всичко е загубено. Има още шансове. Стига родителите им да разберат, че тези деца имат проблем.

Стига да искат покрай тях да растат нормални хора, а не разглезени същества, които утре в живота ще искат само да получават. Защото за тях животът ще бъде събран единствено в полученото, а не в даденото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в