10 неща, за да бъде захапана корупцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6373939 www.24chasa.bg

Как новият мегаорган ще проверява пари и имоти и защо трябва да се декриминализира провокацията към подкуп

За разлика от другите икономически престъпления при корупцията нещата са много по-сложни, защото никой от участниците в престъплението - и даващият, и вземащият - не иска престъплението да бъде разкрито. Затова, за да се хване престъплението, е необходима непрекъсната координация между контролните органи, полицията и прокуратурата.

Как стояха

нещата досега? Доходите например се декларират в Сметната палата. Трябва да си доста безхаберен, за да допуснеш да декларираш имущество, което да се разминава с приходите ти. На практика това почти не става. А в редките случаи, когато става, нещата или биват оправяни, или гърмят дребните риби.

Използването на СРС-та е мощно средство. Но

отдавна всеки

внимава какво

говори по

телефона

и къде си държи телефона. Освен това говоренето по много от мобилните приложения е трудно пробиваемо, а и изисква голям ресурс за проследяване. На практика в момента, за да се хване подкуп, трябва или приемащият или даващият подкупа да сезира полицията или прокуратурата предварително, парите да се бележат, да се съберат доказателства със СРС-та и свидетели. Едно доста сложно занимание.

При сигнали за нередности с обществените поръчки най-често се сезира АДФИ (Агенция държавна финансова инспекция), която прави доста обстойни и качествени проверки. Но на практика не се доказва корупцията, съпътствала сделката, а се установяват евентуални вреди, с които е ощетена държавата, и се активира производство за някое престъпление по служба, за умишлена или неумишлена безстопанственост и пр. И това е нещо.

Ако се установи каквото и да е престъпление по сега действащото право, се сезира Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя вече прави доста обстойна проверка и при несъответствие между имуществото и доходите задейства процедура пред съда за конфискация. Но на практика има дублиране с дейността на данъчните при установяване на съотношението между приходи и разходи. И това следва да се изчисти в новия закон. Ако новата агенция не предвиди в закона изграждането на капацитет да прави обстойни проверки на имущество в чужбина, нещата няма да се променят съществено. Ако не се предвиди и ресурс за

наемане на

специализирани

чужди фирми за

проследяване

на финансови трансакции, на практика няма да се постигне голям напредък. На хартия излиза, че и досега би следвало да има добра координация. Но всъщност взаимодействието на органите става бавно - в регламентирана последователност. Това

дава възможност

за замитане

на следите

Ето защо създаването на единен орган чрез закона за противодействие на корупцията е поначало добра идея. Би следвало в него да се включат специалисти от Сметната палата, специалисти по финансов контрол от АДФИ, данъчни специалисти, обучени хора от Икономическа полиция, специалисти по финансово разузнаване, Комисиите за конфликт на интереси и за конфискуване на имуществото, ограничен брой читави анализатори от БОРКОР, добре платени софтуерни специалисти и финансисти с опит в международните трансакции, добре платени специализирани прокурори и други специалисти. Новата структура няма да може да върши всичко сама. Ето защо в закона се създават процедури за взаимодействие със специализираните органи. Но тук следва да се помисли за доста по-бързо действащи процедури.

Необходими са задължителни промени в НПК, ако има воля новият законопроект да заработи ефективно. Още в миналото Народно събрание има вкаран законопроект за премахване на престъплението “провокация към подкуп”. И агентът под прикритие ще се задейства по реда на използването на специалните разузнавателни средства.

Така САЩ решиха

проблема си с

подкупите на

ниско и средно

равнище

Политиците не бива да се страхуват от тази мярка, защото тя няма как да стигне до тях по разбираеми съображения. Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов е компетентен и амбициозен юрист и има желание нещата да се случат.

Той заяви, че се предвижда общият орган - комисията, да се състои от 5-има членове. Тя ще има право да прилага СРС-та.

Всеки, който заема висш държавен пост, в чиято декларация за имуществото има несъответствие за над 5000 лв., ще бъде предаван на данъчните за проверка. Ако се установи по-голямо разминаване, ще се прави и 10-годишна проверка. Това е нещо ново, което дава много по-големи възможности.

Правилно решение е, че и общинските съветници, главни архитекти, директори на болници, ректори на университети и още редица други също вече ще подават декларации.

В закона се дава едно широко определение на понятието за корупция: Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт или нарушава служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.

Предвиждат се проверка, анализ и оценка на имущественото състояние.

Това е една от големите възможности. Защото досега не се анализираха реалните разходи по екскурзиите в чужбина, ученето на децата на управляващите в скъпи частни училища и университети и реалната им издръжка там, скъпо лечение в чуждестранни клиники. Тъй като не се декларират доходите на пълнолетните деца, на родителите, на братята и сестрите и

доверените хора, които всъщност често изпълняват функциите на подставени лица, законът ще е ефективен само ако комисията анализира и тези доходи.

Правилно е да се помисли дали един такъв орган да се сформира само от Народното събрание. Важен принцип в управлението е една власт да възпира друга власт. Затова би било полезно и президентът да посочи един член на комисията. Добре ще е и опозицията да има представител. Може да се помисли друг член да бъде посочен от друг независим орган.

Не бива да очакваме чудеса, ако:

l върху новата комисия не се осъществява точно разписан в закона контрол от различни, независими една от друга институции,

l кадрите й не са добре платени и осигурени с прилична пенсия,

l няма ефективен и независим механизъм за подбор на компетентни и независими кадри, вкл. чрез преминаване през детектор на лъжата (полиграф) – както е в много други развити държави,

l липсва съответният финансов ресурс за разследване в България и в чужбина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в