Нищо страшно с природата, напротив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378510 www.24chasa.bg

В Пирин сега има повече растителни и животински видове, отколкото през 2001 г.

Петко Симеонов написа във фейсбук: “Сряда, 2 август 2017 г., ние свършихме природните ресурси произвеждани от Земята за една година. Този ден всяка година настъпва все по-рано и по-рано.

Да сечем горите, да убиваме китове, делфини и всякакъв водоплаващ, пешеходен и хвъркат дивеч, да хвърляме боклуци дето ни падне и накрая ще дишаме и ядем банкноти и монети...” В отговор Красен Станчев написа:

От Римския клуб досега ресурсите са “свършили” около девет пъти.

В действителност: земята и въздухът са по-чисти, харчи се по-малко енергия за прозводството на един лев доход, замърсените по времето на клуба реки са чисти, рециклират се между 40 и 50% от отпадъците и където има нормална защита на права на собственост и възможност за договарянето им, отрицателните външни въздействия намират решение и застрашените животински видове биват по-често спасявани.

Ще дам три примера от България за развития от времето на Римския клуб досега.

1. В Пирин, за който в бюджета за 1991 г. едвам намерихме 400 хил. лв. и за който разни хора хленчат и показват разни снимки от строителни площадки (2002), сега има повече растителни и животински видове, отколкото тогава, през 2001 г., и този факт се потвърждава с всяко измерване или броене (само малките са по-малко, защото никой там не си е поставил за цел да увеличи броя им).

2. Всички предприятия, които аз като председател на комисията във ВНС, трябваше да затварям заради замърсявания (защото така бяха обещали депутати от всички деноминации и защото правителствата на Атанасов, Луканов и Попов ги беше страх да предприемат нещо най-вече защото не би имало пари за изплащане на държавни дългове) - днес са сред най-чистите в Европа и света. Сред тях са и КЦМ (за което в две комисии на ВНС изслушахме 162 експерти и организации) и Челопеч (за което взехме решение за затваряне на 10 август 1990 г.). И това е така, защото те печелят и могат да обновяват технологиите. Само две от губещите тогава и замърсяващи предприятия фалираха (“Кремиковци” - за чието затваряне имам известна роля, и ОЦК), макар да съм убеден, че ако не бяха грабени с помощта на няколко правителства (най-вече това на Станишев), те можеше да бъдат изчистени и да имат съдбата на другите. Интересно е да се знае, че подобряването на предприятията като печалба и чистота не зависи от начина, по който са приватизирани.

3. През 1998 г. единият хилядник на АЕЦ “Козлодуй” работи за захранването на ламповите телевизори в България, а една нова лада от 1978 г. харчи два пъти повече бензин и изхвърля 12 пъти повече мръсотии от моята днешна, 1,5 пъти по-мощна, по-голяма, сигурна и удобна 8-годишна тойота.

Защо това е така, ще питаш? Защото при горните условия (защита на права на собственост и договаряне) най-важният ресурс е човекът, който в негласно възхищаващи те сметки е представен само като разрушител (а ресурсите са взети като независима от него константа).

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата