Тръмп да се застъпи за Цветан Василев? Вярвате ли в това?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6376992 www.24chasa.bg

Може ли банкерът беглец да се възползва от закона "Магнитски"? По-скоро не

Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се застъпи за Цветан Василев, за да може той да се възползва от американския закон "Магнитски", показва внимателен прочит на това законодателство.

В петък се появи съобщение в сайта "Хил", че банкерът възнамерява да поиска защита по този закон и за целта е наел американска юридическа фирма срещу 50 000 долара на месец.

Глобалният закон "Магнитски" най-общо урежда налагане на санкции срещу чуждестранни физически и юридически лица, отговорни за нарушаване на права и тежка корупция, които се предлагат от Конгреса на САЩ на американския президент, а той прави преценка и после докладва на Конгреса. Излиза, че фирмата трябва да заведе Цветан Василев до изслушване в Конгреса, където той да разкаже, да докаже и да убеди Конгреса, че са му нарушени правата от висши държавни служители, участвали в тежка корупция. След това Председателя на Конгреса на САЩ или ръководните членове на парламентарна комисия трябва да изпратят до Доналд Тръмп искане за включване на чуждестранно лице в списъка със санкции. А американският президент да прецени, че има основание да направи това и да докладва на Конгреса за вида на санкциите и причината за налагането им.

Всичко това в случая с Цветан Василев е почти невъзможно и граничи с фантастика. Трудно е да се повярва, че Доналд Тръмп ще се наеме да защитава Цветан Василев като жертва на корупция с нарушени права. Много сложно е да се докаже в неговия казус такава връзка. Освен това кой Василев ще посочи като нарушител на правата му? Бойко Борисов и Сотир Цацаров ли? Много съмнително е да убеди убеди Вашингтон в това.

Второ, български официални лица трудно могат да попаднат в обхвата на "Магнитски". България е член на Европейския съюз и посегателства на правата на човека подлежат на третиране по съвършено различен регламент.

Законът "Магнитски"

Основното предназначение на втората част на закона "Магнитски" за търсене на отговорност от 2012 г. е да определи и накаже руските длъжностни лица, за които се счита, че са отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта на Сергей Магнитски, както и за други груби нарушения на правата на човека, като се забрани влизането им в Съединените щати и използване на банковата система на САЩ.

С поправка на Сената на САЩ от 17 декември 2015 г., се разширява кръга на лицата, които могат да попаднат в списъка за налагане на санкции. Президентът може да наложи визови и имуществени санкции срещу всяко чуждестранно физическо или юридическо лице, което:
- е отговорно за убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати човешки права, извършени срещу лица в чужда държава, които искат да изложат незаконна дейност, извършвана от държавни служители, или да придобият, упражняват или насърчават човешките права и свободи;
- е действало като посредник на чуждестранно лице или за негова сметка в такива дейности;
- е държавен служител или сътрудник на длъжностно лице, отговарящо или участващо в случаи на значителна корупция, включително отчуждаване на частни или публични активи за лична изгода, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, подкуп или улесняване или прехвърляне на приходи от корупция към чуждестранни юрисдикции; или
- е подпомагало или предоставяло финансово, материално или техническо подпомагане чрез стоки или услуги в подкрепа на такива дейности.
След получаване на искане от Председателя на Конгреса или от ръководните членове на парламентарна комисия за включване на лице в списъка със санкции, Президентът преценява дали лицето е участвало в забранена дейност и докладва на председателя дали е наложил или възнамерява да наложи санкции.
Президентът докладва на Конгреса годишно за всяко чуждестранно санкционирано лице, вида на приложените санкции и причината за налагането им.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление